Oleh Blokhin: fotbalistul recordman al Uniunii Sovietice

Imagine similară
Oleh Volodimirovici Blohin, legendarul atacant ucrainean, s-a născut pe 5 noiembrie 1952. Este omul record al fotbalului sovietic, reușind să rămână în cărțile de istorie și statistică sportivă, atât pentru rezultatele obținute cu FC Dynamo Kyiv, cât și pentru cele obținute în tricoul “multinaționalei” Sovietice. Balon de Aur în 1975, Oleh Blohin avea să joace un meci important al carierei împotriva unei echipe din România. Știi despre ce meci este vorba?

Legendarul jucător al Uniunii Sovietice a fost predestinat să devină un mare sportiv. Mama lui, Yekaterina Adamenko, o faimoasă alergătoare ucraineancă, și-a dorit ca micuțul Oleh să îi calce pe urme și să devină atlet. Ea avea motive întemeiate. În copilărie, tânărul Blokhin alerga suta de metri în 10,8 secunde, vorbindu-se chiar că ar fi mai rapid ca Valeri Borzov, marele atlet sovietic medialiat cu aur la Olimpiada din 1972. Totuși, plăcerea pentru fotbal a fost un magnet mai puternic pentru Oleh. Acesta și-a făcut junioratul la Dinamo Kiev, echipă unde a debutat la rezerve și apoi a devenit om de bază într-o echipă ce avea să câștige 7 campionate ale Uniunii Sovietice, 5 Cupe, 3 Supercupe, 2 Cupe ale Cupelor și 1 Supercupă a Europei. A marcat în toate finalele europene jucate. Cu Ferencvárosi în 1975, cu Atlético de Madrid în 1986 și cu FC Bayern München în Supercupa Europei din 1975. A jucat în 495 de meciuri în carieră și a marcat 225 de goluri.1986 UEFA Cup Winners Cup Final - Dynamo Kiev vs Atletico Madrid : News Photo
Cupa Cupelor din 1986
După Cupa Cupelor din 1986, Dinamo Kiev avea să întâlnească la Monaco, în Supercupa Europei, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni, Steaua București. Hagi avea să fie și jucătorul decisiv în confruntarea cu Dinamo Kiev, fiind marcatorul unicului gol al meciului câștigat de români. În minutul 44, chiar Oleh Blohin îl faulta pe Tudorel Stoica, iar steliștii obțineau o lovitură liberă pe zona centrală, la 20 de metri de poarta apărată de Cianov. Execuția lui Hagi lovește zidul, iar mingea îl păcălește pe portarul sovieticilor și se oprește în plasă. Reușita a fost suficientă pentru a asigura vitoria roș-albaștrilor în acel meci.
Este marcatorul all-time pentru Dinamo Kiev, naționala URSS-ului și Campionatul Sovietic. Totodată deține recordul de meciuri jucate pentru clubul ucrainean, 582, în 18 ani. A fost ales de 3 ori jucătorul sovietic al anului și de 9 ori cel mai bun jucător ucrainian al anului, ambele devenind recorduri. Grație rezultatelor fantastice din 1975, pe 30 decembrie, Blohin avea să obțină Balonul de Aur, devenind astfel cel de-al doilea sovietic, după Lev Yashin, și primul ucrainian care ridica trofeul de cel mai bun jucător din lume. Pe locul 10 în clasamentul jucătorilor nominalizați în acel an, se afla Florea Dumitrache.
Imagini
Balonul de Aur din 1975
Este primul fotbalist din istoria URSS care să atinga borna de 100 de selecții la echipa națională. De altfel, deține recordul de cele mai multe selecții, 112, și de cele mai multe goluri, 42, pentru Armata Roșie.  Pe 14 mai 1978, pe Stadionul 23 August, înscria singurul gol al partidei dintre România și URSS, cel de-al 24-lea al carierei. 
Sport, Football, pic: circa1986, Oleg Blokhin, Russia, portrait : News Photo
Eleganța jocului, creativitatea și curajul lui, l-au făcut să fie curtat de marile echipe ale lumii, chiar dacă provenea din spatele Cortinei de Fier. În URSS jucătorii puteau să joace în străinătate doar după ce împlineau 29 ani. Real Madrid l-a ofertat de 2 ori înainte de împlinirea vârstei de 29 de ani, fără succes. În 1981, atunci când jucătorul a împlinit vârsta necesară transferului, madrilenii au revenit cu o nouă ofertă, ce includea un post de antrenor după ce Oleh avea să agățe ghetele în cui. Discuțiile mergeau cum nu se poate mai bine și transferul părea că se va face, însă în cel de-al 90-lea minut, oficialii sovietici au zis “pas!”. Mulți spun că oficialităților le-a fost frică că transferul în Spania avea să îl distragă pe jucător de la meciurile cruciale ce urmau pentru URSS în campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 1982, organizat chiar de Spania.
La 36 de ani, avea totuși să plece în Occident, după mai bine de două decenii petrecute în tricoul lui Dinamo Kiev. Era prea târziu însă pentru a mai face performanță. A mers în Austria, la SK Vorwärts Steyr, o nou-promovată în prima ligă austriacă. A devenit astfel unul din primii sportivi sovietici care a mers să joace în Vest. Unul dintre motivele pentru care Blohin a plecat în Austria a fost un conflict cu marele Valery Lobanovsky, antrenorul lui Dinamo Kiev, care nu l-a dorit în staff-ul echipei, după retragerea din activitate.
Pe 28 iunie 1989, pe Stadionul Republican din Kiev, Blohin avea să își joace meciul de retragere. În cinstea acestui eveniment, Naționala URSS a întâlnit o selecționată formată din cei mai buni fotbaliști din lume la vremea respectivă. S-a terminat 3-3 și odată cu fluierul final se încheia cariera unui fotbalist legendar. 
A mai jucat câteva partide pentru Aris Limassol, după acel joc demonstrativ, înainte de a agăța definitiv ghetele în cui și a se dedica antrenoratului.
Ca antrenor a stat pe banca mai multor echipe. Printre cele mai cunoscute sunt Dinamo Kiev și cei 3 granzi din Grecia, Olympiakos, PAOK și AEK Atena. A fost în două rânduri pe banca naționalei Ucrainei, antrenând naționala Zhovto-Blakytni la Cupa Mondiala din 2006 și Campionatul European din 2012. 
FBL-WC2018-UKR-LEGEND-BLOKHIN : News Photo
de Fieraru Alexandru Florin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.