Poli Iași între Divizia A și Divizia C

Astăzi vorbim despre traseul Politehnicii Iași de la mijlocul anilor ’90, început în Divizia A și terminat în Divizia C.

În sezonul revenirii în Divizia A, 1995/1996, patronii echipei, Dan Cîrlan și Pavel Hodea, neavând resurse financiare pentru a susține echipa în Divizia A, au cedat echipa orașului. Aleșii locali au căutat variante pentru a putea susține echipa și au venit cu o soluția ce părea ingenioasă și cu mult potențial. Astfel a apărut „S.C. Iași XXI”. Pentru pornire, societății nou create i-au fost cedate de către Consiliul Local și Consiliul Județean mai multe spații comerciale din oraș. Banii obținuți din chirii urmau să fie folosiți pentru dezvoltarea unor afaceri; în plus, erau planificate mai multe discuții pentru ca produsele unor societăți ieșene de renume național, să fie comercializate prin S.C. Iași XXI, iar adaosul practicat urmând să intre în conturile societății. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, societatea nu a avut succesul financiar anticipat, astfel că Politehnica Iași a stat foarte prost la capitolul buget, acest lucru reflectându-se și în rezultatele obținute. Sezonul 1995/1996 este considerat de mulți ca fiind cel mai slab sezon din istoria Politehnicii în prima ligă. Echipa a avut cea mai slabă apărare, încasând 74 de goluri în 34 de etape; dar și cel mai slab atac, cu doar 27 de goluri.

Pe tot parcursul campionatului, studenții s-au clasat în cea de-a doua jumătate a clasamentului, poziția de lanternă roșie fiind ocupată continuu, din etapa a 20-a până în ultima etapă. Tot în acel sezon se înregistrează și cea mai rușinoasă înfrângere din istoria echipei, 9-1 în deplasarea de pe Dan Păltinișanu, cu Politehnica Timișoara. Tot la capitolul rezultate rușinoase în acel sezon, mai putem enumera și deplasările dezastruoase: 6-0 cu Argeșul în Trivale, 7-0 pe stadionul Farului, 5-0 la Petrolul sau 4-0 în Ghencea. Toate aceste slabe rezultate au consfințit astfel revenirea în Divizia B, după doar un sezon.

În această perioadă, a evoluat unul din cei mai talentați  fotbaliști ieșenii de după căderea comunismului, Daniel Pancu, care în 1996 este transferat la Rapid București. „Pancone” a început ca portar la echipa de juniori a Politehnicii Iași. Exasperându-l cu ieșirile sale, l-a forțat pe antrenorul lui de atunci să îl mute ca mijlocaș, sfârșind prin a se consacra în postura de atacant. A fost transferat la Rapid, transferul său fiind extrem de mediatizat.

În Cupa României, ieșenii au fost rapid eliminați, în șaisprezecimi, de către ASA Târgu Mureș.

Stagiunea 1996/1997 a reprezentat un nou început de drum prin Divizia B. În acest prim sezon, echipa a terminat pe locul 7, la 21 de puncte de Foresta Fălticeni, echipa ce avea să promoveze.

Anul următor echipa termina în pluton, pe locul 8, cu 47 de puncte. Echipele de primele 2 locuri, Astra Ploiești și FC Onești, au terminat campionatul detașate de restul echipelor, având 88, respectiv 86 de puncte.

Sezonul 1998/1999 a fost unul mai bun pentru studenții conduși de Ion Moldovan. „Comisarul” reușind alături de jucători să se claseze pe locul 4 la finalul campionatului. Promovate în Divizia A de pe primele locuri în cele două serii au fost FC Brașov și Extensiv Craiova. Rocar și UTA au disputat un baraj de promovare, câștigat cu 2-0 de bucureșteni.

În sezonul următor, echipa s-a clasat exact la mijlocul clasamentului, pe locul 9. Am putea spune că este un loc onorabil, dacă este să comparăm cu dezastrul ce avea să se întâmple în stagiunea următoare. Cei doi tehnicieni care s-au ocupat de pregătirea echipei în acest sezon, au fost, pe rând, Mihai Dănilă și Leonida Nedelcu.

Prima mare cumpănă din istoria echipei de sub Copou avea să se petreacă după peste 50 de ani petrecuți în primele două divizii ale României. La finele sezonului 2000/2001 echipa fanion a Iașiului retrograda în Divizia C. Un moment dezastruos pentru formația alb-albastră, care a încheiat clasamentul pe ultima poziție, cu doar 9 puncte în 34 de etape (2 victorii, 3 egaluri și 29 de înfrângeri). Antrenorul echipei era pe atunci fosta glorie a Rapidului și a Stelei, Liță Dumitru.

Surse/foto: www.romaniansoccer.ro / Muzeul Suporterilor Iasi www.facebook.com/politehnica1945/

2 thoughts on “Poli Iași între Divizia A și Divizia C

  1. in acea echipa a politehnicii iasi jucau urmatorii: leonard nemtanu adrian dobrea dragos urdaru catalin abalasei daniel caunei ioan campeanu dorel stafie vasile apachitei daniel pancu iar in staff-ul tehnic doar pe leonida nedelcu l-am recunoscut sa nu se faca confuzie cu mircea nedelcu ala a antrenat ceahlaul piatra neamt nu a avut vreo treaba cu politehnica iasi cred ca erau frati sau ceva cei doi mircea nedelcu si leonida nedelcu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.