Ionuț Popa preia Poli Iași

Ce e mai frumos pentru un antrenor decât să debuteze cu o victorie? Astăzi vom rememora un episod frumos din istoria Politehnicii Iași, primul meci al lui Ionuț Popa ca antrenor al Trupei din Copou.

Revenirea în Divizia A vine împreună cu readoptarea numelui sub care echipa ieșeană a scris istorie, Politehnica Iași. Poli începe dezastruos sezonul 2004/2005, având doar două puncte după primele opt etape. Ieșenii fac totuși un meci bun cu Dinamo, în etapa a 3-a, reușind să pună mari probleme „câinilor” în Copou. Alb-roșii au marcat golul victoriei târziu, în prelungiri, prin Ionel Dănciulescu.

Rezultatele proaste au țintuit echipa pe poziția de lanternă roșie mai multe etape consescutiv, ieșenii începând să se gândească cu tristețe la o posibilă reeditare a sezonului 95/96, atunci când după promovare a venit imediat retrogradarea. Astfel că cei din conducerea clubului au decis schimbarea antrenorului Vasile Simionaș cu Ionuț Popa. Acesta din urmă reușește un rezultat miraculos chiar la debutul său pe banca tehnică a Politehnicii, învingând, în etapa a 9-a, cu 1-0 pe Steaua, în Ghencea. Militarii veneau după calificarea în grupele Cupei UEFA, reușind să elimine pe ȚSKA Sofia. Este de remarcat că actualul decar al Iaşului, Andrei Cristea, era în acel meci cel mai periculos atacant al Stelei.

Politehnica Iași în acel meci: Dorin Arcanu – Adrian Toma, Bogdan Onuţ, Irinel Ionescu, Szabolocs Perenyi – Romulus Miclea, Dănuț Mitruc, Miloš Bogdanovic (’94 – Claudiu Ionescu), Cristian Ciubotariu – Adrian Cristea – Ionuț Bîlbă (’89 – Marius Păcurar). Antrenor: Ionuţ Popa.

Partida a început prin cu Steaua în prim plan, bucureștenii asaltând careul lui Arcanu încă din primul minut. Totuși aceștia s-au lovit de un baraj elastic foarte greu de străpuns la care mijlocaşii şi chiar atacanţii Politehnicii participau. Moldovenii în schimb au mizat pe contraatac. Numărul ocaziilor de gol din prima repriză a fost redus şi – surpriză – aproximativ echilibrat pe cele două părţi. De partea stelistă, o lovitură liberă executată de pe stânga, direct pe poartă, care a lovit bara în min. 3; o deschidere în adâncime spre Andrei Cristea, portarul Arcanu (’18) respingând cu genunchiul din faţa ex-băcăuanului şi, în fine, un şut surprinzător în diagonală, pe final, al lui Neaga, care n-a nimerit vinclul. De partea ieşeană, o lovitură liberă bine executată de Bogdanovic şi un şut neaşteptat al lui Ciubotariu, care l-a surprins dormind pe Hamutovski.

Repriza a doua a debutat cu două mingii steliste trimise în bara , pe rând, de Gabi Boștină și Andrei Cristea. Deşi presiunea stelistă părea a se intensifica, deşi ieşenii, cu lentoarea acţiunilor de contraatac şi marile greşeli individuale, nu păreau a avea vreo şansă, minunea s-a produs în min. 64, când Adrian Cristea a găsit modalitatea de a realiza imposibilul. Acesta a a pătruns prin apărarea stelistă, l-a driblat pe Baciu la marginea careului şi a înscris cu un şut cu efect, la rădăcina barei. Golul vedetei ieşene a electrocutat Steaua, încapabilă să mai pună în pericol poarta lui Arcanu şi a dat curaj lui Poli, care, printr-o puternică posesie la centrul terenului şi o abnegaţie ieşită din comun în apărare a reuşit să menţină acest rezultat senzaţional.

Etapa următoare, Iașiul a reușit un 0-0 acasă cu CFR Cluj. Dar după două rezultate bune ale moldovenilor, iată că vine și etapa cu numărul 11. Aceștia au încasat nu mai puțin de șase goluri de la FC Național, rămânând astfel în statistica sezonului respectiv în dreptul celei mai usturătoare înfrângeri în deplasare.

După evoluțiile bune din tur, Politehnica se desparte de Adrian Cristea, care semnează cu Dinamo București și care este considerat unul dintre cei mai talentați jucători proveniți de la Centrului de Copii și Juniori al Politehnicii, din perioada post-decembristă.

În ediția 2004/2005 a Cupei României, Iașiul iese încă din prima rundă. UTA, divizionară secundă în acel sezon, avea să câștige cu 1-0 și să meargă mai departe.

Sub conducerea lui Ionuț Popa, Politehnica reușește un retur bun, cu rezultate care le permit moldovenilor să încheie sezonul 2004-2005 pe poziția a noua, departe de emoțiile retrogradării.

Surse/foto: ziaruldeiasi.ro / mediafaxfoto.ro / Muzeul Suporterilor Iasi www.facebook.com/politehnica1945/

One thought on “Ionuț Popa preia Poli Iași

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.