Oțelul aproape să elimine Partizan Belgrad

Nu mult le-a lipsit celor de la Oțelul Galați să elimine pe Partizan Belgrad din Cupa UEFA. Astăzi vom povesti episodul respectiv în continuarea acestui articol. 

În sezonul 2004/2005 aventura europeană a gălățenilor a început împotriva albanezilor de la Dinamo Tirana (locul 2 în SuperLiga Albaneză).

Primul meci s-a disputat în România, dar nu la Galați ci la Constanța, pentru că terenul din Galați nu întrunea toate condițiile. În meciul tur, echipa condusă de Sorin Cârțu a demolat echipa albaneză cu scorul de 4-0, golurile fiind marcate de Cristian Negru (’10), Ștefan Nanu (’19), Victoraș Iacob (’27) și Iulian Apostol (’42). Returul de la Tirana a fost unul fără emoții pentru moldoveni. Ciprian Danciu a deschis scorul dintr-un penalty în min. 22, pentru ca 2 minute mai târziu, albanezul Rigels Qosa să egaleze pe tabela de marcaj. Gălățenii au tras tare însă și au rezolvat ecuația calificării prin golurile lui Gheorghe Rohat (’37), Bogdan Aldea (’70) și din nou Ciprian Danciu în min. 80 care reușea dubla.

În turul doi, Oțelul avea să întâlnească formația Partizan Belgrad (locul 2 Prima Ligă Sârbă și Muntenegreană). Primul meci s-a disputat pe 12 august, tot la Constanța, în exil. Partizan venea în România din postura de favorită, dacă e să luăm în calcul că în urmă cu un sezon reușea să ajungă în grupele Uefa Champions League. Cornel Cernea a avut o intervenție importantă în min. 29, atunci când Gheorghe Rohat a fost la un pas de autogol. În min. 35, Ciprian Mozacu, nou venit de la FC Brașov, a avut o ocazie mare, șutul acestuia trecând milimetric pe lângă poarta celor de la Partizan. În min. 67, tânarul fundaș al celor de la Partizan, Nemanja Rnic, avea să vadă cel de-al doilea cartonaș galben, lăsându-și echipa în 10. După eliminare, Oțelul a turat motoarele la capacitate maximă, însă nu a reușit să marcheze în poarta sârbilor, partida terminându-se la egalitate, 0-0.

Returul s-a disputat la 2 săptămâni distanță de tur, pe 26 august. La Partizan revenea de la Jocurile Olimpice, vedeta Srdjan Radonjic. În min. 21 sârbii și-au arătat colții iar lovitura liberă bătută de Simon Vukcevic a trecut foarte aproape de poarta apărată de  Cernea.

La faza imediat următoare, Viorel Tănase i-a pasat lui Costel Mozacu, care a ratat din 12 metri. Același Tănase a centrat câteva zeci de secunde mai târziu dar lovitura de cap a lui Victoraș Iacob a trecut agoninzant pe lângă poartă. Meciul s-a jucat pe contre, astfel că a urmat un șut în bară a lui Radonjic, ca 4 minute mai târziu, în min. 29 sârbul să își arate calitățile și să marcheze golul de 1-0, dintr-o pasă a lui Pierre Boya.

În repriza a doua, Partizan a schimbat formula într-un 3-5-2, pentru a putea contracara strategia lui Sorin Cârțu care îl folosea pe Victoraș Iacob ca vârf împins. Totuși Viorel Tănase a avut două ocazii mari în primele 5 minute de la reluarea celei de-a doua reprize, urmat de Victoraș Iacob al cărui șut a fost scos de un reflex incredibil al portarului Ivica Kralj. Experiența jocurilor europene a echipei Partizan și-a spus cuvântul, sârbii dominând finalul meciului, rând pe rând Boya, Radonjic și Brnovic ratând ocazii mari în ultimele minute. Fluierul final avea să consemne eliminarea gălățenilor din competiție, însă o eliminare cu capul sus. Cine știe care ar fi fost rezultatul din tur dacă Oțelul ar fi jucat în superioritate numerică având și aportul propriilor fani în tribune.

Sensibilizată de problemele clubului de fotbal Oțelul, conducerea combinatului siderurgic decide să preia echipa. Apare astfel o noua firma , înființată de o serie de oameni din conducerea clubului cu denumirea de Fotbal Club Oțelul SA. Această firmă a preluat de la Asociația Clubul de fotbal Oțelul Galați locul și palmaresul.

În campionat, Oțelul termină la jumătate, pe locul 8. În acel an, Victoraș Iacob termină pe locul 4 în clasamentul golgheterilor, cu 13 reușite. În acel sezon, Oțelul reușește și cea mai categorie victorie în deplasare, un 0-6 cu Unviersitatea Craiova.

În Cupa României, sezonul 2004/2005, rezultatele sunt destul de bune, chiar dacă nu se ridică la cele din anul precedent. Oțelul este eliminată din Cupă în sferturi, de Farul Constanța, echipă ce avea să piardă finala în fața celor de la Dinamo.

Surse/foto:  KOCA SULEJMANOVIC

2 thoughts on “Oțelul aproape să elimine Partizan Belgrad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.