Oțelul dă piept cu Juventus Torino

Primul meci european din istoria clubului Oțelul Galați a consemnat o victorie istorică, adversarii gălățenilor fiind italienii de la Juventus Torino.

În primul sezon de Divizia A, Oțelul a terminat pe locul 11, fiind ferită de grijile retrogradării. O altă performanță a acelui sezon este că Oțelul termină pe podium în clasamentul de tineret-speranțe, la prima participare în această competiție. În Cupa României, gălățenii au reușit un parcurs bun, fiind eliminați în sferturi de Dinamo, cu 2-1, într-un meci disputat la Focșani.

Primul meci jucat de Oțelul în prima divizie a fost contra echipei Securității, Victoria București. Arbitrul partidei a fost Grigore Macavei, un debutant. Contrar tuturor așteptărilor, arbitrajul a fost unul curat, spre surpriza tuturor, Oțelul învingând cu 2-0, prin golurile marcate de Antohi și Rotaru.

Sezonul 1987/1988 e unul care va rămâne mereu în inimile iubitorilor echipei de la malul Dunării. Galațiul a terminat pe 4 în acel campionat și a obținut astfel prima participare într-o cupă europeană din istoria orașului. Sorții nu au fost prea blânzi cu gălățenii la debutul lor în Cupa UEFA și le-au scos în cale gigantul Juventus Torino.

Pe 7 septembrie 1988, s-a disputat la Galați meciul tur. Sursele vremii spun că la meci au asistat peste 30.000 de spectatori. Oțelul a început jocul mai reţinut, italienii manevrând cu dezinvoltură balonul. Pe rând, Laudrup şi Altobelli au încercat vigilenţa lui Călugăru, care însă a fost la post. A urmat apoi micuţul Barros care a şutat fulgerător, dar peste poartă. Primul șut al Oțelului vine prin Profir care trimite balonul în Tacconi, iar Mario Agiu a reluat balonul peste poartă cu capul. În cel de-al doilea mitan, jocul s-a mai echilibrat. În min. 56 a intrat Drăgoi care-l înlocuia pe Râlea. După nici trei minute, Nae Burcea i-a trimis balonul în adâncime, printre, lui Drăgoi. „Aripioară” s-a lansat, a intrat în careu pe lângă De Agostini și acesta 1-a faultat, arbitrul arătând punctul cu var. Profir s-a uitat atent la Tacconi, și-a luat elanul de la marginea careului, a şutat puternic şi…  goool: Oţelul — Juventus 1-0. După gol, italienii au forţat în atac și mai mult, dar gălățeni cu o apărare în formă de zile mari, dar și ajutați de grația divină, au făcut față tăvălugului. Laudrup a executat o lovitură de la 16 metri care a cutremurat tot stadionul. Altobelli a reluat din voleu peste poartă. În final, s-a creat o fază confuză în care Călugăru a fost faultat puternic căzând în poartă. Italienii au pretins gol. În minutele de prelungire Barros a încercat şi el cu un ultim efort măcar egalul, dar fără succes. Fluier final. Victorie! Lotul Oțelului la acea partidă: Tudorel Călugăru – Gelu Popescu, Viorel Anghelinei (cpt.), Mario Agiu, Surian Borali (72’ Adrian Oprea) – Nicolae Burcea, Marius Stan, Ion Profir, Octavian Popescu – Eugen Râlea (56’ Ionel Drăgoi), Haralambie Antohi. Echipa tehnică era asigurată de Cornel Dinu (antrenor principal), Ioan Sdrobiș (antrenor secund) și Ion Morohai (antrenor de portari).

Din păcate returul a fost o simplă formalitate pentru Juventus, aceștia înscriind nu mai puțin de 5 goluri Oțelului. Marcatorii au fost Luigi De Agostini, Rui Gil Soares Barros (dublă), Alessandro Altobelli și Michael Laudrup. Fotbaliștii Oțelului au plecat înapoi în România cu multe goluri primite, dar și cu gențile pline de diferite cadouri primite din partea hotelului unde au fost cazați, după cum povestea, amuzat, Ioan Sdrobiș într-un interviu. Erau aproape imposibil să elimini pe Juventus, care avea în lot jucători ca: Stefano Tacconi, Nicolo Napoli, Pasquale Bruno, Luigi De Agostini, Michael Laudrup, Alessandro Altobelli sau Rui Barros.

Performanța din primul meci european nu a fost repetată și în campionat, Oțelul făcând un sezon modest la finalul căruia s-au clasat pe locul 16, retrogradând în Divizia B.

Oțelul – Juventus: https://www.youtube.com/watch?v=OUp7c7VvEmk

Juventus – Oțelul: https://www.youtube.com/watch?v=o7MC7tiDnCs

Surse/foto: https://aumih16.sunphoto.ro/ https://fcotelulgalati.info

One thought on “Oțelul dă piept cu Juventus Torino

  1. incredibil ce meci! ce rezultat! anul acesta se vor face 30 de ani! majoritatea eroilor din acel meci traiesc si astazi! mai putin nicolae burcea decedat la paris in iulie 2009! si surian borali care s-a spanzurat! la inceputul lui 1989! fiindca a vrut sa se casatoreasca cu o romanca! dar parintii sai fiind turci de origine turca! s-au opus! de suparare surian borali a zis spus cred ceva de genul! dupa aceea! cam asa: cum domne eu care joc in romania si sunt roman! nu chiar turc! nu am dreptul sa ma casatoresc cu o romanca de ce ca sunt turc ce sa iti spun zic acum! si atunci si-a pus streangul de gat! si asta a fost cu el! fotbalist ca lumea el! trecuse pe la farul constanta! si apoi dupa aceea la dunarea csu galati! de acolo ca si alti componenti ai echipei dunarea csu galati! a ajuns la otelul galati! din cate am aflat se pare ca colegul sau din banda apararii gelu popescu i-a dat un apartament in galati! si a povestit el mai multe ca i s-a parut ciudat gestul sau! dar de inteles! in fine mai multe amanunte se gasesc pe viata libera pentru cei care doresc sa afle mai multe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.