Povestea promovării Farului

Astăzi vom prezenta sezonul recent încheiat, în care Farul Constanța a pornit la drum anevoios dar plin de satisfacții, revenirea în fotbalul mare.

În sezonul 2016/2017, suporterii și toți ceilalți implicați în proiectul SSC Farul Constanța au dus împreună mai departe spiritul farist. A fost un sezon foarte bun făcut de marinari, consfințit cu o promovare în fotbalul profesionist, Liga a III-a.

Promovarea a început de jos, din Liga a IV-a Constanța, unde după 34 de meciuri, Farul a adunat 97 de puncte, înregistrând 32 de victorii, un egal și o înfrângere. Singurii pași greșiți ai fariștilor fiind înfrângerea din etapa a 22-a, scor 2-1, împotriva Gloriei Băneasa și semi-eșecul 0-0, din penultima etapă, împotriva celor de la Viitorul Fîntînele, meci tratat fără emoții pentru că Farul deja avea asigurate biletele la baraj.

Marinarii au avut cel mai bun atac din campionat, reușind să înscrie nu mai puțin de 135 de goluri, având o medie de aproape 4 goluri pe meci. Multe din aceste goluri au fost marcate de veteranul Dorel Zaharia și de Alexandru Grigoraș, doi jucători cu multe meciuri în primul eșalon al fotbalului românesc, care au decis că trebuie să pună umărul la renașterea Farului. Totodată marinarii au stat bine și la capitolul apărare, reușind să primească doar 14 goluri în 34 de etape.

Nici micii marinari nu au dezamăgit în acest sezon. Juniorii A1 au reușit să termine pe 4 în campionat, reușind prestații bune, care la anul cu siguranță îi vor ajuta pe mulți din ei să apară în echipa mare a Farului.

Adjudecarea matematică a titlului de campioană s-a petrecut în etapa a 30-a, atunci când Farul a învins CS Eforie cu 5-0, profitând de pasul greșit făcut de echipa de pe locul secund, Viitorul Fîntînele. Astfel, fariștii au mers la barajul de promovare pentru Liga a III-a, acolo unde au dat peste campioana din județul Tulcea, Pescărușul Sarichioi.

Manșa tur a barajului s-a disputat pe „Pescăruș Arena” din Sarichioi, la meci fiind prezenți aproximativ 700 de spectatori, dintre care 400 de suporteri ai Farului. Debutul partidei a fost spectaculos, în primele șase minute, marcându-se de trei ori. Farul a început în forță și golgheterul echipei, Alexandru Grigoraș a înscris de două ori, în minutele 2 și 4 cu șuturi imparabile. Gazdele au lăsat impresia că pot reveni, marcând în minutul 6 prin Radu Tomescu, dar a fost doar un „foc de paie”, până la pauză, Farul punctând de încă două ori prin Dorel Zaharia în minutul 29 și Ionuț Florea în minutul 37 și terminând în avantaj prima repriză cu 4-1. Debutul reprizei secunde a aparținut gazdelor care au înscris prin fostul atacant al Farului, Emil Nanu în minutul 50 și scorul era 2-4. SSC Farul a turat din nou motoarele și a mai marcat de trei ori prin Alexandru Grigoraș în minutul 66, Dorel Zaharia în minutul 84 și Ionuț Măgureanu în minutul 87, scorul final fiind 7-2 pentru constănțeni.

După o victorie uriașă acasă, Farul a avut de îndeplinit doar o formalitate în manșa retur, acesta fiind și meciul care a consemnat întoarcerea marinarilor acasă, pe stadionul Farul. Scorul s-a terminat 1-0 pentru Farul, gol Șicu în min. 28. Aproximativ 4000 de suporteri au ținut să fie prezenți la momentul de sărbătoare al Farului. Marinarii au evoluat din min. 23 cu un jucător mai puțin, după ce portarul Vlad Neagu a fost eliminat, iar în locul său a intrar antrenorul secund Gică Mina, care, deși a ajuns la 44 de ani, s-a achitat cu brio de sarcini.

Astfel s-a scris o nouă pagină din istoria Farului. O pagină scrisă cu muncă, sudoare și lacrimi, de oameni care iubesc cu adevărat acest simbol al Dobrogei, care nu au ținut cont de noroaiele și obstacolele prin care au trecut, pentru că după cum a spus-o chiar unul dintre ei: „Fotbalul jucat în noroi este cel mai curat fotbal!”.

În vara lui 2018 ne dorim să  povestim cu Farul va promova și se va pregăti de duelurile cu celelalte echipe de tradiție din Liga a II-a. HAI FARUL!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.