Miracolul din Regie (Sportul Studențesc – Brondby)

Astăzi vom prezenta dubla dintre Sportul Studențesc și Brondby. Sportul reușea să realizeze miracolul în partida retur și avea să elimine echipa daneză, din care făceau parte nume ca Peter Schmeichel sau Brian Laudrup. 

În lunga și zbuciumata sa istorie, Sportul Studențesc a traversat cea mai bună perioadă la mijlocul anilor 80’. Atunci, cu un mix format din jucători cu experiență și tinere talente, studenții din Regie au reușit o clasare pe treapta a doua a podiumului Diviziei A, fiind depășită doar de Steaua, viitoarea campioană a Europei. Se întâmpla la capătul sezonului 1985-1986, pe când Gheorghe Hagi îmbrăca tricoul studenților, ieșind golgheterul competiției. Povestea de astăzi face însă referire la o partidă rămasă pe vecie în istoria fotbalului românesc.

Sportul Studențesc urma să participe pentru a 5-a oară consecutiv în Cupa UEFA, luând startul la ediția 1987-1988 a acestei competiții. Între timp, doi jucători de bază au parasite corabia, Gheorghe Hagi și Mircea Sandu, principalii marcatori ai echipei în ultimele sezoane. Chiar și așa, din lotul studenților făceau parte câțiva jucători de certă valoare, printre care Gino Iorgulescu, Mihail Marian, Țicleanu, Coraș sau Bozeșan. În primul tur, studenții au trecut de polonezii de la GKS Catowice cu scorul general de 3-1. În runda a doua a competiției, urma marea provocare, adversar fiind puternica formație daneză Brondby, care avea în componență câteva nume care vor face senzație mai târziu în fotbalul european, iar aici i-aș aminti pe Peter Schmeichel, Kent Nielsen, Lars Olsen, Kim Vilfort sau Brian Laudrup. Partida tur a fost practic una fără istoric, jucătorii români fiind depășiți clar de cei danezi, scorul final vorbind de la sine, 3-0 pentru echipa gazdă, marcatori fiind Lars Olsen (16), Steffensen (30 penalty) și  Christensen (85).

Returul, disputant pe data de 4 noiembrie 1987, a depășit imaginația oricărui iubitor al fotbalului din România. Cei doi antrenori, Paul Cazan, recent retras din iarbă și Birger Peitersen, au trimis în teren următoarele formații:

Sportul: Cristian Gheorghe- M. Marian, M. Popa, Iorgulescu, Munteanu II- Țicleanu, C. Pană, Bozeșan, Pologea- Coraș, Sorin Răducanu

Brondby: Schmeichel- B. Jensen, K. Nielsen, Olsen, Madsen- Steffensen, Chrois, Christensen, B. Laudrup- C. Nielsen, Vilfort

Partida începe fulminant, iar Munteanu II deschide scorul încă din minutul 7, dând speranțe asistenței din Regie. A urmat o repriză secundă electrizantă, iar Bozeșan a făcut 2-0 în minutul 78, iar Costel Pană a trimis meciul în prelungiri după un gol marcat în minutul 89. Se spune că stadionul s-a umplut după minutul 90, bucureștenii și mai ales studenții care ascultau partida la radio, luând cu asalt tribunele stadionului din Regie. Prelungirile nu au adus nimic nou, urmând a se trece la executarea loviturilor de departajare, dramatismul ajungând la cele mai înalte cote. Executantul primului penalty a fost chiar portarul danez Peter Schmeichel, care a ratat și a dat șansa studenților să preia conducerea. A urmat Iorgulescu, experimentatul fundaș trimițând mingea în plasa porții lui Schmeichel, deschizând drumul calificării. Următoarele două lovituri ale danezilor au fost ratate de către Olsen și K. Nielsen, în timp ce studenții au transformat prin Țicleanu și Bozeșan. Scorul a devenit 3-0, iar Sportul s-a calificat pentru prima data în istorie în turul 3 al Cupei UEFA, această performanță fiind considerată în acele vremuri o adevărată minune. Se spune că danezii ar fi avut ca obiectiv chiar câștigarea trofeului, adjudecat în cele din urmă de nemții de la Bayer Leverkusen. Sportul a fost eliminată în turul următor de puternica formație Hellas Verona, dar chiar și așa, dubla cu Brondby va rămâne pe vecie în analele fotbalului românesc, ca una din cele mai spectaculoase răsturnări de situație.

 

de Perta Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.