Suporterii au reaprins Farul

Am ajuns la finalul cărții de istorie, cu coperte alb-albastre, numită Farul Constanța. Un final trist, dar care cu muncă și dăruire se poate transforma într-un început frumos și luminos. Farul merge înainte!

Sezonul 2007/2008, considerat a fi unul din cele mai spectaculoase ale Ligii 1, de după Revoluție, a prins Farul într-o formă nu tocmai bună. Farul a fost chiar lanterna roșie a campionatului timp de 3 etape. Marinarii au reușit să se salveze totuși de la retrogradare și să termine pe locul 13.

Stagiunea următoare avea să reprezinte începutul declinului grupării de la malul Mării Negre. După aproape 10 ani, Farul se vedea retrogradată din nou în Liga a II-a, Aceștia nu au mai reușit să termine deasupra liniei roșii a clasamentului și s-au văzut retrogradați în Liga a II-a, după aproape 10 ani. Ultimul meci din istoria Farului în prima divizie a reprezentat totodată și un record negativ al acelui sezon, Farul pierzând la Otopeni cu 0-6.

Retrogradarea în liga secundă a adus după sine și retragerea lui Gheorghe Bosânceanu, finanțatorul echipei. Acesta a predat frâiele clubului lui Giani Nedelcu, fost investitor la Rocar București și Știința Bacău, cluburi ajunse în faliment în perioada în care Nedelcu le-a cârmuit. Gurile târgului spuneau încă de atunci că acesta va duce și Farul la pierzanie. Din păcate așa avea să se și întamâple. Din acel moment, formaţia fanion a Constanţei nu a mai găsit lumina Ligii I.

În sezonul 2009/2010, Farul nu regăsește resursele necesare unei reveniri rapide pe prima scenă și termină pe locul 8. Începutul următorului sezon este unul plin de emoții, Farul primind licența pentru Liga a II-a cu întârziere din cauza problemelor financiare din ce în ce mai mari. Aceste probleme își pun amprenta și asupra jocului, Farul ocupând locul 13 la finalul sezonului. În stagiunea 2011/2012 rechinii albaștrii reușesc o evoluție mai bună și termină pe 8.

Aerul Ligii a 3-a se începe să se simtă din sezonul 2012/2013. Din Seria I au retrogradat 5 echipe în acel sezon. FCM Bacău, Astra Giurgiu II și Callatis Mangalia s-au retras din campionat, iar Dinamo II și Chindia au retrogradat sportiv. Datorită acestor retrageri din campionat, Farul a terminat pe primul loc deasupra liniei roșii, la doar un punct deasupra Chindiei.

În stagiunea 2013/2014, Liga a II-a trece la sistemul play-off/play-out, iar marinarii termină pe 11, loc de play-out. În play-out termină pe ultimul loc, dar din nou scapă de retrogradarea în Liga a III-a datorită excluderii din campionat a echipei Dunărea Galați. În stagiunea 2014/2015, Farul joac din nou în play-out, acolo unde termină pe locul 4 și se salvează de la retrogradare.

Lucrurile păreau să se schimbe în sezonul 2015/2016. Farul a terminat sezonul regulat pe locul 4 și a intrat în grupa de play-off. Marinarii au reușit să strângă 29 de puncte și să termine pe 5, oferind fanilor ocazia de a spera la mai bine în sezonul următor. Din păcate, problemele financiare tot mai mari nu mai iartă de data aceasta și înainte de începerea sezonului 2016/2017, Farul se retrage din campionatul Ligii a II-a. Situația a rămas incertă o perioadă, Giani Nedelcu sperând totuși că va reuși măcar să primească licența pentru Liga a III-a. Comisia de licențiere a FRF a anunțat în schimb că nu vor permite acest lucru din cauza unui iminent faliment ce va lovi clubul constănțean.

Previziunile Federației s-au adeverit, iar Farul s-a stins pe 22 septembrie 2016, lăsând Constanța în întuneric după 67 de ani lumină.  Ultimul meci oficial al marinarilor a fost împotriva Daciei Unirea Brăila, scor 2-2, în Liga a II-a, pe 28 mai 2016.

După decizia instanței, Giani Nedelcu a încercat după aceea să aducă clubul ACS Berceni (Liga a II-a), la Constanța si să îl redenumească ACS Farul 1920. Proiectul a picat, iar ACS Berceni a avut soarta Farului, retrăgândându-se din campionatul Ligii a II-a după câteva etape ale sezonului 2016/2017.

În schimb, fanii Farului au înțeles că singura soluție pentru a duce mai departe Farul, este de a forma chiar ei o echipă, care să înceapă din Liga a IV-a și în jurul căreia să atragă fostele glorii ale Farului.  S-au pus pe treabă și s-au mișcat repede, astfel că în doar câteva săptămâni au reușit să clădească și să înscrie Suporter Spirit Club Farul în Liga a IV-a Constanța, acesta fiind un club realizat după model „socios”.

În prezent, cu doar câteva zile până la începutul returului, SSC Farul este pe primul loc cu 19 victorii din tot atâtea posibile, fiind principala candidată la titlu și țintind la promovarea în Liga a III-a. În jurul echipei s-a creat o emulație puternică, pe lângă numeroșii suporteri care vin la meciuri și întrec de multe ori asistențele meciurilor de Liga 1, nume ca: Petre Grigoraș, Constantin Gache, Marin Tufan, Dorel Zaharia sau Ion Barbu au devenit “socios” la clubul nou format și alături de alți oameni implicați în proiect, pun umărul la atingerea obiectivului principal: Farul să lumineze din nou în  Liga 1.

Imagini de la primul meci al SSC Farul: https://www.youtube.com/watch?v=TZjg1WTnsWQ

Surse/foto: http://www.prosport.ro http://www.telegrafonline.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.