Oțelul în Cupa Balcanică

Astăzi vom vorbi despre Oțelul în Cupa Balcanică, dar și despre perioada de tranziție prin care au trecut Oțelarii în prima parte a anilor ’90.

Sezonul care a consemnat trecerea României la democrație a prin Oțelul Galați în Divizia B, cu un lot ce și-a dorit revenirea încă din primul an înapoi pe prima scenă a fotbalului românesc. Din păcate, gălățenii termină pe locul 3, în spatele rivalilor locali de la Progresului Brăila și a celor de la Gloria Buzău.

Dorința acută de promovare s-a văzut în teren în sezonul 1990/1991, atunci când Oțelul a terminat pe primul loc al Seriei I, Diviziei B promovând în primul eșalon. Antrenorul care a stat la cârma echipei în acel sezon este Ion Moldovan. În acel sezon, golgheterul echipei este Ion Profir cu 12 reușite, urmat de Costin Maleș cu 8 reușite.

Revenirea în Divizia A, în sezonul 1991/1992 a adus și schimbări în conducerea clubului gălățean. Marius Stan, proaspăt retras din activitatea de jucator devenea președintele echipei și tânărul Mihai Stoica ocupa poziția de vicepreședinte. Cu noua conducere, dar și cu ceva noi nume în lot, Oțelul reușește să termine sezonul pe locul 8, fără să trăiască cu emoțiile luptei pentru salvarea de la retrogradare. În acel sezon apare și prima victoriei împotriva Stelei. Ion Viorel și Ionel Chebac au marcat atunci pentru Oțelul, o victorie care avea să bucure cei 15.000 de spectatori prezenți pe stadionul Dunărea.

Tot în acest sezon este consemnată și prima și singura participare a echipei dunărene în Cupa Balcanică. Participarea a fost posibilă deoarece participantele au fost alese dintre echipele nou-promovate din țările participante la competiție.

În semifinalele competiției, Oțelul a întâlnit echipa albaneză FK Tomori Berat, locul 9 în SuperLiga Albaneză. În prima manșă, disputată la Berat, gălățenii au pierdut cu 2-0. La retur, șansele de calificare în finala competiției erau minime, însă băieții antrenați de Ion Moldovan au reușit să întoarcă rezultatul și să demoleze echipa albaneză cu 4-0, la Galați.

În finala Cupei Balcanice, Oțelul a dat piept cu turcii de la  Sarıyer G.K., locul 7 în Prima Ligă Turcă. Pe 3 martie 1992 s-a disputat finala la Galați, meciul rămânând nedecis, scor 0-0. Astfel că s-a disputat rejucarea la turci acasă, pe 14 aprilie. Din păcate, turcii au reușit o victorie la limită, 1-0, Oțelul pierzând astfel șansa de a pune mâna pe primul trofeu important din istoria echipei.

În stagiunea 1992/1993 Oțelul termină pe locul 10, cu un nou antrenor, legenda Craiovei Maxima, Aurel Țicleanu.

Sezonul următor gălățenii au luptat pentru evitarea retrogradării. Cu doar câteva meciuri până la finalul sezonului, Oțelul iese din ecuația retrogradării și încheie campionatul pe locul 15. Din acel sezon este de reamintit faptul că Oțelul a reușit scorul campionatului, învingând cu 6-3 Politehnica Iași. În Cupa României, echipa este eliminată încă din primul tur de Selena Bacău.

În sezonul 1994/1995 Oțelarii termină pe locul 13, iar pe malul Dunării poposește un antrenor care avea să scrie istorie la Galați. E vorba de Vasile Simionaș, un om iubit de tribune și jucatori, sub bagheta căruia Oțelul a obținut supranumele de  „Campioana Provinciei”.

Tot pe locul 13 termină și în sezonul următor, Oțelul reușind să strângă 45 de puncte.

Revenirea în partea superioară a clasamentului Diviziei A se petrece în sezonul 1996/1997, atunci când Oțelul se clasează pe locul 4, după un sezon în care o nucă tare pentru toți „granzii” României. Doar un punct i-a separat în acel sezon de locul 3 ocupat de Dinamo.  Grație clasării bune în campionat, Oțelul avea să obțină din nou o participare în Cupa UEFA. Artizanii calificării în Cupa UEFA erau următorii: Stelian Bordeianu, Marin Balint, Vasile „Pluto” Brătianu, Gigi Ion, Tudorel Pelin, Cătălin Tofan, Costin Maleș, Valentin Ștefan, Viorel Tănase, Viorel Ion, Adrian State, Emil Spirea, Constantin Bosânceanu și Mircea Stanciu.

Surse/foto: https://aumih16.sunphoto.ro/ https://fcotelulgalati.info

3 thoughts on “Oțelul în Cupa Balcanică

  1. dar jucase si cu fk tomori berat! asta se intamplase cam in 1991! culmea este ca atunci jucau arben kokalari! si cu dashnor dume! acolo! doar arben kokalari a ajuns acolo primul! la otelul galati! si dupa aceea dashnor dume! din albanezii care au jucat la otelul galati mai era si altin masati! care a jucat pe final la tractorul brasov!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.