Politehnica a murit, trăiască Politehnica!

Politehnica a murit, trăiască Politehnica! Astăzi vorbim despre renașterea spiritului Politehnicii Iași. La puțin timp după ce FRF a dezafiliat FC Politehnica Iași, a apărut echipa ce și-a propus continuarea tradiției acesteia, ACSMU Politehnica Iași.

Echipa a apărut prin fuziunea dintre Tricolorul Breaza și Navobi Iași, urmând să evolueze în Seria a II-a a Ligii a II-a, în locul echipei FC Baia Mare. Antrenorul noii echipe era arhicunoscutul Ionuț Popa, iar președinte Grigore Sichitiu.

Noua echipă a Iașiului debutat cu stângul în Liga a 2-a, fiind învinsă cu scorul de 1-0, de ACU Arad. Au urmat apoi rezultate destul de bune pentru o echipă formată în doar câteva săptămâni. Ieșenii au reușit chiar să învingă Petrolul Ploiești, echipă ce avea să promoveze, cu scorul de 3-1. În ciuda rezultatului bun, antrenorul Ionuț Popa a fost schimbat din funcție, la insistențele lui Ionuț Negoiță, actualul finanțator al lui Dinamo, care la vremea aceea era investitor la echipa ieșeană. În locul lui Nea Popică a fost instalat Adrian Falub, acesta având ca obiectiv promovarea.

A urmat apoi un campionat bun făcut de alb-albaștrii, chiar dacă speranțele de promovare s-au frânt cu câteva etape înainte de final. Noua echipă a Iașiului a terminat pe poziția a 6-a, la 12 puncte de ploieșteni.

La un an de la dispariția Politehnicii, echipa emblemă a Copoului, fotbalul ieșean pornea la un nou drum, la finele căruia își propuseseră revenirea în Liga 1. Cu o noua denumire, Clubul Sportiv Municipal Studențesc, cu o nouă bancă tehnică, Marius Baciu în locul lui Falub, cu un lot remaniat aproape în totalitate față de sezonul trecut, CSMS Iași va trece din nou prin supliciul ligii secunde.

Debutul a fost din nou cu stângul. Dinamo II, echipă fără pretenții, avea să învingă chiar în Copou, cu scorul de 3-1. La puțin timp după, ieșenii au fost eliminați și din Cupa României,

în faza a patra. CSMS Iași a fost învinsă, în deplasare, de ASC Bacău (Liga a 3-a), cu scorul de 2-0.

Astfel, după doar nici două luni, Marius Baciu avea să fie schimbat cu eternul Ionuț Popa, la al 3-lea descălecat în Moldova, adus să redreseze echipa și să o ducă în Liga 1. Acesta a debutat  cu o victorie în ultima secundă împotriva Gloriei Buzău.

Turul de campionat a fost unul foarte modest, ajungându-se la un moment dat să se vorbească mai multe despre rămânerea în eșalonul secund, decât despre promovare.

La începutul returului Florin Prunea a devenit președintele clubului, având ca scop redresarea echipei. Acest lucru s-a întâmplat și situația din clasament s-a schimbat la 180 grade, returul devenind o luptă în 3 (CSMS Iași, Viitorul Constanța și Delta Tulcea) pentru primele 2 poziții care garantau promovarea. Pe 2 iunie 2012, după ce Iașiul a învins cu 4–2 Farul Constanța, echipa și-a asigurat promovarea în Liga 1, de pe prima poziție. Cealaltă echipă promovată fiind Viitorul Constanța.

Revenirea Iașiului pe prima scenă a fotbalului românesc a însemnat o nouă remaniere, de data aceasta Liviu Ciobotariu este numit principal în Copou. Ciobi avea ca obiectiv evitarea retrogradării și reconstrucția echipei.

Surse/foto: ziaruldeiasi.ro / mediafaxfoto.ro / Muzeul Suporterilor Iasi www.facebook.com/politehnica1945/

One thought on “Politehnica a murit, trăiască Politehnica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.