Kazimierz Deyna, Playmaker-ul de geniu al Poloniei

Imagini pentru Kazimierz Deyna

În perioada anilor ’70- ’80, Polonia a avut o generație cu adevarat de exceptie, în care au strălucit jucători precum Lato, Szarmach, Gadocha, Deyna sau Boniek. Rolul principal în rândurile care urmează, îl va avea Kazimierz Deyna, playmaker-ul acelei fabuloase echipe.

Deyna s-a născut în 23 octombrie 1947 într-o familie numeroasă, având șase surori și doi frați, cei din urmă deveniți la rândul lor fotbaliști. Tânărul Kazimierz și-a început junioratul în 1958, la clubul din localitatea natală, Włókniarz Starogard Gdański. În toamna anului 1966 debutează pentru LKS Lodz într-o partidă cu Gornik Zabrze, aceasta fiind singura apariție în tricoul cavalerilor. Legia Varșovia, pe atunci echipa armatei, își permitea să recruteze cei mai buni tineri din țară. Antrenorul Legiei, Jaroslav Vejvoda, a pus ochii pe Deyna, acesta fiind transferat rapid de echipa militarilor. A impresionat încă din primul sezon, marcând 6 goluri în 12 partide disputate, o medie destul de bună pentru un mijlocaș. A fost unul din cei mai importanți jucători ai echipei în sezonul 1968/69, contribuind din plin la câștigarea titlului de către Legia, după 12 ani de secetă. A urmat un nou titlu câștigat cu Legia în sezonul următor, iar Deyna devenise o certitudine.

Imagini pentru Kazimierz Deyna legia


În această perioadă a debutat și pentru echipa națională a Poloniei, pentru care a strâns 97 de selecții, marcând 41 de goluri. Deyna a jucat un rol determinant și în echipa națională, având rolul de “administrator al mingilor”, cum îi plăcea regretatului Ioan Chirilă să spună. Pe lângă talentul nativ, Deyna era și un jucător extrem de inteligent, ceea ce l-a ajutat extrem de mult să vadă lucrurile mai clar pe terenul de joc. Era un pasator excelent, tehnic, șuteur redutabil și în același timp un marcator, dar peste toate excela la capitolul clarviziune. Dovada acestor calități o face la turneul olimpic din 1972, atunci când își conduce echipa națională spre titlu, marcând 9 goluri. În finala contra naționalei olimpice a Ungariei, Deyna a marcat de două ori, fiind omul care a pus practic medaliile la gât colegilor săi.

Imagine similară


Afirmarea deplină și-a dovedit-o în 1974 la mondialul din Germania. Ajuns la maturitatea fotbalistică, Deyna și-a condus magistral echipa din teren, Polonia escaladând până pe ultima treaptă a podiumului. A marcat de 3 ori, dar mai important, a dirijat acțiunile ofensive ale naționalei țării sale, Polonia fiind echipa cu cele mai multe goluri marcate în turneu, 16, cu unul mai mult decât Olanda, reprezentanta fotbalului total. Ca să înțelegem mai bine dimensiunea valorii sale, trebuie amintit că Deyna s-a clasat în 1974 pe locul 3 în topul Balonului de Aur, după titanii Cruyff și Beckenbauer. După Mondial ofertele au început să curgă. Echipe precum AC Milan, Real Madrid sau Bayern Munchen fiind interesate de serviciile sale, însă din cauza sistemului de atunci, Deyna nu a putut părăsi Polonia. Se spune că Real Madrid l-ar fi dorit atât de mult, încât i-ar fi trimis un tricou cu numele său și cu numărul 14 inscripționate pe spate.

Soccer - FIFA World Cup 1974 West Germany - Third Place Match - Brazil v Poland - Olympic Stadium, Munich : News Photo


Deși nu s-au mai ridicat la nivelul mondialului din Germania, polonezii au avut o evoluție apreciată și în Argentina 78’, califcaându-se în primele 8 echipe ale turneului. Deyna a marcat un singur gol, dar a fost și de această dată omul care a ordonat jocul Poloniei. În luna noiembrie a aceluiași an, mijlocașul polonez s-a transferat în cele din urmă dincole de granițele țării sale, semnând pentru Manchester City. Perioada petrecută în Anglia nu a fost una foarte fericită, nereușind să se acomodeze stilului de joc din Albion. Chiar și așa, Deyna a marcat 12 goluri în cele 38 de partide jucate “cetățeni”. Pe finalul carierei, așa cum era la modă în acea perioadă, Deyna a acceptat să joace în Liga Nord Americană pentru San Diego Sockers. Nu a făcut-o deloc rău, marcând 49 de goluri în 106 partide.

Soccer - League Division One - Manchester City - Stoke City : News Photo


Din păcate Kazimierz Deyna a avut un sfârșit fulgerător, plecând spre ceruri mult prea devreme. A murit la doar 41 de ani în urma unui accident de mașină în San Diego. În 1994 a fost ales de către Asociația Poloneză de Fotbal și de cititorii tuturor ziarelor de sport din Polonia, drept cel mai bun jucător din istoria fotbalului polonez.

de Alex Perta

Surse: These football times / Wikipedia / GettyImages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.