Politehnica Iași promovează în Divizia A

Astăzi vom prezenta una din cele mai glorioase perioade din istoria Politehnicii Iași, marcate de prima promovare în Divizia A și cea mai bună clasare din istorie. (în poză este echipa ce a reușit prima promovare în Divizia A)

La 14 distanță de la înființarea echipei fanion a ieșenilor, iată că avea să vină și primul mare moment din istoria echipei din Copou, promovarea în Divizia A. În sezonul 1959/1960, CSMS Iași termină pe locul 1 în Seria I, având 42 de puncte și un golaveraj de temut, 79 de goluri marcate și 24 primite. Meritul promovării revine antrenorilor I. Unguroiu şi M. Manolescu, precum şi jucătorilor: Ursache Neculai (Florea) – Scarlat Sandu, Păun Mircea, Buimistruc Valentin, Don Liviu, Dram Teodor – Demian, Voica Gheorghe, Unguroiu Aurel, Cruţiu Mircea, Avasilichioaie Emil, Lang Victor, Ciolan Ion și Dascălu Petru.

Grație promovării, mai marii vremii din zona Iașiului decid să ofere echipei și un stadion nou. Noua arenă, foarte cochetă și modernă la acea vreme, cu o capacitate de aproximativ 15.000 de locuri, a fost inaugurată la data de 23 august 1960, eveniment marcat de disputarea unei partide amicale între echipa ieșeană, proaspăt promovată în prima divizie a țării, și echipa Moldova Chișinău (RSS Moldovenească). În echipa ieșeană, la acel meci, a jucat și Gheorghe Constantin, celebru jucător român în anii ’50-’60.

Sezonul 1960/1961, primul în Divizia A, din istoria Politehnicii, nu avea însă să fie prea fericit. Asta și din prisma faptului că echipa a terminat la doar 2 puncte de Minerul Lupeni, echipa aflată pe ultimul loc neretrogradabil. Echipa a reușit în acel sezon câteva rezultate notabile: 3-3 și 2-2 cu Rapid, 2-2 cu Dinamo, 2-1 și 1-1 cu Petrolul. Nici în Cupa României lucrurile nu au stat mai bine, Politehnica fiind eliminată de UTA Arad, în optimi, cu scorul de 3-1.

Iașiul nu zăbovește decât un sezon în eșalonul secund, 1961/1962, la finele căruia ocupă primul loc în seria I a Diviziei, ieșenii având un golaveraj redutabil, 67-23. Cel care se ocupa de conducerea tehnică a echipei era Remus Ghiuriţan. După plecarea lui Ion Unguroiu, Traian Iordache devine antrenor în Copou.

În sezonul 1962/1963, Politehnica termină pe locul 10, cu 26 puncte. Inedit este că  diferența de puncte față de locul 3, ocupat de Știința, era de doar 3 puncte, acel sezon fiind unul din cele mai echilibrate din istoria Ligii 1. Tot în acel sezon se petrece și cea mai bună prezență în Cupa României. Iașiul trece de Ceahlăul, Satu Mare și Timișoara, fiind eliminată cu greu de Siderurgistul Galați în semifinale.

Anul următor ieșenii trăiesc periculos și termină pe locul 12, fiind la egalitate de puncte cu Știința Timișoara, dar golaverajul mai bun avea să îi salveze de la retrogradare pe alb-albaștrii.

În sezonul 1964/1965, Politehnica termină pe locul 10. Echipa a pierdut locul 3 după un retur catastrofal. Antrenor era “piticul cu fes”, arhicunoscutul Constantin Teaşcă, care n-a putut suporta imixtiunea organelor de partid şi de stat, în cazul unui fotbalist-mercenar, certat cu disciplina dar prieten cu şpriţul, cum era Eugen “Lache” Stoicescu. Dar era o regulă în activitatea lui Teaşcă: rezultatele muncii sale s-au văzut întotdeauna imediat după plecarea sa. În Cupa României a reușit să elimine Steaua, în optimi. Este eliminată totuși  în faza următoare de către Progresul București.

Cea mai mare performanţa a clubului ieșean, avea să se petreacă în sezonul 1965/1966, sezon în care trupa de sub Copou a pierdut locul 3, ţinut timp de aproape un sezon, în ultima etapă. Antrenor era fostul selecţioner al naţionalei, Augustin Botescu, iar echipa a reuşit să învingă Dinamo la Bucureşti cu 1-0 şi formaţia la modă de pe atunci, Rapid, în Copou. Ca de obicei, returul a fost mai slab. Înaintea ultimei etape, CSMS mai ocupa încă locul 3, dar ultimul meci s-a jucat la Timişoara, în faţa unei formaţii ameninţate cu retrogradarea. Ieşenii au pierdut cu 1-3, după ce portarul Mircea Constantinescu a fost eliminat timpuriu, iar “Coco” Deleanu a apărat poarta trei sferturi de meci.

În sezonul 1966/1967, Iașiul nu mai reușește să arăte forma bună din sezoanele trecute și termină pe locul 13, retrogradând în Divizia B, împreună cu Politehnica Timișoară, echipă ce le furase cu un an în urmă șansa de a termina pe podium. În Cupa României, alb-albaștrii fac din nou o figură frumoasă și ies în sferturi, după ce elimină Metalul Plopeni și Universitatea Craiova.

Surse/foto: www.ziaruldeiasi.ro / Muzeul Suporterilor Iasi / www.adevarul.ro

One thought on “Politehnica Iași promovează în Divizia A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.