Oțelul câștigă Cupa UEFA Intertoto

Astăzi vom prezenta povestea câștigării Cupei UEFA Intertoto de către Oțelul împotriva turcilor de la Trabzonspor.

Începând cu sezonul 2005/2006, revine în funcția de presedinte al clubului Marius Stan. Urmează un tur de coșmar, în care Oțelul nu reușește să strângă decât 9 puncte, antrenorul Aurel Șunda fiind demis. Astfel că pe 27 decembrie 2005 la conducerea echipei este adus Petre Grigoraș, un alt nume important în istoria clubului și un antrenor foarte iubit de suporteri. Deasemenea Marius Stan aduce la echipă 18 jucători schimbând din temelii Oțelul. Returul începe bine, cu o victorie cu 3-0 la Dinamo acasă. Oțelul termină acel sezon pe locul 9, jucând spectaculos și devenind revelația returului. În Cupa României Oțelul ajunge din nou în sferturi, unde este eliminată de FC Național de data această, după loviturile de departajare.

Urmează sezonul 2006/2007 în care Oțelul termină pe locul 5 în clasament. La sfârșitul acestui sezon se retrage unul din numele mari ale Oțelului, Viorel Tanase. În ultimul meci în care a jucat pentru Oțelul, Tase a reușit să marcheze. Grație poziționării bune în clasament, echipa este înscrisă în ediția viitoare a Cupei UEFA Intertoto. În Cupa României, Oțelul consfințește o tradiție, fiind eliminată încă o dată în sferturi la penalty-uri, de dată aceasta adversar fiindu-i Steaua.

Debutul sezonului 2007/2008 se face în Cupa UEFA Intertoto, unde dau peste FK Slavija (locul 3 în Prima Ligă Bosniacă). Meciul tur s-a disputat în Bosnia, pe stadionul Koševo din Sarajevo și s-a terminat nedecis, scor 0-0. Returul de la Galați a fost mult mai simplu decât s-ar fi așteptat fanii gălățeni, iar jucătorii Oțelului au câștigat cu 3-0, calificându-se în finala competiției. Golurile au fost marcate de Emil Jula (’31, ’42) și Gabriel Paraschiv (’70).

Adversarul din finală a fost unul cu nume, formația turcă Trabzonspor (locul 4 în Super Liga Turcă). Turul s-a disputat la Galați, unde în fața a 5.000 de spectatori, Oțelul a câștigat cu 2-1. Daniel Stan a deschis scorul în min. 28, pentru ca în min. 83 Ersen Martin să aducă egalarea pentru turci. Meciul a fost decis de golul lui Gabriel Paraschiv din min. 87 care a adus o victorie importantă pentru retur.

Returul a fost unul de foc pentru români, în returul de pe Hüseyin Avni Aker, au fost prezenți peste 20.000 de spectatori care au făcut o atmosferă infernală. Presiunea pusă de turci s-a văzut, iar în min. 8 Ceyhun Eriş a deschis scorul pentru Trabzonspor cu un șut de la 15 metri, la colțul lung. János Székely a restabilit egalitatea cinci minute mai târziu, tot printr-un șut puternic, iar apoi gălățenii s-au apărat perfect și au contraatacat periculos, Laboukas și Jula trecând pe lângă golul doi. În poartă, Gribauskas a avut și noroc, Gokdeniz trimițând balonul în bara în min. 77. În min. 88, în urma unui contraatac gălățean, un fundaș turc face un henț în careu iar Emil Jula transformă lovitura de la 11 metri și își trimite echipa în turul doi preliminar al Cupei UEFA.

În Cupa UEFA, Oțelul a dat pe Lokomotiv Sofia (locul 3 Prima Ligă Bulgară). Primul meci s-a jucat pe Bulgarska Armia din Sofia. Din păcate, echipa lui Petre Grigoraș a fost învinsă cu 3-1. Chiar dacă s-au ridicat la nivelul bulgarilor, preluând în dese rânduri controlul jocului, Oțelul nu a reușit sa înscrie decât o dată. Pentru Lokomotiv Sofia au înscris Dafcev, Baldovaliev și Dzhilas, în min. 19, 73 și 84, în timp ce pentru gălățeni a marcat Dorin Semeghin, din lovitură liberă, în min. 73.

În retur, oțelarii nu au reușit minunea promisă în fața bulgarilor. Elevii lui Petre Grigoraș au presat tot meciul de la Galați, dar bulgarii nu au cedat, rezultând un meci fără goluri. Situații clare de gol au existat, cu Szekely și Labukas în prim-plan, dar portarul sofioților a fost în zi mare. În urma acestei remize albe, Oțelul a părăsit Cupa UEFA, lăsându-i pe vecinii de la sud de Dunăre să continue competiția.

În campionat Oțelul a terminat pe 8. Emil Jula a ieșit pe locul 2 în clasamentul golgheterilor, cu 17 reușite.

 

One thought on “Oțelul câștigă Cupa UEFA Intertoto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.