Maccabi Cernăuți: Blestemul semifinalelor

În acest articol vom prezenta istoricul echipei Maccabi Cernăuți, clubul comunității evreiești din capitala Bucovinei.

Maccabi Cernăuți s-a înființat în 1909,  ca o asociație de drumeții, având numele Wanderbund Blau-Weiß Czernowitz și culorile alb și albastru. În 1920, pe când regiunea istorică făcea parte din România, echipa de fotbal a clubului s-a înscris în campionatul regional al Bucovinei, competiție pe care o câștigă chiar din primul an, fiind totodată și campioană neoficială a Bucovinei în 1919. Din cauza faptului că în 1920 Divizia A încă nu se înființase, Maccabi nu a avut ocazia de participa în vreun turneu final la nivel național.

Până în 1922, Maccabi Cernăuți nu a avut un stadion propriu, jucând pe pajiștile din cartierele Horecea, Roșa sau Tivoli, iar ulterior pe stadionul celor de la Polonia Cernăuți, Boisko Polskie. Pe 9 iulie 1922 a fost pus la dispoziție terenul Makkabiplatz. Dimensiunile sale erau de 65x105m. Recordul de spectatori a fost înregistrat pe 3 septembrie 1922, la meciul România – Polonia 1:1 (0:1), la care au asistat 12.000 spectatori. După renovarea din primăvara anului 1929, s-a înregistrat o participare de 10.000 de spectatori la meciul amical din 23 iunie 1929 dintre selecționata orașului Cernăuți și echipa SC Hakoah Viena, terminat cu scorul de 0:0.

România a disputat primul meci din istorie pe teren propriu la Cernăuți. Trei zile de sărbători sportive înaintea jocului cu Polonia din 1922

În sezonul 1926/27, Maccabi a câștigat din nou campionatul Bucovinei și s-a calificat la barajul pentru turneul final. La baraj a fost învinsă cu un neverosimil 6-0 de către Mihai Viteazu Chișinău.

Trei ani mai târziu, în sezonul 1930/31, clubul bucovinean reușește să câștige din nou compionatul regional, ceea ce îi aduce o nouă participare la turneul final național. Pe 14 iunie 1931, la Sibiu, într-un meci ce conta pentru faza semifinalelor competiției, Maccabi Cernăuți a dat piept cu Societatea de Gimnastică Sibiu. Ardelenii aveau să învingă cu 4-2 și să se califice în finala competiției, pierdută în fața celor de la UDR Reșița.

În sezonul următor, Maccabi a ajuns din nou în semifinalele turnelui final al Diviziei A. Blestemul semifinalelor lovește din nou, de data aceasta prin gigantul acelor vremuri, Venus București. Negrii din Splai, așa cum erau cunoscuți jucătorii Venusului, înving cu 5-0 și merg în finală, acolo unde îi înving pe cei de la UDR Reșița.

IMG_20140727_0001

În 1932, după o victorie împotriva celor de la Jahn Cernăuți, jucătorii lui Maccabi au fost atacați de câțiva spectatori înarmați cu revolvere, care au început să strige: “Evreilor, plecați în Palestina!”.

Pe 25 februarie 1932, Hakoah Cernăuți fuziona cu Maccabi, numele noii echipe rămânând Maccabi. Începând din 1937 a urmat declinul clubului, clubul ajungând să joace în Divizia C, ca mai apoi să fie desființat temporar în 1938 și să mai activeze doar în campionatul județului Cernăuți. După ce trupele rusești au ocupat cu forța orașul, în iunie 1940, clubul a fost desființat iar mulți dintre jucători au fost deportați.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1Maccabi-Czernovitz-football-team-the-20ties.jpg

În Cupa României cea mai mare performanța a celor de la Maccabi a fost accederea în șaisprezecimile competiției, în sezonul 1934/35, acolo unde a fost eliminată de Societatea de Gimnastică Sibiu cu scorul de 4-0.

Cel mai cunoscut jucător al celor de Maccabi Cernăuți a fost Isidor Gansl, un fotbalist austriac născut în Budapesta, care a jucat pentru naționala României în octombrie 1923, în meciul România – Turcia, scor 2-2. Gansl a marcat ambele goluri ale României. Acesta a mai activat la: SC Hakoah Viena, Ferencvaros TC și MTK Budapesta.


         de Fieraru Alexandru Florin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.