Începuturile lui FCM Bacău

FCM Bacău a fost mult timp o prezență nelipsită în primele două eșaloane ale fotbalului românesc și de aceea merită din plin un amplu articol.
Clubul fanion al Bacăului a luat naștere în 1950 sub titulatura de Dinamo Bacău, făcând parte din cluburile înființate de Ministerul de Interne. Prima prezență în prima ligă a României avea să fie în sezonul 1956, atunci când din păcate la final au și retrogradat în divizia secundă.
Au urmat ani plini de fotbal în orașul de pe Bistrița care și-au atins apogeul în 1969. Dinamo Bacău termina pe poziția a 5 a în sezonul 1968/1969 având să se califice în Cupa Orașelor Târguri, precursoarea Cupei UEFA și Europa League. Aveau atunci o generație de excepție din care făceau parte: Emeric Dembroschi, Nicolae Vătafu, Băluță, Artistică Ghită sau Daniel Ene.
Adversarul din turul I a fost Floriana La Valetta (Malta), de care au trecut cu 6-0, trei dintre goluri fiind marcate de cel mai mare marcator și jucător din istorie echipei, Emeric Dembroschi (Eroul de la Guadalajara, marcând împotriva Braziliei lui Pele). În retur avea să fie 1-0, prin golul izbutit de Daniel Ene.
În turul II au întâlnit Skeid Oslo din Norvegia, cea care eliminase anterior pe cunoscuta echipă vest-germană Munchen 1860. Partida tur a avut loc în deplasare și rezulatul avea sa fie încurajator: 0-0. Fapt confirmat, de altfel, de jocul retur în care băcăuanii câstigă clar cu 2-0 (0-0) prin golurile înscrise de același Dembroschi.
În turul III, Dinamo Bacău dă piept cu Kilmarnock din Scoția. Din nou, primul joc are loc în deplasare și, din nou, Bacăul izbutește un excelent rezultat de egalitate: 1-1 pe “Rugby Park”, dupa o partidă bună, cu Ghița apărând senzațional, cu Daniel Ene care a pasat perfect lui Baluța, acesta plasandu-și o precisă lovitură în plasa porții scoțiene.
La 13 ianuarie 1970, la Bacău se va consemna splendida performanță în premieră pentru fotbalul din România : calificarea în sferturile de finală ale unei competiții intercluburi europene, după un 2-0 (0-0) admirabil împotriva scoțienilor, prin golurile lui Daniel Ene!
În “sferturi” sorții au dat un adversar de un impresionant prestigiu: Arsenal Londra, echipă care dupa ce va elimina formația băcăuană, avea să câștige competiția.

Sursa foto: adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.