Roberto De Zerbi, văzut ca noul Di Francesco

Începem astăzi o nouă serie de articole săptămânale, prin care ne propunem să analizăm statutul actual al jucătorilor și antrenorilor străini trecuți prin România, în ultimii ani. Vom avea în vedere îndeosebi oamenii care s-au făcut remarcați la nivel înalt, după ce au părăsit țara noastră. Scopul acestei serii este acela de a sublinia rolul pe care străinii îl pot avea în vederea dezvoltării fotbalului românesc, dar și de a demonstra că o experiență în România nu este neapărat un pas înapoi, ci poate fi o rampă de lansare.

Deschidem seria cu niște noutăți foarte interesante legate de unul dintre nenumărații străini de calitate pe care CFR Cluj i-a adus în România: Roberto De Zerbi. Deşi nu se poate spune că a avut cifre impresionante, pentru un mijlocaş ofensiv, italianul a reușit să câștige două titluri în Gruia și o Cupă a României. A marcat 8 goluri pentru CFR și are și cinci meciuri în Champions League.

Cariera sa a luat, însă, o turnură demnă de analizat după ce s-a retras și a devenit manager. Ca antrenor al celor de la Foggia, a stat pe bancă 90 de meciuri, după care a plecat la Palermo, însă experiența de acolo a fost un fiasco ce a durat doar 13 partide.

În octombrie 2017, clubul Benevento trecea printr-o perioadă rușinoasă, inacceptabilă nici măcar prin prisma statutului de nou-promovată în Serie A, pentru prima dată în istorie. Echipa avea nouă înfrângeri în nouă meciuri și un golaveraj lamentabil: douăzeci și două de goluri primite și doar două marcate. În acel moment, Roberto De Zerbi a fost numit manager.

Deși misiunea a fost una imposibilă, Benevento a reușit să lase în memoria colectivă câteva momente frumoase, printre care unul care va dăinui pe vecie în fotbalul italian. În minutul 95 al partidei de acasă, contra celor de la AC Milan, portarul Alberto Brignoli a egalat la doi cu o lovitură de cap, în urma unei faze fixe. Practic, primul punct din istoria clubului în Serie A a fost obținut după un gol marcat de către portar, la ultima fază, contra marelui Milan! De altfel, I Stregoni (Vrăjitorii) au reuşit chiar să câştige pe San Siro cu 1-0.

93 de goluri s-au marcat în cele 29 de meciuri jucate de Benevento cu De Zerbi pe bancă, adică 3.2 goluri pe meci. Un rol a avut şi preferinţa acestuia pentru 4-3-3, un sistem de joc ofensiv şi riscant. Firește, majoritatea golurilor au fost primite (62), însă per ansamblu atitudinea echipei față de fotbal a impresionat multe persoane importante din universul Serie A.

Giorgio Squinzi, patronul celor de la Sassuolo, este una dintre aceste persoane. După plecarea lui Giuseppe Iachini, Squinzi s-a arătat încântat de posibilitatea ca De Zerbi să fie noul manager al clubului său, declarând pentru Sassuolo Calcio News: „Cu De Zerbi, sperăm să repetăm povestea lui Di Francesco (n.r. fost la Sassuolo, actualul antrenor al Romei, cel care a reuşit să-i ducă pe capitolini până în semifinalele Champions League). Roberto e un manager ce propune un stil de fotbal spectaculos, potrivit cu spiritul clubului nostru”.

Aceeaşi sursă anunţă că De Zerbi va semna pe doi ani cu neroverzii. Un club de jumătatea clasamentului, fără presiune prea mare şi cu un potenţial deosebit, îl va numi manager pe Roberto De Zerbi. Parcursul din sezonul recent încheiat şi laudele primite din partea jurnaliştilor italieni, precum şi a oamenilor de fotbal din peninsulă arată că fostul fotbalist al CFR-ului reprezintă un potenţial viitor manager de top al Italiei, ceea ce ne va face să-i urmărim cu interes evoluţia.

de Cosmin Crăciun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.