Bistrițenii se iau la trântă cu Fiorentina lui Batistuta

Astăzi revenim cu un nou episod dedicat echipei fanion a județului Bistrița Năsăud, Gloria.
Dacă episodul trecut povesteam cum în sezonul 1994/1995 Gloria a avut un parcurs bun în campionat și o evoluție onorabilă în Cupa Cupelor, sezonul următor, bistrițenii nu au mai repetat evoluțiile atât de bune.


În campionat termină în plutonul de la mijlocul clasamentului, pe locul 11. Surpriza în acel sezon vine însă în Cupa României, acolo unde au ajuns din nou în finală, după doi ani. Primul adversar al Gloriei este tot o Glorie, Gloria Cornești, de care trece cu 1-0. Urmează apoi Armătura Zalău (3-1), Farul Constanța (2-1) și FC Național (2-0). În finală, bistrițenii dau piept cu Steaua. Meciul s-a jucat pe Stadionul Național, în fața a 25.000 de oameni, iar arbitru a fost Adrian Porumboiu. Gloria începe mai bine și în min. 44 punctează prin Ioan Miszti. După pauză, băieții lui Remus Vlad simțeau că pot reedita performanța din urmă cu 2 ani, dar steliștii au fost care au ieșit mai motivați de la cabine. Sabin Ilie face 1-1 în min. 59, Bogdan Vișan Bucur duce scorul la 2-1 în min. 77, iar cel care închide tabela este Constantin Gâlcă în min. 89, scor final 3-1 pentru militari. Grație faptului că Steaua ieșea campioană, Gloria Bistrița avea să se califice din nou în Cupei Cupelor.
În turul de calificare, Gloria dă peste un adversar considerat destul de facil, Valletta FC. Primul meci s-a disputat în Malta, iar primii care au marcat au fost românii. Dan Matei face 1-0 în min. 53, ca mai apoi Emil Dăncuș să ducă scorul la 2-0 în min. 66. Pentru maltezi înscrie în min. 74 sârbul Danilo Doncic. Returul de la Bistrița s-a jucat cu stadionul plin, unde oamenii doreau să vadă cum Gloria merge mai departe. Totuși cei care deschid scorul sunt oaspeții, prin Agius (’24). Ilie Lazăr aduce egalarea cu un gol în min. 32, iar Eugen Voica pune capăt emoțiilor cu golul de 2-1 în min. 84, calificând Gloria mai departe.
Sorții nu aveau însă să fie prea blânzi cu bistrițenii, iar în turul următor aceștia dădeau piept cu Fiorentina lui Batistuta, Rui Costa sau Toldo. Fiorentina câștigase Cupa Italiei împotriva Atalantei și terminase pe locul 4 în campionat.
Turul s-a disputat la Bistrița în fața a 10.000 de spectatori. Aceștia au împins echipa de la spate și rezultatele s-au văzut imediat, în min. 3, după o cursă fabuloasă de 50 metri pe partea stângă, „Vitezistul” Lazar Ilie îl învinge pe Toldo și stadionul explodează. După pauză, băieții lui Claudio Ranieri ies mai motivați și punctează prin Batistuta la doar 2 minute de la începerea celui de-al doilea mitan. Până la final, Gloria și Fiorentina se anihilează reciproc, iar scorul a rămas 1-1.
Pe Artemio Franchi, în fața a 20.000 de oameni, bistrițenii veniseră să facă minunea. Experiența europeană mai vastă a Fiorentina și-a făcut însă simțită prezența. Brazilianul-belgian Luis Oliveira are o acțiune senzațională pe partea stângă finalizată cu o pasă în fața porții lui Costel Câmpeanu, fructificată din 2 metri de Massimo Orlando. Acesta avea să fie și scorul final, Bistrița având mai multe șanse de a egala, dar buturile porții lui Toldo au rămas ferecate. Astfel s-a încheiat, onorabil, o nouă experiență europeană a bistrițenilor.
În acel sezon, în campionat bistrițenii termină pe locul 11, înregistrând și cea mai lungă serie de invincibilitate din istoria clubului, 7 meciuri, între 22 martie 1997 și 3 mai 1997.
Grație unei decizii bune și oportune a lui Jean Pădureanu, echipa este înscrisă în Cupa UEFA Intertoto pentru sezonul 1997, astfel jucătorii au avut șansa de a continua să capete experiență europeană. Despre asta vom vorbi în episodul următor.

Rezumatele video ale dublei cu Fiorentina:
https://www.youtube.com/watch?v=dMM8-EHsIq4
https://www.youtube.com/watch?v=ggUni4Gtp-I

Sursa foto: stiridesport.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.