Universitatea Craiova #71

Suporterii olteni pe Stadionul Lia Manoliu, la Finala Cupei României din ’98, împotriva celor de la Rapid București

La mulți ani, Știința! La mulți ani, leilor!

Este joi. Aparent o zi banală pentru majoritatea dintre noi. Afară e înnorat, toamna s-a strecurat ușor-ușor printre noi cu ale sale ploi torențiale. Dar totuși, nu uităm ceva? 5 septembrie. Oare are vreo semnificație această dată? Pentru cei care probabil și-au pierdut credința este o zi oarecare dintre cele 365 pe care ni le oferă anul. Ce s-a întâmplat în această zi, în urmă cu 71 de ani?

Un grup de profesori ai Universității din Craiova urma să dea naștere „Campioanei unei mari iubiri”, echipă ce a purtat mai multe denumiri de-a lungul istoriei sale, dar cel mai iubit de către suporteri fiind „Știința Craiova”, echipă ce avea să scrie istorie în fotbalul european, ajungând în sferturile Cupei Campionilor Europeni și chiar în semifinala Cupei UEFA. Dar oare aceste câteva dintre numeroasele performanțe mai reprezintă ceva pentru cineva? Oare mai există Universitatea Craiova? În mod cert, spiritul alb-albastru nu a fost niciodată reprezentat de pomeni și de susținere politică. După cum toată lumea știe, Universitatea Craiova era din mai multe puncte de vedere o echipă „anti-sistem”, fiind printre puținele ce a încercat să lupte corect împotriva echipelor sistemului de la acea vreme (Steaua București – echipa armatei, Dinamo București – echipa miliției), fiind de foarte multe ori dezavantajată în fața acestora. După cum o spune și versul imnului acestei echipe „Noi nu trăim din milă și pomeni”, Universitatea Craiova nu a avut parte de avantajări politice sau pomeni electorale.

Pentru cei cu sufletul curat, pentru cei cărora inima le pompează în vene sânge alb-albastru, pentru cei ce nu și-au pierdut credința, astăzi este ziua Științei!

La mulți ani, Știința!

articol scris de Adrian Neață

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.