Interviu cu Eugen Trică (2)

FC U CRAIOVA - U CLUJ 2-3 // VIDEO Eugen Trică e categoric: „Noi ...

Astăzi aflăm ce echipă din Seria A l-a vrut pe Trică, ce jucători a admirat și pe cine are ca mentor în antrenorat.

E.d.t.: Care este cel mai bun adversar pe care l-ai avut? Dar coechipier?

E.T.: Cel mai bun adversar a fost fără doar și poate John Obi Mikel, pe care l-am întâlnit în meciul cu Chelsea, pe când jucam cu CFR Cluj în grupele UEFA Champions League. Era ca o stâncă, câștiga orice duel.

Cel mai valoros coechipier a fost Marius Lăcătuș. M-a încântat din toate punctele de vedere. Avea o răutate pozitivă în teren, era un lider adevărat și poseda calități extraordinare. Am învățat multe de la el și îl consider motorul Stelei în ambele perioade petrecute în Ghencea. Merită statuie în fața noului stadion! Nu pot să îl uit nici pe Luțu, un jucător care efectiv avea talent cu carul și făcea ce voia pe teren.

E.d.t.: Care a fost cel mai cunoscut club din partea căruia ai avut ofertă?

E.T.: La începutul anilor 2000 era la modă ca echipele românești să facă cantonamentele la Norcia. Acolo veneau scouterii marilor echipe europene în căutare de jucători. Pe când eram la Steaua, după un turneu amical în care am jucat foarte bine, a venit o oferta clara de la Genoa. Din păcate Steaua a cerut mulți bani și nu s-a concretizat transferul. Directorul Sportiv al italienilor a venit la mine acasă să discutăm contractul, dar nu s-a mai înteles la bani cu clubul. A urmat apoi o perioada mai slaba pentru mine, in care dezamagirea transferului ratat si-a spus cuvantul. M-am motivate însă și am tras tare ca să îmi revin. În 2003 mi-au dat drumul în Bulgaria, pe bani mult mai puțini decât primiseră de la Genoa. Nu era Bulgaria ceea ce visasem, dar aveam nevoie de o schimbare așa că am acceptat. Una peste alta a urmat o perioadă bună care m-a ajutat ca fotbalist.

E.d.t.: Cine a fost modelul tău ca fotbalist? Care este cel mai bun antrenor cu care ai lucrat?

E.T.: Am crescut cu Balaci și el a fost modelul și mentorul meu. Ulterior a apărut Hagi care m-a fascinat din prima clipă. Când îl vedeai la balon știai că o că scoată un moment de magie. N-am cum să uit meciul cu Ungaria, când, cerut de o țară întreagă, s-a reîntors la Națională. Un meci extraordinar făcut atunci, umbrit de accidentarea aceea din final. A fost un adevărat lider al Generației de Aur, acționând ca o locomotivă pentru Echipa Națională.

Ca antrenor pot să zic că am învățat enorm de la José Ramón Alexanko. Un om de o eleganță extraordinară care știa cum să te capaciteze la maxim. Avea un CV impresionant ca jucător și îți impunea respect prin cunoștințele sale și felul cum ni se adresa. Am preluat multe din stilul lui și în felul în care antrenez. Un alt antrenor care și-a pus amprenta asupra mea este Victor Pițurcă. El mi-a transmis cât de importantă este disciplina și asta încerc și eu acum cu elevii mei.

Am avut norocul să fiu antrenat mereu de profesioniști de la care am avut ce învăța.

E.d.t.: Ce stil de joc dorești să abordeze echipa ta?

E.T.: Îmi place stilul impus de Guardiola. Vreau ca echipa mea să aibe mereu posesia și să joace ofensiv. Întotdeauna le explic fotbaliștilor că mingea trebuie să fie în permanență la noi, iar dacă o pierdem imediat trebuie să o recuperăm.

E.d.t.: Crezi că ajută dacă fotbaliștii sunt consiliați de un psiholog în carieră? Tu în perioada carierei, ai lucrat la vreun club cu un psiholog sportiv?

E.T.: Consilierea psihologică te ajuta ca sportiv, dar nu vreau să se interpună cu ceea ce fac eu cu ei la stadion. Cât e la stadion, fotbalistul vorbește cu mine și eu fac tot ce îmi stă în putință să fiu ca un părinte și un consilier pentru el. Dacă simt că are probleme mai mari, pe care eu nu le pot consilia, atunci personal îl îndrum către un profesionist. Întotdeauna voi fi acolo, la orice oră din zi sau din noapte pentru jucătorii mei. Eu nu vreau să le fiu doar antrenor, ci și un părinte căruia să îi poată spună orice îl macină. Doar având o relație deschisă, familială, poți forma un grup de jucători dornici să facă performanță.

E.d.t.: Un mesaj pentru fanii Craiovei?

E.T.: Bucurați-vă de fiecare meci în parte așa cum am făcut împreună până acum. Bucurați-vă de fotbal! Împreună vom reuși să realizăm tot ce ne-am propus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.