Inter Milano, ultima adversară europeană a Brașovului

Cine își mai aduce aminte de dubla FC Brașov – Internazionale Milano? Astăzi vom discuta despre ultima prezență europeană a brașovenilor.
În 1999 începe „era patronilor” și la FC Brașov. Cel mai bogat om din județ, Ioan Neculaie, decide să preia echipa fanion a județului. Imediat după venirea acestuia la echipă, FC Brașov avea să promoveaze. În primul sezon de la revenire, Brașovul trăiește periculos și se claseză pe locul 14, fix deasupra primei retrogradate, Farul.
Sezonul 2000/2001 nu se aseamănă cu cel precedent. Echipa pregătită pe atunci de Stan Gabriel a terminat stagiunea respectivă pe un surprinzător loc trei, care asigura prezenţa în turul preliminar al Cupei UEFA, o calificare venită după o pauză de 27 de ani.
În primul tur al Cupei UEFA, FC Braşov a întâlnit formaţia FC Mika, din Armenia.
În tur, la Brașov, stadionul era arhiplin, brașovenii dorind să fie martori la o nouă prezență europeană. Totul s-a lămurit înca din prima repriză când, după eliminarea unui armean, stegarii au reușit în numai 6 minute să marcheze de trei ori, prin Mugurel Buga și Marcel Sandor de două ori. Acesta din urmă poate fi considerat și omul meciului, și prin faptul că a contribuit și la al patrulea gol stegar, marcat în a doua repriză de Daniel Isăilă. Din păcate, Flavius Moldovan a fost și el eliminat pentru două cartonașe, încă din prima repriză. O relaxare prematură a stegarilor a făcut ca armenii să reducă din handicap prin Nazarian, dar imediat Ionuț Badea a reușit golul meciului, printr-un șut excelent de la 25 m, închizând tabela la 5-1. În retur FC Brașov trecea cu 2-0 de Mika, grație golurilor înscrise de Marcel Sandor ’38 și Mugurel Buga ’90.
Pentru „galben-negrii” urma duelul cu una dintre cele mai titrate echipe din Europa, Internazionale Milano, care îi avea în acea perioadă în lot pe celebrii Ronaldo, Seedorf, Recoba sau Bobo Vieri. Turul s-a jucat pe 20 septembrie, la Trieste, întrucât italienii aveau propriul stadion suspendat. Chiar dacă FC Braşov a început curajos meciul din Italia, iar Iorga a ratat o mare ocazie chiar în debutul confruntării, lipsa de experienţă a fost decisivă, iar „nerazzurri” au câştigat manşa tur cu 3-0, prin golurile marcate de Dalmat ’23, Kallon ’30 şi Di Biagio ’41. În confruntarea de la Trieste, Adrian Hârlab a folosit următorul „11″: Dossey – Buta, Bodea, Moldovan, Tinel Petre, Aurel Ghindaru, Isăilă, Iorga, Cocan, Stere şi Buga. Meciul dintre Inter şi FC Braşov a marcat şi revenirea pe gazon a brazilianului Ronaldo, cel care absentase de pe teren opt luni, din cauza unei grave accidentări. Echipa de start a Interului a arătat astfel: Toldo – Javier Zanetti, Iván Córdoba, Marco Materazzi, Gresko, Seedorf, Di Biagio, Dalmat, Guglielminpietro, Adriano şi Kallon.
Inter a bătut şi în returul de la Braşov. Returul dintre Internazionale Milano şi FC Braşov a avut loc pe 27 septembrie 2001, pe Stadionul „Tineretului”. Conştient de renumele adversarului, patronul echipei FC Braşov, Ioan Neculaie, a crezut că va da lovitura şi a pus preţuri exagerate la bilete, astfel că, din capacitatea totală de 14.000 de locuri, doar circa 9.000 de spectatori au fost prezenţi. „Stegarii”, care au început meciul în aceeaşi formulă ca şi în tur, doar Robert Dani luându-i locul lui Cocan în primul „11″, au evoluat mult mai curajos şi au ratat câteva ocazii importante. În cele din urmă, Internazionale Milano a câştigat şi duelul de sub Tâmpa, cu acelaşi scor, 3-0. Golurile confruntării au fost marcate de Ventola ’13 şi ’77 şi Guglielminpietro ’35.
Aici se încheie povestea ultimei prezențe europeane a brașovenilor.

Surse informații și poze: http://adevarul.ro și http://steagu.ro Le mulțumim pe această cale pentru munca depusă!

One thought on “Inter Milano, ultima adversară europeană a Brașovului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *