Începuturile fotbalului în Basarabia

În acest articol vom prezenta începuturile fotbalului în Basarabia. La fel ca în celelalte regiuni românești, fotbalul a apărut aici la începutul secolului trecut, cunoscând expansiunea în perioada interbelică.

Nu există o dată sigură a primului meci jucat pe teritoriul Basarabiei, istoricii de peste Prut având păreri diferite legate de acest subiect. Unele surse spun că primul meci s-a jucat în 1910, iar altele că în 1911 sau 1912. 

Federația Moldovenească de Fotbal a stabilit că prima partidă de fotbal disputată pe tărâmul actual al Republicii Moldova s-a jucat pe 29 august 1910, între echipa gimnaziștilor și liceenilor din Chișinău și cea a Gimnaziului nr. 2 din Odessa. Meciul s-a jucat pe terenul de la Gimnaziul de băieți din Chișinău, fiind câștigat de odesiți cu un neverosimil 22-0. Această afirmație se bazează pe scrierile lui Nikolai Biasi în cartea „Scrisorile unui sportiv bătrân”. Biasi a fost arbitrul care a oficializat prima finală a campionatului URSS. 

Primul club de fotbal din Basarabia a fost Maccabi Chișinău, atestat oficial în 1917. Aceasta era echipa de fotbal a comunității evreești din Chișinău. Maccabi nu a participat niciodată în Divizia A, dar a fost în Divizia B, plus o prezență în șaisprezecimile Cupei României, în sezonul 1939-1940, fiind eliminată de AS Costanța cu scorul de 1-4.

Începuturile fotbalului basarabean își au originile pe Ciclodrom, în apropierea străzii Reni, unde prin anii ’20, Pantelimon Sabatin, un iubitor de fotbal fugit din URSS din cauza bolșevismului. El reușește să strângă în jurul sau un nucleu de jucători tineri compuși din elevi de liceu. Cariera lui avea să fie legată strâns de Sporting Chișinău și Mihai Viteazul Chișinău. Ca și Sabatin, au mai apărut și alți ruși, care, din cauza bolșevicilor au emigrat în România și aveau să ajute la propagarea acestui fenomen în rândul tinerilor. Printre acești tineri aflându-se și fiii preotului Vâlcov, cei care, în jurul anului 1920, înființează echipa Viteaz.  

Începând cu 1924, echipele basarabene au participat în campionatul României. Pe 5 octombrie, cinci echipe din Chișinău au dat startul competiției regionale ce stătea la baza campionatului național: Mihai Viteazul Chișinău, Unitas, Sporting, Maccabi și Regimentul Căii Ferate Române, redenumit peste câteva luni în Fulgerul, care a devenit și prima câștigătoare. De patru ori cluburile basarabene au reușit să ajungă în careul de ași al fotbalului românesc.

Mai târziu, echipele din Basarabia au făcut parte din Liga de Est a României, împreună cu cele din Bucovina (1930-1932). Treptat, apar noi echipe, printre care: Mihai Viteazul Tighina, Maccabi Bălți, Traian Tighina ș.a. 

La momentul apariției Anuarului sporturilor 1939/1940, Basarabia avea un total de 31 de cluburi și asociații sportive, adică 4% din totalul cluburilor sportive la nivel național. Majoritatea acestor organizații avea ca scop fotbalul, iar 9 dintre acestea se aflau în Chișinău. Slaba dezvoltare a sportului în Basarabia era efectul unei slabe industralizări și urbanizări ale regiunii. Totodată, rețeaua de căi ferate a Basarabiei, slab ramificată și de un alt ecartament decât cea din restul țării, dezavantaja evoluția sportului și apariția echipelor sportive în regiune. 

de Alexandru Fieraru

Surse: “La Frontierele Civilizaţiilor. Basarabia În Context Geopolitic, Economic, Cultural Şi Religios” / www.zeulfootball.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.