Atletico Madrid elimină Gloria Bistrița

Gloria începe sezonul 2004/2005 cu o nouă experiență europeană în Cupa UEFA Intertoto. De data această, bistrițenii dau piept cu elvețienii de la FC Thun (locul 6 Swiss Super League). 

În tur, în Elveția, meciul este rezolvat în doar 2 minute de elvețieni, Mauro Lustrinelli (’63) și Mario Raimondi (’65) aducând victoria gazdelor. În retur, românii nu au putut întoarce rezultatul și au terminat la egalitate, 0-0, părăsind astfel competiția.
În Divizia A, Gloria trăiește periculos și termină prima deasupra zonei roșii a clasamentului. Printre meciurile mai notabile, putem consemna victoria cu 6-1 cu Apulum Alba Iulia dar și meciul cu cele mai multe goluri ale sezonului, Gloria Bistrița – Universitatea Craiova, 4-3. Din nou, la finele campionatului, Gloria avea să se înscrie pentru noul sezon de UEFA Intertoto.
Sezonul 2005/2006 aduce Gloriei un adversar facil în Intertoto, pe Olympiakos Nicosia (locul 4 în Prima Ligă Cipriotă). În deplasare, Gloria învinge cu 5-0 (Bogdan Pereș ’23 ’30 ’59 Alin Chibulcuțean ’69 Cătălin Bucur). Returul avea să fie unul istoric, Gloria înregistrând o victorie cu 11-0 în fața ciprioților (Cătălin Bucur ‘7 ’64 ’78 Bogdan Pereș ’12 ’19 ’33 Sandu Negrean’27 ’29 ’35 Szabolocs Szekely ’76 Andrei Bozeșan pen. ’89) , egalând astfel recordul stabilit de Dinamo cu nord-irlandezii de la Crusaders (Cupa Campionilor Europeni 1973/1974).
În turul doi, bistrițenii nu mai au același noroc și dau peste Slaven Belupo (locul 6 în Prva HNL Ožujsko), din Croația. Turul s-a jucat la Koprivnica și a fost adjudecat de către croați cu 3-2 (Bojan Vručina ’45 Edin Šaranović ’60 Igor Musa ’81 / Bogdan Pereș pen. ’31 Cătălin Bucur ’70). Aceștia câștigă și în retur, scor 1-0, marcator fiind Igor Musa pen. ’65.
În Divizia A, Gloria termină pe locul 10 și după o bună perioadă de timp, ia o pauză de la competițiile europene.
Gloria Bistrița avea însă să aibă o nouă cursă bună în sezonul 2006/2007 al Ligii I, când aveau să termine pe 6, calificându-se din nou în Intertoto.
Vara lui 2007 avea să consemneze un parcurs foarte bun al bistrițenilor în Europa. Primul adversar a fost OFK Grbalj (locul 3 în Prima Ligă Muntenegreană), de care au trecut în tur cu 2-1 (Dorel Zaharia ‘3 Flavius Băd ’88 / Miloš Đalac ’14), iar în retur au remizat, 1-1 (Miloš Đalac ’44 / Cristian Coroian ’42).
În turul doi, Gloria dă piept cu Maccabi Haifa (locul 5 în Prima Ligă Israeliană). Turul s-a jucat la Haifa și a fost adjudecat de români cu 2-0, Cosmin Tilincă (’12) și Dorel Zaharia (’41) fiind marcatorii.
În retur rezultatul este similar, însă cei care înscriu sunt israelienii Shai Maimon (‘6) și Tomer Hemed (’65). Meciul avea să fie decis la penaltyuri, scor 3-2, în favoarea bistrițenilor. Laszlo Sepsi, Dorin Toma și Flavius Băd au marcat, Cristian Coroian fiind singurul care a ratat pentru Gloria.
În turul trei care reprezenta și finala competiției, băieții lui Neluțu Sabău dau piept cu un nume uriaș, Atletico Madrid (locul 7 în La Liga). Turul s-a disputat la Bistrița, într-o zi toridă pe un stadion arhiplin. Bistrețenii au făcut o primă repriză perfectă. Dorel Zaharia a deschis scorul în min. 8 după un contraatac rapid, apoi Cosmin Tilincă, „Tili-Gol”, a dublat avantajul chiar înaintea pauzei (’40). Atletico Madrid, cu vedetele Maxi Rodriguez, Martin Petrov sau Maniche, a echilibrat situația dupa pauză, printr-o reușită a fundașului Seitaridis (’53) cu un șut violent din afara careului.
Gloria a plecat spre Madrid cu gândul de a elimina pe Atletico Madrid și de a se califica în turul doi al Cupei UEFA. Nu mult le-a lipsit bistrițenilor să izbutească minunea. În fața a 40.000 de spectatori, pe Vicente Calderon, superstarul Diego Forlan a marcat în min. 11 după ce Mircea Rus a incercat sa evite un corner si i-a trimis mingea în șase metri, care a împins mingea în poarta. Acesta fiind scorul final, chiar dacă Kun Aguero, Forlan și celelalte vedete ale madrilenilor aveau să mai rateze câteva ocazii mari până la finalul meciului. Grație golului marcat în deplasare, Atletico avea să își adjudece finala și să meargă în Cupa UEFA.
Acesta avea să fie ultima prezență europeană din istoria Gloriei, o prezență mai mult decât onorabilă care s-a terminat cu un meci de vis pe Vicente Calderon, în fața a peste 40.000 de suflete.
Rezumate video Gloria Bistrița – Atletico Madrid
https://www.youtube.com/watch?v=2VB5SbY7HVw
https://www.youtube.com/watch?v=ctCxUZGlMlA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.