Poli Iași promovează la Brașov

La finele sezonului 1994/1995 avea să fie scrisă o nouă pagină de istorie a clubului Politehnica Iași, barajul de infarct care a consemnat revenirea Iașiului în fotbalul mare.

Divizia B era formată pe atunci din 2 serii, din care promovau echipele aflate pe primul loc, ocupantele locul 2 urmând să joace un meci de baraj cu ocupantele locurilor 15 și 16 din Divizia A. Pe locul 2 în Seria I s-a clasat Dacia Unirea Brăila, Politehnica Iași terminând stagiunea pe locul 3. Brăilenii au încercat în prealabil să coopteze câțiva jucători de la Iași, pentru a trânti meciul direct. Se realizează un flagrant, se fac arestări și Brăila pierde dreptul de a participa la baraj, locul acesteia fiind luat de Politehnica Iași.

Meciul de baraj avea să se dispute la Brașov, pe stadionul Tinereului, pe 25 iunie 1995, în compania celor de la Electroputere Craiova. Partida a fost condusă de cea mai galonată brigadă de arbitrii români a vremii: Ion Crăciunescu, Nicolae Grigorescu și Zoltan Erdely. Oltenii plecau ca favoriți, având în lot nume ca Mohora, Dănciulescu sau Albeanu, dar și experiența recentă a Diviziei A. În tribune situația era diferită. Ieșenii au fost suținuți de aproximativ 8000 de suporteri ieșeni, dar și de 2000 de brașoveni care aleseseră să simpatizeze cu alb-albaștrii la acel meci de baraj. Cei de la Electroputere aveau în spate peste 500 de suporteri, mare parte fiind componenți ai galeriei Universității Craiova.

Jocul a început perfect pentru olteni, Nicu Năstăsie reușind dubla în min. 32 și 62. Astfel șansele Politehnicii de a reveni în Divizia A scăzuseră dramatic. Studenții nu au renunțat totuși la visul promovării și, în min. 66, Kereszy avea să marcheze în urma unei lovituri libere, de la circa 20 m, relansând partida. Timpul se scurgea în favoarea oltenilor și ieșenii simțeau presiunea tot mai tare. Astfel, în min. 81, Adrian Dobrea a reușit golul de 2-2, cu un sut la firul ierbii, din unghi, din afara careului, în dreapta portarului oltean, trimițând astfel meciul în prelungiri, spre satisfacția fanilor ieșeni veniți la Brașov. În prelungiri ambele echipe au stat la cutie, riscând puțin și așteptând parcă loteria loviturilor de departajare.

Primele patru lovituri de departajare sunt transformate: Kereszy, Mohora, Dobrea și Albeanu. Urmează patru ratări: Căunei, Tudor, Urdaru și Ștefănica. Odată cu venirea lui Coțan la punctul cu var se reintra într-o zodie fastă, prin care navigheaza și Dănciulescu și Nemțanu. La 6-5, Ioan Cîmpeanu își spală gafele de la golurile primite în timpul regulamentar și apară primul penalty (celelalte două ratări ale oltenilor fiind șuturi pe lângă poartă), astfel consemnându-se revenirea Iașiului în Divizia A, prima din epoca postdecembristă.

Banchetul dat în cinstea promovării a avut loc la Hotelul Sport din Poiana Brașov, la care Gheorghe Nichita, președinte clubului la vremea respectivă, cânta cot la cot cu patronii echipei, Dan Cîrlan și Pavel Hodea, iar Leonida Antohi a făcut spectacol dansând sirtaki.

La întoarcerea în Iași, jucătorii au fost așteptați în Piața Unirii de peste 10.000 de suporteri, aceștia oferindu-le o primire triumfală eroilor de la Brașov.

Lotul Politehnicii Iași: Ioan Cîmpeanu – Cătălin Abălașei (Dragoș Urdaru), Liviu Petrache, Vasile Apachiței, Ciprian Paraschiv, Dănuț Munteanu – Daniel Căunei, Leonard Nemțanu, Adrian Kereszy, Daniel Pancu (Adrian Coțan) – Adrian Dobrea. Antrenori: Leonida Antohi și Mihai Dănilă.

Surse/foto: www.romaniansoccer.ro / Muzeul Suporterilor Iasi www.facebook.com/politehnica1945/

One thought on “Poli Iași promovează la Brașov

  1. buna echipa si atunci marea majoritate dintre ei au apucat sa joace si in prima divizie si dupa aceea in a doua chiar a treia divizie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.