Rosso-Nerii din Banat

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi în aer liber

Mândri de victorie, loiali dacă-i eșec/ Noi avem istorie și-o dragoste în piept.
Pentru echipa noastră, pe care o iubim, / Roș-negrii până la moarte cu toții o să fim!

Echipe de tradiție: Povestește-mi puțin despre cum a apărut acest grup de suporteri de la Reșița (când și cum v-ați organizat)

Alex Horvath: Povestea noastră începe la mijlocul anilor 1990. Pe vremea când fotbalul din România încă atrăgea mii de oameni pe stadioane. Ca și în alte orașe de provincie suporterii au început să vină la meciuri tot mai bine organizați. Au început să se audă și primele cântece  după modelul tifoseriei de la AC Milan, să se realizeze primele coregrafii cu fumigene și confetii. La Reșița, primul grup de suporteri a fost Guardia Ultra înfințat în 1995. Mai apoi, în anul 1996 a apărut Guardia Rosso Nera. Pasiunea pentru fotbal era mare în orașul de pe malul Bârzavei iar spectacolele de fum și culoare existau aproape la fiecare etapă din acea vreme. De atunci și până în prezent grupul de suporteri a rămas mereu fidel lângă echipă fie că aceasta a jucat cu echipe de tradiție, fie la Buchin, în Liga a IV-a. 

EDT: Cum percepi tu nivelul de implicare a suporterilor reșițeni în proiectul CSM Reșița?

A.H.: Ceea ce pot spune este că în prezent putem să ne mândrim că avem un grup de suporteri constant și dedicat echipei. Vorbesc aici de membrii galeriei, un nucleu de aproximativ 30 de persoane. Spre deosebire de ceilalți ani, datorită implicării noastre în creearea de materiale (fulare, eșarfe, căni și fanioane), clubul a devenit tot mai atractiv pentru reșițeni. Stadionul este din ce în ce mai colorat în roșu negru. Ne bucurăm să avem lângă noi aproape la fiecare meci de acasa juniori de la toate grupele de vârstă ce vin să își susțină echipa. Mulți dintre ei își conving părinții să facă și deplasări. Simt că nivelul de implicare al suporterilor reșițeni este mult mai crescut în prezent față de acum câțiva ani. De asmenea aș vrea să vorbesc și de suporterii noștri din județ. Ei sunt prezenți la fiecare meci de acasă, dar și deplasare. E de apreciat că pentru un club ce activează în Liga a III-a există atâta implicare din partea unor oameni ce nu sunt din oraș, dar iubesc CSM REȘIȚA. Nu pot să nu amintesc și de reșițenii plecați afară și care chiar dacă sunt departe, chiar și la 10.000 de km depărtare de casă, au rămas fideli echipei. Oameni simpli, ce nu vor să iasă în evidență, dar care oriunde ar merge duc mai departe brandul echipei noastre.

EDT: Consideri că este utilă branduirea clubului drept continuator al echipei de tradiție CSM Reșița sau este necesar un rebranding fundamentat pe noul proiect?

A.H.: Încă de când am plecat la Liga a IV-a filosofia noului proiect a plecat de la premiza că CSM REȘIȚA trebuie să își redobândească palmaresul și istoria. În ianuarie anul acesta pot să afirm că un vis a devenit realitate. Palmaresul și istoria au revenit în Valea Domanului după 16 ani grei. Pentru noi prioritar este să readucem brandul CSM REȘIȚA, echipa ce se lupta cu formații puternice din România, echipa ce a câștigat o Cupă și un Campionat. De la anul denumirea clubului se va schimba din CSM ȘCOLAR REȘIȚA în CSM REȘIȚA. De asemenea clubul va reveni la vechea emblemă, cea cunoscută de toți iubitorii fotbalului din România. Pot să vă spun că până la recuperarea palmaresului am militat pentru branduirea clubului drept continuator al echipei CSM Reșița. A fost singura soluție ca să nu ne pierdem identitatea și credibilitatea. Mulți nu știu că am avut momente în care acest club era pe cale să dispară, să fie înghițit de interesele obscure ale unor răuvoitori, ani în care mulți nu ne-au dat șanse de revenire. Cred că totuși timpul îi răsplătește pe cei ce nu renunță și cred în visul lor.

EDT: Consideri utilă implicarea autorităților locale? (atât în infrastructura sportivă, fotbalul juvenil sau fotbalul senior profesionist)

A.H.: Ceea ce ne dorim noi pentru CSM REȘIȚA este ca acesta să fie un club curat și mai ales un club ce promovează fotbalul juvenil. Într-un oraș de provincie cum e Reșița, implicarea autorităților a fost necesară pentru ca echipa să nu dispară definitiv de pe harta fotbalului. La ora actuală autoritățile locale susțin financiar clubul unde există și centrul de juniori, unde se antrenează aproximativ 300 de copii. Avem o colaborare destul de bună cu autoriățile, care au înțeles ideea că CSM REȘIȚA poate să fie ambsadorul orașului nostru în România și în lume. Desigur au fost și tensiuni, însă important este că cei implicați financiar au ținut cont și de părerea suporterilor în luarea unor decizii ce pe termen lung au adus doar câștiguri. Cred că CSM REȘIȚA poate să fie în scurt timp un model de urmat pentru multe cluburi în ceea ce privește relația dintre autorități și suporteri. Totuși trebuie să existe o limită, iar prioritar trebuie să fie clubul și acțiunile ce duc la reclădirea lui. Dacă o să existe alte interese de orice fel din partea persoanelor implicate, noi nu vom tolera asemenea acțiuni. Am plecat de jos în urmă cu câțiva ani și nu ne dorim ca interesele obscure să revină în Valea Domanului, pentru că finalul ar fi unul trist pentru toți iubitorii fotbalului din județ.

EDT: Este promovarea succesivă un obiectiv obligatoriu pentru viitorul apropiat?

A.H.: Eu cred că dacă anul acesta o să promovăm, o să avem parte de meciuri frumoase. Practic, dacă stăm și analizăm Liga a II-a din România, aceasta a ajuns să fie mult mai atractivă pentru suporteri. Echipe precum Politehnica Timișoara, Universitatea Cluj,  Petrolul Ploiești, UTA Arad,  FC Argeș etc, dau un plus de culoare campionatului, fiind mai atractivă față de suporterii de carton și stadioanele goale din prima ligă. Anul acesta o să promoveze și Rapidul. Momentan, gândul îmi stă doar la seria noastră din Liga a III-a. Nu aș vrea să mă pronunț asupra altor obiective până nu văd CSM REȘIȚA, în Liga a II-a din sezonul viitor.

EDT: Unde vezi CSM Reșița peste 5 ani?

A.H.: Sper ca peste câțiva ani să ne atingem obiectivul, și anume, să ajungem din nou pe prima scenă a fotbalului din România. Un club serios, ferit de scandaluri și interese. Un club respectat în România, poate chiar un exemplu pentru alții. Peste cinci ani aș vrea să locuiesc într-un oraș în care fotbalul aduce bucurie în fiecare etapă, unde în zi de meci numele CSM REȘIȚA este pe buzele tuturor reșițenilor. Cred că acest club își va regăsi statutul în următorii cinci ani. Înainte CSM!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.