Oțelul se abonează la Cupa UEFA

Astăzi vom prezenta istoricul Oțelului Galați la finalul anilor ’90, atunci când echipa a reușit rezultate foarte bune în Cupa României și în Divizia A, și totodată se abonase la participarea în Cupa UEFA.

Revenirea Oțelului în Cupa UEFA are loc în sezonul 1997/1998. Vasile Simionaș se afla la cârma echipei. În primul tur al Cupei UEFA, Oțelul a întâlnit formația slovenă Hit Gorica (locul 3 în Prima Ligă Slovenă). Această dublă este una de tristă amintire pentru fanii oțelari.

Primul meci s-a disputat la Nova Gorica, Oțelul pierzând cu 2-0. Golurile slovenilor au fost marcate de Vili Becaj și Enes Demirović. Returul însă a fost cel dramatic pentru gălățeni, fiind un meci nerecomandat cardiecilor. Oțelarii s-au motivat exemplar înainte de meci. Scorul a fost deschis de căpitanul Valentin Ștefan în min. 19, pentru ca 4 minute mai târziu, aceasta să realizeze dubla. După pauză, în min. 66, Adrian Eusebio State marca golul trei, pentru ca în min. 75, Ion Viorel să ducă scorul la 4-0, toată lumea fiind ferm convinsă că Oțelul va merge în turul următor. Relaxarea gălățenilor s-a văzut în joc, iar în min. 86 Nenad Protega a înscris pentru 4-1, trezind echipa slovenă, care mai avea nevoie de doar un gol pentru a merge mai departe. Din păcate, același Enes Demirović, care marcase și în tur, a înscris în ultimul minut al jocului și a provocat probabil multe crize de inimă în orașul de la malul Dunării.

În campionat, Oțelul a reușit o nouă clasare pe locul 4, asigurându-și pentru sezonul viitor o nouă prezență în Cupa UEFA. Tot în acel sezon, gălățenii au înregistrat și cea mai mare victorie acasă a sezonului, într-un 7-0 cu Jiul Petroșani. În Cupa României, Oțelul s-a oprit în sferturi, unde a fost eliminată cu 1-0, la Buzău, de Dinamo București.

În sezonul 1998/1999, Oțelul debutează în UEFA împotriva macedonenilor de la FK Sloga Jugomagnat (locul 2 Prima Ligă Macedoneană). În tur, la Galați, Oțelul rezolvă repede ecuația calificării și câștigă cu 3-0, prin golurile marcate de Valentin Ștefan (’29), Dragoș Mihalache (’41) și Costin Maleș (’93). În retur, scorul se termină 1-1, pentru Sloga a marcat Goran Stankovski (’42), Dragoș Mihalache fiind cel care a egalat pentru gălățeni, în min. 58.

În turul 2 preliminar al Cupei UEFA, Oțelarii au dat puept cu danezii de la Vejle Boldklub (locul 4 SuperLiga Daneză). În primul meci, disputat la Odense, Danezii au câștigat cu 3-0, prin dubla lui Nicolai Wael (’31, ’42) și Jesper Søgaard (’62). În retur scorul s-a repetat, tot pentru danezi din păcate. Au marcat atunci Danny Jung (’22), Peter Graulund (’36) și Nicolai Wael (’53). Aceste două înfrângeri categorice consfințind eliminarea gălățenilor din competiția europeană.

În campionat, Oțelul termină pe 6, acel sezon fiind marcat și de schimbarea conducerii echipei dunăere, Marius Stan demisionând din postura de președinte al echipei și plecând la Rocar, iar vicepreședintele, Mihai Stoica, devenind președintele clublui. Oțelul rămâne și fără antrenorul Simionaș, care părăsește și el Oțelul după plecarea lui Marius Stan. Golgheterul gălățenilor în acel sezon este Viorel Tănăse cu 10 reușite. În Cupa României, Oțelul reușește un nou parcurs bun, oprindu-se din nou în sferturi, unde este scoasă de FCM Bacău, în dublă manșă, 2-0 și   0-1.

În ediția campionatului 1999/2000, primul sezon cu Mihai Stoica în postura de președinte, Oțelul termină pe 8, reușind scorul campionatului, o victorie cu 8-2 cu Extensiv Craiova. Tot în acel sezon Oțelul reușește să atingă semifinalele Cupei României, cea mai mare performanță a clubului de până atunci în Cupă. Dinamo i-a spulberat atunci visul Oțelului de a participa în finala Cupei.

Sezonul 2000-2001 este unul dificil pentru gălățeni. Salvarea de la retrogradare a venit sub comanda lui Ilie Dumitrescu în ultimele etape ale sezonului. Acesta a demisionat chiar după ultimul meci, în timp ce jucătorii sărbătoreau în vestiar rămânerea în Divizia A. În acel sezon, Oțelul a reușit o nouă presteție bună în Cupă, fiind eliminată la penaltyuri în sferturi, de Sportul Studențesc.

One thought on “Oțelul se abonează la Cupa UEFA

  1. meci de cosmar! acesta cu hit gorica! in 1997! parca a fost ieri! desi au trecut aproape 21 de ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.