Oțelul în finala Cupei României

Astăzi vom vorbi despre singura finală de Cupa României din istoria echipei Oțelul Galați, cea din 2004, pierdută în fața celor de la Dinamo.

Banca Oțelului a fost asigurată în sezonul 2001/2002 de doi antrenori. Pentru primele 15 etape, antrenor principal a fost Victor Roșca iar pentru ultima parte a sezonului a condus de pe margine Marius Lăcătuș. Oțelul a terminat pe locul 5, la doar un punct de locul 3, ocupat de Rapid. La finalul sezonului a avut loc o remaniere generală la clubul gălățean, de la club au plecat președintele Mihai Stoica, antrenorul Marius Lăcătuș dar și opt dintre jucătorii de bază ai echipei.

În sezonul 2002-2003 Oțelul are un nou conducător de club, în persoana lui Igor Pârvu iar ca tehnician vine fostul fotbalist Costel Orac. O serie de factori cum ar fi lipsa de experiență a lui Pârvu, subțirimea lotului precum și alți factori, au dus Oțelul pe locul 13 la sfârșitul campionatului. Echipa ce se clasa pe acel loc trebuia să dispute un meci de baraj cu FC Oradea. La Galați, Oțelul a învins cu 2-1 dar în deplasare gălățenii au pierdut cu 3-1, retrogradând astfel în Divizia B.

Urmează apoi o lună de zile în care Oțelul se obișnuise cu Divizia B. Totuși de la Ploiești a venit o veste ce nu o aștepta nimeni. Petrolul Ploiești se desființase și își unise lotul cu Astra Ploiești. Astfel rămăsese un loc liber in Divizia A, iar acesta îi revenea de drept echipei cel mai sus clasate dintre retrogradate în sezonul ce se terminase.

Între timp era patronilor a venit și peste Oțelul. Clubul a fost cumpărat  de omul de afaceri gălățean, Nicolai Boghici. Echipa gălățeană a terminat acel sezon, 2003/2004 pe locul 5 și reușește o perfomanță unică în istoria clubului, atingând finala Cupei României.

Finala s-a disputat pe 6 iunie 2004, pe stadionul Cotroceni din capitală și a adus în tribune 10.000 spectatori, peste 4000 fiind suporterii Oțelului.

În prima repriză, meciul a fost destul de echilibrat. Dinamo a dominat oarecum, steril însă, având doar două bune ocazii de gol, prin Niculescu în minutele 21 și 32. În min. 10 s-a ratat cea mai mare ocazie de gol a reprizei, scăpat spre poarta „câinilor” unul dintre jucatorii gălățeni a șutat de la 16 metri însă Cristi Munteanu, ieșit în întampinare, a respins. Oțelul s-a apărat foarte bine în prima repriză, care s-a încheiat cu același scor ca la început, 0-0.

Partea a doua a adus o mutare inspirată din partea antrenorului dinamovist, Ioan Andone, care l-a introdus în teren pe Vlăduț Munteanu în locul lui Ionuț Badea (’55). Din acel minut Dinamo a forțat mai mult în ofensivă, Oțelul fiind nevoită să se retragă în fața propriului careu. După o fază foarte frumoasă creată de Grigorie, Bărcăuan și Vlăduț Munteanu, ultimul șutând cu stângul de la 14 metri fără nicio speranță pentru Cornel Cernea a venit primul gol. Dominarea a continuat și după marcarea golului, Oțelul a ieșit la atac cu riscul de a se descoperi, ceea ce s-a și întamplat. Desprinderea a venit până la urmă, Niculescu înscriind cu un șut cu stângul de la circa 13 metri lateral stânga, pe sub portarul Cernea care a avut și el partea lui de vină la gol.

Imediat după finala Cupei României a urmat un alt episod controversat în istoria clubului. S-a descoperit că cei ce controlau destinele clubului interpretaseră greșit legea și astfel Asociația care deținea locul și palmaresul clubului avea datorii de peste 15 miliarde de lei vechi.

Prin faptul că Dinamo a realizat eventul în acel sezon, Oțelul a obținut o nouă participare în Cupa UEFA pentru sezonul 2004/2005, urmând să pornească din primul tur de calificare al competiției.

Finala Cupei României 2004 Dinamo – Oțelul: https://www.youtube.com/watch?v=W53UkkmwE6M

Sursa/foto: www.fcotelulgalati.info www.aumih16.sunphoto.ro

One thought on “Oțelul în finala Cupei României

  1. dinamo bucuresti! avea nume ca lumea in echipa! cu claudiu niculescu ionel danciulescu in special! mai erau desigur cristian pulhac adrian ropotan! si otelul galati avea echipa frumoasa cu sorin ghionea cornel cernea gheorghe rohat stefan nanu iulian apostol ciprian danciu cornel dobre nume ca lumea! nu altceva! amintiri! frumoase deosebite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.