Ieșenii schimbă macazul și revin din “C” în “A”

Astăzi vorbim despre drumul diametral opus pe care l-a parcurs Iașiul din momentul retrogradării în Divizia C. Un drum care a readus Politehnica pe prima scena a fotbalului românesc.

Sezonul 2001/2002 este unul al schimbărilor pentru trupa ieșeană. Echipa fuzionează cu o altă echipă ieșeană din cel de-al treilea eșalon, Unirea 2000, schimbându-și denumirea în C.S. Poli Unirea Iași. Retrogradarea în Divizia C, a reprezentat totodată și momentul de trezire al echipei și startul într-o cursă de revenire în elita fotbalului românesc. La sfârșitul turului, Poli Unirea se situa pe locul 2 în Seria I, după Sportul Municipal Vaslui, care avea 37 puncte, dar cu un punct mai puțin la adevăr față de echipa din Dealul Copoului. Returul a început bine pentru alb-albaștrii, astfel că meciul care să decidă promovarea în mare măsură, avea să fie partida dintre Poli și Vaslui, de la Iași.

În duelul cu pricina, Poli Unirea a făcut spectacol în Dealul Copoului, învingând formația vasluiană cu 4-0, într-un meci care a adus în tribunele stadionului „Emil Alexandrescu” peste 15.000 de spectatori. La peluza dinspre tabela de marcaj s-a aflat și celebra galerie ieșeană, care a încurajat tot timpul echipa favorită. După meci, antrenorul principal al oaspeților, Adrian Hârlab, a recunoscut la vestiare că după acest meci, vasluienii au pierdut șansa la promovare.

Formația standard a sezonului petrecută în C de echipa ieșeană a fost alcătuită din jucătorii: Cîmpeanu – Gheban, Petrache, Adrian Ilie, Dănuț Munteanu – Cristea, Medeleanu, M. Drăgoi, Dan Florin – Dobrea, Brighiu. Au mai fost în lot portarii Mihalache și Dulcianu, alături de jucătorii de câmp: Costel Ilie, Bozianu, Dinu Sânmărtean, Tiron, Grigore, Boghean, Stamate, Coțan, Manole, Condurache, Andruș, Butnaru, Căpușă, Petrariu.

În primul sezon după revenirea în „B”, echipa are un start de sezon foarte bun, ajungând la un moment dat pe prima poziție și terminând turul pe podium. Poli Unirea a ratat totuși promovarea, clasându-se pe locul 5.

Echipa din Copou a obținut o performanță deosebită în Cupă, ajungând până în sferturile de finală, eliminând Ceahlăul și UTA. În partida cu arădenii, Poli a câștigat, la fel ca în turul precedent, grație regulii „golului de aur”, reușita fiind a lui Adrian Dobra în min. 117. În sferturi Poli a dat peste Astra Ploiești. Meciul tur s-a disputat la Iași, în fața a peste 12.000 de spectatori. Pe un teren foarte greu, cele două combatante au oferit un spectacol sportiv agreabil, gazdele jucând de la egal la egal cu prahovenii, cei care, cu doar câteva zile în urmă, câștigaseră cu 3-0 în Ștefan cel Mare. Ploieștenii au învins oarecum nemeritat, cu 2-1 în Copou, după ce, timp de 60 de minute, trupa antrenată de Marin Barbu a dominat copios partida și s-a dovedit superioară partenerilor de întrecere. În retur, Astra a câștigat cu 1-0, grație golului lui Constantin Crăciun, eliminând astfel Iașiul din competiție.

În sezonul 2003/2004, la capătul unei stagiuni dominate autoritar de ieșeni, studenții termină pe primul loc al Seriei I, cu avans de 12 puncte față de locul 2 ocupat de FC Vaslui. Golgheterul echipei din acel sezon a fost Marius Păcurar, cu 8 reușite. Meciul dintre Iași și Vaslui, care a consemnat în mare parte promovarea, a avut loc la Iași, în fața a 20.000 de spectatori, la partida aceea fiind consemnată și una din primele coregrafii de mărimi mari ale galeriei ieșene. Ultima partidă din acel sezon, s-a disputat la Medgidia, iar rezultatul final a fost egal, 1-1, marcatorul ieșenilor fiind Ionuț Bâlbă.

Surse/foto: www.bzi.ro / Muzeul Suporterilor Iasi www.facebook.com/politehnica1945/

One thought on “Ieșenii schimbă macazul și revin din “C” în “A”

  1. asa repede! rapid! ma gandesc ca intai promovase din divizia c in divizia b si abia apoi din divizia b in divizia a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.