În liga a patra jucăm doar acasă!

Astăzi vom povesti cum o deplasare județeană, te face să realizezi că un întreg județ trăiește pentru o singură echipă, Steagu Roșu.

Sâmbăta 16.09.2017, într-o zi caniculară din, probabil, ultimul weekend de vară, comuna liniștită de lângă Brașov, Cristian, pare amorțită la ora 10 dimineața, iar locuitorii își urmează programul de odihnă și doar câțiva matinali sunt în jurul primăriei, bucurându-se de vremea frumoasă. La prima vedere, cadrul nu este potrivit pentru un eveniment sportiv încărcat de tensiune, emoție și fanatism, dar la câteva străzi distanță, pe măsură ce te apropii de stadionul de pe Irimia Staicu, vocile „stegarilor” perturbă amorțeala.

Cele două tribune din lemn, vechi, murdare și roase de timp încep să se umple pentru meciul din liga a patra, Inter Cristian – SR Brașov. În stânga stau „cetățenii”, locuitori ai Cristianului care au venit să își vadă echipa la treabă, iar în dreapta zgomotoșii „galben-negri” pregătesc atmosfera unui mare meci. Aproximativ 150 de stegari amintesc de vremurile de glorie ale echipei când granzii Bucureștiului tremurau pe „Tineretului” și plecau învinși din „orașul de sub Tâmpa”, cântând cu parcă mai multă pasiune, simțind că de fiecare suporter prezent acolo depinde viitorul acestui proiect.
„Stegarii” veterani zâmbesc mulțumiți de noul proiect fotbalistic al Brașovului și se dăruiesc zi de zi să creeze o comunitate puternică, un grup cât mai mare de „socios”, toți având un țel comun: „Steagu nu moare!”. După cum îmi povestea unul dintre ei: „Mi-ar plăcea să jucăm în liga a patra mereu, peste tot suntem acasă”. Fără a fi o trimitere la un cântec celebru al galeriei Rapidului, această replică sintetizează filosofia suporterilor.

Bineînțeles că toți cei implicați își doresc ca echipa să revină curând în elita fotbalului românesc, dar, mai important pentru ei este să își consolideze sentimentul de apartenență la o comunitate, iar cântecele stegarilor să domine fondul sonor al oricărui meci. Iar în liga a patra, toate luptele simbolice din tribune sunt câștigate de către „stegari”, la scor de neprezentare. Umilirea simbolică a adversarilor din tribune nu are sens, deoarece „ultrașii” nu se „luptă” cu „cetățenii”.

Deși meciul a început prost pentru brașoveni, fiind conduși după doar câteva minute, jucătorii s-au ridicat, până la final, la nivelul atmosferei creată de tribună. Fotbaliștii, chiar dacă sunt „stegari” vechi sau noi, simt că „Au de apărat această onoare”, după cum ne-a îndemnat fosta glorie a clubului, Nicolae Pescaru.  Poate nu e doar o conjunctură sportivă că mingea se oprește în poarta adversă când stadionul „tremură la culoarea galbenă” și „puii de lei” flutură fularele până cu mândrie.

În cele din urmă, brașovenii au învins categoric și pe teren, nu doar în tribune, iar după fluierul final, scorul a fost 4-1. Nu puteau lipsi „islandeza” brașoveană și intonarea imnului echipei de către „galben-negri” și jucători, răsplata potrivită a muncii depuse de ambele părți.

Proiectul SR Brașov a debutat foarte bine, echipa are un nivel ridicat pentru liga a patra, fanii fac eforturi financiare pentru a păstra liniștea în vestiar, iar lucrul cel mai important, comunitatea păstrează cu religiozitate țelurile inițiale: fără patron, împotriva sistemului și din pasiune pentru echipă, istorie și culori.

Sursa foto: SR Brasov

de Rareș Mușătoiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.