Ia naștere Gloria Bistrița

Astăzi vom începe să depănăm amintirile Gloriei Bistrița, un alt club de tradiție dispărut al României, de al cărui nume este strâns legat și Jean Pădureanu, trecut în neființă în urmă cu câteva zile.


Clubul a luat naștere pe 6 iulie 1922, sub titulatura de Gloria Bistrița. Cei care au pus bazele acestuia sunt: Simion Sbârcea (președintele clubului), Teofil Moldovan (secretarul clubului), Ion Bota, Dumitru Hara, Simion Pop și Ioan Archiudean (membri in Comitetul de conducere).
Până în anul 1950, echipa nu a avut performanțe notabile, ea activând în Liga de Nord. Gloria s-a numit pe rând: Ceramica Bistrița și CS Bistrița, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, avea să ia numele de Progresul până în anul 1958, iar mai apoi să redevină Gloria.
În 1954, la Sibiu, echipa participă la barajul de promovare în Liga II, unde ratează de puțin promovarea, deși în formație figurau și viitorii internaționali din echipa României, frații Anton și Dumitru Munteanu.
Începând cu toamna anului 1956 începe un puternic reviriment în cadrul echipei. La Bistrița sosește direct de la echipa națională a României antrenorul Augustin Botescu. Odată cu el o serie de jucători consacrați se transferă la Gloria: Copil Ilie, Zeana Stere, Marin, Botescu jr. și alții. La capitolul plecări, datorită studiilor universitare vor pleca de la Gloria și vor activa la “U” Cluj jucătorii: Horațiu Moldovan, Paul Marcu și Victor Ivanovici.
În 1957 Gloria Bistrița promovează în Divizia C, iar în anul următor reușesc a doua promovare consecutivă, de data această în divizia secundă. Lotul standard era format din: Radu (Stamate), Caizer, Jean Pădureanu, Ivanenko, Kovacs, Zsiriak, Schlesinger, Vasilescu, Botescu, Firică, Rădulescu, Marin, dr.Copil, ing. Zeana. Trupa bistrițeană reușește să ajungă în 1957, până în optimile Cupei României unde este eliminată de I.C. Oradea, aceasta fiind considerată prima realizare notabilă la nivel național a echipei.
În această perioadă își face debutul Victor Ciocan, cel care douăzeci de ani va fi de departe liderul de valoare al echipei (peste 600 de meciuri și 426 de goluri). Începând cu 1961, pentru un deceniu, urmează decăderea echipei, până la nivel de campionat regional. În 1962, la Bistrița se dispută primul joc internațional: Gloria – Metropol (Brazilia) 0-2.
În 1970, sub conducerea antrenorului Titi Popescu, echipa promovează pentru a doua oară în divizia secundă. După o vremelnică retrogradare de un an (sezonul 1974-1975 în divizia C), Gloria promovează sub conducerea antrenorului Gheorghe Nuțescu, pentru a treia oară în divizia B.
Între 1975 și 1990, Gloria va juca un rol de frunte în eșalonul secund al campionatului României, dintre jucătorii care s-au remarcat în epoca respectivă îi amintim pe: Victor Ciocan, Vasile Moga, Mircea Salomir, Grigore Butuza, Adrian Florea, Gheorghe Hurloi, Dumitru Nicolae, Ion Nicolae, Mircea Damian, I. Berceanu, Toma Ivan, Nicolae Manea, I. Ciocan, Eugen Voica, Gheorghe Roman sau Valer Săsărman. În această perioadă se reorganizează selecția și pregătirea juniorilor. Apar o serie de fotbaliști dotați, care vor face carieră fotbalistică de excepție ca: Gavril Pele Balint, Sebastian Moga, Dorel Zegrean, Daniel Iftodi sau Viorel Moldovan.
Gloria a avut prestații bune și în Cupa României. În 1979/1980 este eliminată cu greu în sferturi de Politehnica Timișoara. În sezonul următor de Cupă, Gloria este învinsă în optimi de Universitatea Craiova, echipă ce avea să își adjudece trofeul. În acel meci s-a remarcat Gabi Balint, un copil pe atunci, care avea să scoată penaltyul transformat de Hurloi. În sezonul 1981/1982 Bistrița înregistrează o performanță record, fiind cu greu eliminată de Dinamo în semifinale cu 1-0. În sezonul 1988/1989 Gloria este eliminată în sferturile de finală cu 4-2 de Victoria București.

Sursa foto: bistriteanul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.