Wesley: „omorât” de presa din Arabia Saudită, dar rămas în istoria fotbalului românesc

Imagini pentru wesley lopesLa 28 de ani, Wesley își începea cariera la FC Vaslui și în fotbalul românesc, asupra căruia avea să-și pună în mod istoric amprenta.

Chiar dacă terminase turul ediției 2008-2009 doar pe locul 9, FC Vaslui spera la o clasare bună, care să le permită accesul în viitoare ediţie a Europa League. Cu un lot din care făceau parte jucători precum Dusan Kuciak, Dorinel Munteanu, Mike Temwanjera și Marko Ljubinkovic, moldovenii aveau toate motivele să se gândeacă la o participare europeană, iar în pauza de iarnă s-au întărit masiv. Au fost investiții importante şi un jucător a atras atenția în mod deosebit. Venit de la Leixoes, brazilianul Wesley Lopes costase undeva în jurul unui million de euro, iar patronul echipei, Adrian Porumboiu, îl recomanda drept un super fotbalist.

În primul sezon în Liga 1, brazilianul reuşea să marcheze opt goluri, în condiţiile în care a prins doar returul. Contribuţia sa a fost una deosebită, pentru că i-a ajutat pe galben-verzi să se califice în Europa League de pe locul cinci. În total, a jucat pentru Vaslui 136 de partide, pe parcursul a doi ani şi jumătate. A dat 77 de goluri şi treisprezece pase decisive. Din punct de vedere statistic, este interesant de remarcat că la Vaslui, Wesley a strâns aproape 50% din totalul meciurilor şi golurilor marcate în întreaga sa carieră. Chiar dacă a fost „lăudat” că îi place să consume bere, Adrian Porumboiu spunea că nu are ce să îi reproşeze, pentru că şi după nopți de pomină brazilianul joacă perfect. De altfel, stilul său elegant l-a făcut să se impună cu uşurinţă în Liga 1. Era tehnic, rapid, marca în mod constant şi cu piciorul şi cu capul şi avea personalitate de lider. A fost coleg cu jucători precum Adailton, Sânmărtean, Costly ori N’Doye, însă niciodată nu a fost pus în umbra acestora.

După ce a părăsit Vasluiul, a jucat la Al Hilal un sezon, iar apoi s-a transferat în Columbia, la Millonarios FC. Vârsta sa începea să se simtă, iar adaptarea a fost dificilă în ambele situaţii. Mult mai dificilă decât cea din România, ţară de care brazilianul rămăsese ataşat. N-a stat prea mult departe de Liga 1, pentru că a semnat cu CSMS Poli Iaşi în 2014. A mai înscris şi acolo trei goluri, după care a plecat, probabil definitiv ca jucător, din ţară. Asta nu înainte de a-şi face loc printre numele importante ale fotbalului românesc. A devenit şi se menţine, în continuare, cel mai bun marcator străin din istoria campionatului intern. Are 64 de goluri doar în Liga 1 şi 80 în total, incluzându-le pe cele din Cupe şi competiţiile europene. A debutat cu gol contra Stelei şi a plecat cu gol, contra Rapidului.

La doi ani după plecarea din campionatul Ligii 1, Wesley a trecut printr-un episod aproape de necrezut. În urma unui zvon apărut pe internet, mai bine de treisprezece publicaţii din Arabia Saudită au anunţat că fotbalistul a decedat în urma unui atac de cord. Informaţia a ajuns repede în România, iar foştii săi colegi şi conducători au fost şocaţi şi au început sa dea telefoane şi au aflat că totul este o minciună. De altfel, jurnaliştii de la Fanatik l-au contactat pe Wesley, care le-a transmis că mai are mult de trăit.

În prezent, fostul număr 80 de la Vaslui este legitimat la clubul brazilian din campionatul Paulista, seria A2, Uniao Agricola Barbarense. S-a retras acasă şi va spune în curând adio fotbalului, iar noi nu putem decât să ne întrebăm dacă vor mai ajunge în România prea curând jucători străini atât de valoroşi.

de Cosmin Crăciun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.