Oțelul promovează în Divizia A

În episodul de astăzi vom vorbi despre piedicile puse de conducătorii vremii, Oțelului în drumul către Divizia A, dar și despre primul meci mare al gălățenilor, celebrul 4-1 cu Sportul Studențesc, din Cupa României. 
În sezonul 1974/1975, secretar al Asociației Sportive Oțelul devine Puiu Victor Vasilache, un tânăr de 32 de ani, de care se leagă o mare parte din istoria clubului gălățean. Pentru Oțelul situația era disperată, mai marii partidului pregătiseră echipei o retrogradare în favoarea unei alte echipe gălățene, Constructorul.

După un sezon greu, plin de greșeli de arbitraj îndreptate împotriva lor, oțelarii retrogradează în Divizia C. Ca totul să fie și mai dramatic, comuniștii au decis să desființeze echipa și să mute jucătorii la Adjud. Puiu Vasilache nu a abandonat lupta cu sistemul și a înființat trei echipe de fotbal cu componenți din combinatul siderurgic, înscriindu-le în campionatul municipal: LBR, Venus Turnare Continuă și Rapid UETU. LBR a câștigat seria a II-a a campionatului județean Galați și a disputat meciul de baraj contra celor de la Bujorii Tg. Bujor. Puiu Vasilache a modificat între timp și numele formației, aceasta numindu-se Oțelul LBR Galați. Oțelul a reușit să promoveze impunându-se clar acasă cu 4-0 și terminând la egalitate, 4-4, la Tg. Bujor.

În sezonul 1977/1978 Oțelul termină pe locul 11 în Divizia C. Urmează două sezoane cu performanțe în creștere, locul 10 în ediția 1978/1979 și locul 9 la finalul sezonului 1979/1980. Promovarea în Divizia B avea să vină la finele sezonului 1980/1981. Din păcate, mai marii partidului decid din nou să întrerupă drumul bun al Oțelului și desființează din nou clubul, mutând jucătorii la Tecuci.

Puiu Vasilache din nou nu s-a lăsat înfrânt și a preluat divizionara C, Metalosport Galați, unde a transferat jucătorii care nu au dorit să ajungă la Tecuci, schimbând numele echipei în Oțelul Galați. Echipa a încheiat sezonul 1981/1982 pe primul loc și a promovat în Divizia B. La cârma  echipei s-a aflat Traian Ivănescu. Tot în acel sezon a fost terminat și stadionului Oțelul. Inaugurarea a avut loc pe 30 martie 1982, într-un amical disputat de Oțelul cu Rapid, la care au asistat peste 15000 de spectatori, meciul fiind câștigat de bucureșteni cu 3-2.

În sezonul următor, Oțelul termină pe 3 în Seria I a Diviziei B, primul loc fiind ocupat de concitadina Dunărea Galați. Din lotul acela îi remarcăm pe Tudorel Călugăru (portarul cu cele mai multe minute jucate din istoria Oțelului – 16610), Mihai Ciobanu, Gelu Popescu, Marius Stan sau Ion Basalâc. Urmează un sezon mediocru, 1983/1984, în care Oțelul termină pe locul 8. În stagiunea 1984/1985, cuplul de antrenori Constantin Rădulescu – Ioan Sdrobiș repetă performanță din urmă cu două sezoane și termină cu Oțelul pe locul 3 în Divizia B.

Forma bună a echipei continuă și în sezonul 1985/1986, atunci când Oțelul obține prima promovare în Divizia A din istorie. Gălățenii au terminat pe prima poziție din Seria I, la 13 puncte peste locul 2, ocupat de Politehnica Iași. Oțelul reușește în acel sezon și o primă surpriză în Cupa României, eliminând Sportul Studențesc în 16-imi, cu scorul de 4-1. Sportul tocmai învinsese Inter Milano în Cupa UEFA și avea în teren nume ca Gheorghe Hagi, Mircea Sandu sau Aurel Țicleanu. Acel meci reprezintă totodată și recordul de asistență de pe stadionul Oțelul, peste 22.000 de spectatori fiind prezenți iar mulți alții au urmărit partida din copaci, de pe tabelă dar și de pe clădirile din jurul stadionului. Meciul este considerat drept primul meci mare din istoria Oțelului. Tot în acel sezon se mai marchează o premieră pentru gălățeni. Clubul a început să organizeze la fiecare deplasare câte o garnitură specială de tren pentru suporteri. Lotul care a făcut posibilă promovarea în Divizia A era format din: Călugăru, Dinu, Gelu Popescu, Anghelinei, Bejenaru, Dumitru, Carmen Stan, Marius Stan, Burcea, I. Rotaru, A. Stamate, Vaișcovici, Diconescu, Antohi, Basalâc, Ion Gigi, A. Oprea, Pachițeanu, Savin, Posmac, Hanghiuc și Timofi.

Surse/foto: https://fcotelulgalati.info https://aumih16.sunphoto.ro

4 thoughts on “Oțelul promovează în Divizia A

  1. nu trebuie uitat faptul ca otelul galati in anul asta in care a promovat 1985-1986 multi jucatori erau proveniti chiar de la dunarea galati si aici o sa ii amintesc pe viorel anghelinei mihai bejenaru marian dumitru haralambie antohi claudiu vaiscovici ion diaconescu doar acestia mihaita hanghiuc venea tocmai de la olt scornicesti aici restul au jucat dupa aceea pe la dunarea galati vorbesc desigur de carmen stan adrian oprea gheorghe stamate nicolae burcea cu precizarea ca doi dintre ei au jucat la dacia unirea braila si ii amintesc aici pe marius stan si aurelian stamate cei doi acolo au prins finalul de cariera bineinteles ca nu toti erau galateni get beget se stie ca viorel anghelinei provenea de la iasi ion diaconescu de la bucuresti ion pachiteanu de la iasi ionel dinu de la bucuresti marius stan de la hunedoara nicolae burcea de la teleorman haralambie antohi de la bacau dar restul in mare galateni get beget tudorel calugaru e galatean gelu popescu e galatean mihai bejenaru e galatean mihaita hanghiuc e galatean

  2. singurii jucatori care nu prea stiu cam de unde au aparut! este vorba de corneliu timofi si romeo posmac! de exemplu savin stiu ca erau doi emanoil savin si inca unul veniamin ciurea savin cred ca despre el este vorba! da da! emanoil savin a jucat si el la otelul galati! astazi este primarul busteniului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.