Sir Kenny Dalglish

Grafică: Alex Dobrică
Scris de Alex Perta (Revista de Fotbal)

Poate doar Steven Gerrard a fost la fel de iubit pe Anfield precum Kenny Dalglish. Supranumit de fanii lui Liverpool King Kenny, scoțianul a scris istorie pentru cormorani, dar și pentru scoțienii de la Celtic, formație care l-a propulsat în fotbalul mare. Dalglish rămâne în continuare unul dintre cei mai mari jucători din istoria lui Liverpool și a naționalei Scoției.

Născut la Glasgow în 1951, Dalglish a crescut ca suporter al celor de la Rangers, iar cariera de fotbalist și-a început-o ca portar, ajungând mai apoi să evolueze în ofensivă. La vârsta de 14 ani a dat probe pentru Liverpool și West Ham, însă fără a avea mare succes. După un an, Celtic a pus ochii pe tănârul Kenny, iar antrenorul “catolicilor” și-a trimis asistentul, pe Sean Fallon, acasă la băiat pentru a discuta cu părinții acestuia termenii înțelegerii. Astfel, Dalglish a fost nevoit să dea în grabă jos de pe pereți toate posterele și însemnele cu “protestanții”. În primul an a fost împrumutat de Celtic la Cumbernauld United, după care, contrar voinței lui Jock Stein care voia să-l împrumute pentru încă un sezon, Dalglish a insistat să revină în rândurile echipei Celtic, fiind prezent mai degrabă la echipa de rezerve a clubului. A debutat într-un meci al echipei mari în septembrie 1968, într-o partidă de cupă, iar în campioanat mult mai târziu, abia în octombrie 1969. Deși marca cu regularitate la formația secundă, prezențele sale în prima echipă erau destul de rare. 

Soccer - Scottish Premier Division - Rangers v Celtic : News Photo

În sezonul 1971/1972 devine titular incontestabil și înscrie 29 de goluri în 53 de partide, ajutându-și echipa să triumfe pentru a 7-a oară consecutiv în campionatul Scoției. Dalglish își continuă ascensiunea și câștigă trofee pe bandă rulantă, iar în 1975/1976 devine căpitanul echipei. În perioada petrecută pe Celtic Park, Dalglish și-a trecut în palmares 4 titluri de campion și 4 cupe ale Scoției, iar în sezonul 1973/1974 a ajuns alături de catolici până în semifinalele CCE, acolo unde au fost eliminați de Atletico Madrid.

În vara anului 1977 Kevin Keegan o părăsește pe Liverpool cu destinația Hamburg, iar Kenny Dalglish este ales drept înlocuitor, Celtic primind în schimbul jucătorului o sumă record pentru acele vremuri în fotbalul britanic, 440.000 de lire sterline. Perioada pe care Dalglish a petrecut-o pe Anfield coincide cu cei mai glorioși ani din istoria lui Liverpool. Scoțianul a impresionat chiar din primul sezon, atunci când a marcat 31 de goluri în 62 de partide, printre acestea numărându-se golul decisiv din finala CCE din 1978, când Liverpool a trecut de FC Bruges cu scorul de 1-0.

Soccer - European Cup Final 1978 - Liverpool v FC Bruges : News Photo

Trofeele au continuat să curgă, iar Dalglish și-a trecut în palmares 3 Cupe ale Campionilor, 5 titluri de campion al Angliei și o FA Cup. Asta până în 1985, atunci când Joe Fagan prăsește gruparea de pe Anfield, iar Dalglish urma să îndeplinească funcția de antrenor-jucător. King Kenny a impresionat și din această postură și câștigă eventul încă din primul sezon, satisfacția suporterilor fiind cu atât mai mare cu cât ambele trofee au fost luate din fața rivalei Everton. Din postura de antrenor-jucător a mai cucerit un două titluri și o FA Cup, însă începând cu sezonul 1987/1988 mai apare doar sporadic pe foaia de joc. În data de 5 mai 1990, la vârsta de 39 de ani, îmbraca pentru ultima oară tricoul lui Liverpool într-o partidă cu Derby County. 

Dalglish a avut o contribuție importantă și la rezultatele bune înregistrate de echipa națională în acei ani. Scoția  A obținut 5 calificări consecutive la campionatele mondiale, la 4 dintre ele punând umărul și Kenny, care din păcate nu a putut participa la cel din Mexic ’86, fiind accidentat. A jucat la 3 turnee finale, dar echipa sa a ratat de fiecare dată calificarea din faza grupelor la mustață, fiind la egalitate de puncte cu formația de pe locul 2, însă cu un golaveraj mai slab. A marcat un gol în spectaculoasa victorie cu 3-2 asupra Olandei la mondialul din 78’ disputat în Argentina. Deține în continuare recordul de goluri marcate pentru națională, 30, la egalitate cu un alt nume mare Denis Law și este lider la numărul de selecții, 102, recorduri care în acest moment par a fi greu de egalat.

Kenny Dalglish - Scotland : News Photo

Extrem de inteligent, Kenny Dalglish era tipul de jucător care anticipa tot timpul unde urma să ajungă mingea și se poziționa ca atare. Era totodată și un jucător versatil, fiind capabil să îndeplinească atât rolul de marcator, cât și de conducător de joc. De multe ori juca pentru partenerii din atac și pe lângă faptul că era un bun servant, crea și foarte multe spații pentru coechipieri. De calitățiile lui King Kenny a profitat cel mai mult Jan Rush, golgheterul all-time al lui Liverpool, cei doi făcând cuplu în atac timp de 6 sezoane. Intrat în galeria legendelor, Dalglish este în continuare extrem de iubit pe Anfield și primește ovații ori de câte ori urcă în tribună sau pășește pe gazon.

Surse: Wikipedia și GettyImages

de Alex Perta (Revista de Fotbal)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.