Interviu cu Alex Mățel

Alex Mățel este un jucător aparte. A făcut trecerea din peluză în gazon, acolo unde a apărat cu mândrie culorile Farului, iar acum joacă pentru Dinamo Zagreb și Naționala României, unde ne dorim să îl vedem cât mai des. Mai multe despre el vă invităm să citiți în continuarea interviului. 

Echipe de tradiție: Care e prima amintire despre fotbal și cum ai început fotbalul?

Alex Mățel: Fotbalul l-am început la 6 ani și jumătate la ITC Constanța. Țin minte că îmi plăcea atât de tare să joc fotbal, încat în unele zile mă duceam de două ori la antrenamente, o dată la ITC și apoi la Farul. Asta până cei de la Farul au decis să mă cumpere. Au plătit pentru mine celor de la ITC, un rând de echipamente și câteva mingi.

E.d.t.: Venind din rândurile suporterilor, cum a fost să joci pentru Farul și cum ai descrie aceea perioadă?

A.M.: A fost un vis devenit realitate. E cu siguranță cea mai importantă perioadă din carieră. Acolo m-am format ca jucător și acolo am debutat în Liga 1. După ce am debutat pentru Farul eram tare mândru de mine. Ajunsesem din suporter, jucător, un sentiment extraordinar.

E.d.t.: Care este cel mai frumos moment al carierei?

A.M.: Nu aș putea alege doar unul, sunt mai mai multe: primul meci în tricoul Farului, debutul în Echipa Națională, meciurile în UEFA Champions League și trofeele câștigate.

E.d.t.: Care e cel mai bun adversar pe care l-ai întalnit? Dar cel mai bun jucător alături de care ai jucat?

A.M.: Cel mai bun adversar este cu siguranță Douglas Costa. Cu toate că mă pregătisem și știam foarte bine de ce este capabil și ce poate face, tot mi-a fost extraordinar de greu să îl opresc. Gândea totul cu o fracțiune de secundă înaintea ta, nu puteai, efectiv, să ajungi înaintea lui la minge. Dintre coechiperi i-aș enumera pe Alibec și Budescu, 2 fotbaliști cu calități extraordinare. Bineînțeles că pe listă vor fi și mulți dintre actualii și foștii colegi de la Dinamo Zagreb.

E.d.t.: Din păcate ai trait din teren înfrângerea României cu Albania, de la EURO 2016. Ce crezi că ne-a lipsit în acel meci?

A.M.: Agresivitatea! Albanezii cu siguranță au stat mai bine la acest capitol. Ne-am dorit extraordinar de mult să îi învingem, calitativ am fost peste ei, în schimb ei au fost mai agresivi și mai motivați. Consider că în fotbalul modern, voința și agresivitatea sunt foarte importante și cu siguranță pot câștiga meciuri. Sunt atâtea exemple în care echipe mici, prin agresivitate și determinare, reușesc imposibilul.

E.d.t.: Fanii lui Dinamo Zagreb sunt recunoscuți ca fiind foarte fanatici, cum se simte din teren atmosfera de la derby-ul Croației, Dinamo Zagreb – Hajduk Split?

A.M.: E ceva senzațional. Presiunea o simți încă din momentul în care urci în autocar și până la fluierul final. Atât cei de la Bad Blue Boys, cât și cei de la Torcida Split știu cum să facă o atmosferă incendiară. Prin atmosfera din tribune pot spune că este unul din cele mai frumoase derby-uri din Europa.

E.d.t.: Care este cel mai bun jucător din istoria României?

A.M.: Gheorghe Hagi! L-am văzut jucând și m-a încântat cu execuțiile sale. Foarte mulți vorbesc de Dobrin ca fiind cel mai bun, dar nu l-am văzut jucând, așa că pentru mine cel mai bun este Hagi.

E.d.t.: Știu că ești alături de proiectul SSC Farul, de ce crezi că ar fi nevoie acolo pentru ca orașul să aibă din nou echipă în Liga 1?

A.M.: În primul rând de suporteri. La acest capitol stăm foarte bine, lumea vine în număr din ce în ce mai mare la meciuri și susține Farul. În al doilea rând e nevoie de bani. Odată cu promovările vor crește și costurile legate de susținerea echipei. Va fi greu să se mențină la Liga a 3-a doar prin cotizațiile suporterilor. Neapărat trebuie să vină lângă echipă și autoritățile locale și bineînțeles cât mai mulți sponsori.

E.d.t.: Ce părere ai despre proiectul „Echipe de tradiție”?

A.M.: E un proiect foarte bun. E bine că v-ați propus să vorbiți despre toate echipe de tradiție ale României. Am tot văzut în ultima vreme articole despre Poli Timișoara, Petrolul sau U Cluj, dar despre Farul mai nimic. M-am bucurat când am văzut că prezentați povestea Farului.

E.d.t.: Ce obiective ți-ai propus pentru 2017 pe plan fotbalistic?

A.M.: Îmi doresc să fiu sănătos! Anul trecut am avut multe accidentări care m-au ținut pe bară. Cu Lyon mi-am spart nasul, cu Juventus am făcut ruptură… am avut ghinion, erau accidentări pe care nu le mai avusesem în carieră. De aceea, de la 2017 îmi doresc multă sănătate.

E.d.t.: De ce crezi că are nevoie fotbalul românesc pentru a reintra pe o pantă ascendentă?

A.M.: E nevoie să se investească cât mai mult în academii de fotbal și să se acorde tinerilor mai multă încredere. Cei de la Dinamo Zagreb fac o treabă fantastică, vând jucători tineri pe zeci de milioane de euro în străinătate. Aici nu se pune presiune pe tineri, indiferent dacă fac un meci mai slab. Acesta este probabil unul din principalele motive datorită cărora aceștia reușesc să confirme după ce sunt vânduți. Mă bucur să văd că și cei de la Farul vor să facă o academie de fotbal, cu siguranță îmi voi trimite nepoțelul de 7 ani să joace acolo.

E.d.t.: Ai vreo amintire legată de FC Argeș?

A.M.: Întotdeauna îmi voi aminti primul meu assist. A fost într-un meci cu FC Argeș, acasă, câștigat cu 2-0. Pentru un fundaș de bandă consider că e mai importantă o pasă de gol decât un gol, așa că mereu îmi voi aminti acel moment.

E.d.t.: Alex, îți mulțumim și îți dorim un an 2017 ferit de accidentări și plin de realizări!

A.M.: Vă mulțumesc!

Sursa foto: www.frf.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.