Poli Iași arbitrează lupta la titlu

Astăzi vorbim despre sezonul 2007/2008 din istoria Politehnicii Iași. Un sezon în care Iașiul, prin meciurile bune făcute, a fost unul din cei mai importanți arbitrii ai luptei pentru titlu. 

Politehnica Iași a început sezonul 2007/2008 al Ligii I cu o înfrângere pe malul Begăi, scor 3-1, după un meci slab făcut împotriva alb-violeților antrenați de Dusan Uhrin Jr. Poli Iași avea să încheie turul cu numai 19 puncte, cu doar unul mai mult decât echipa de pe locul 15, UTA. A fost cel mai slab tur de campionat de la revenirea în Divizia A, un început de sezon plin de frământări cauzate de datoriile de peste 3.000.000 RON și de scandalurile interne din cadrul clubului, care a culminat cu ocuparea poziției a 14-a după 19 meciuri disputate.

Programul complet al returului avea să fie următorul: Poli Iași – Steaua (în tur 0-1), Gloria Buzău – Poli Iași (0-3), Poli Iași – Ceahlăul (0-1), Farul – Poli Iași (1-1), Dinamo – Poli Iași (5-2), Poli Iași – CFR Cluj (1-2), Pandurii – Poli Iași (0-1), Poli Iași – Unirea Urziceni (0-1), Rapid – Poli Iași (2-0), Poli Iași – UTA (0-0), FC Vaslui – Poli Iași (1-0), Poli Iași – Dacia Mioveni (1-2), Gloria Bistrița – Poli Iași (0-2), Poli Iași – Universitatea Cluj (1-1) și Oțelul Galați – Poli Iași (2- 2).

Astfel că în pauza de iarnă, Trupa din Copou s-a pregătit temeinic pentru returul decisiv. Primul meci urmând a fi chiar în compania Stelei, echipă ce se afla în lupta pentru titlu.

Meciul s-a disputat pe un stadion arhiplin, peste 13.000 de spectatori fiind prezenți în tribune. Poli a început meciul în forță și a reușit deschiderea scorului înca din min 3. După o pătrundere pe partea dreapta a lui Andrei Cristea, care a centrat în careu, Bănel Nicoliță reușind contra-performanța de a-și înscrie un autogol, cu un șut la vinclu fără speranță pentru Zapata. Cea mai importantă ocazie pentru Steaua a venit pe finalul primei reprize, în min 43, când Dică de două ori și Ovidiu Petre cu lovituri de cap succesive nu au reușit să pună în pericol poarta lui Brăneț, după o centrare a lui Bănel Nicoliță.

Steaua a reușit egalarea la prima fază de atac din repriza secundă, când în min 47 peruanul Mendoza a marcat cu un șut la colțul scurt. Ieșenii au continuat să fie periculoși astfel că presiunea exercitată de alb-albaștrii s-a concretizat cu golul de 2-1, marcat de Onuț cu o lovitură de cap din 4 metri, după ce Zapata reușise anterior să scoată alte două șuturi ale ieșenilor.

Finalul meciului a fost marcat de atacurile în valuri ale steliștilor care au ratat pe rând, Brăneț, fiind declarat, după meci, un adevărat înger păzitor pentru buturile Politehnicii. Partida s-a încheiat în aplauzele spectatorilor, Poli reușind să învingă Steaua pe teren propriu după 30 de ani.

Poli Iași în meciul cu Steaua: Cristian Brăneț, Andrej Pecnik, Cristian Munteanu, Bogdan Onuț, Sergiu Homei, Leonard Naidin (`85 Radu Ciobanu), Adrian Ilie, Dominik Bernsjak, Andrei Cristea (`90 Romulus Miclea), Ionuț Bîlbă (`82 Clement Pălimaru), Sebastian Sfârlea. Antrenor: Ionuț Popa.

Au urmat partide bune făcute de băieții lui Ionuț Popa, care la un moment dat se spunea că arbitrează lupta pentru Champions League, reușind să învingă atât Steaua cât și Timișoara și CFR-ul. Astfel echipa a reușit să termine pe poziția a 11-a, păstrându-și locul în Liga I, chiar dacă au fost ceva emoții cu licențierea pentru sezonul 2008/2009.  Meciurile cu Vaslui au fost ca întotdeauna încinse, galeriile celor 2 echipe ridicându-se mereu la înălțime.

În Cupa României, cele două trasee consecutive foarte bune, din anii precedenți, nu au mai fost reeditate. Poli a fost eliminată în Optimi, de Rapid, scor 0-3, după ce în runda precedentă, Iașiul eliminase la limită divizionara secundă, Mureșul Deva, după o victorie cu 3-2.

Tot în sezonul 2007/2008 a avut loc și un amical de gala împotriva celor de la Șahtior Donețk, echipă antrenată la acel moment de Mircea Lucescu.  Peste 10.000 de oameni au asistat la victoria Politehnicii, cu 1-0, după o reușită superbă a fundașului Iosif Kalai. Antrenorul român a fost primit cu aplauze la scenă deschisă. „Vă mulțumesc din suflet pentru că sunteți aici în această seară. Întotdeauna m-am considerat ieșean și mă bucur că ne-am reîntalnit în această seară”, a spus Mircea Lucescu.

Surse/foto: ziaruldeiasi.ro / mediafaxfoto.ro / Muzeul Suporterilor Iasi www.facebook.com/politehnica1945/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.