Gloria Bistrița respiră aer de Divizia A

După 68 de ani de la înființare, la finele sezonului 1989/1990, Gloria Bistrița termină pe primul loc în seria a III-a a Diviziei B, la 6 puncte de locul 2, ocupat de UTA Arad, adjudecându-și astfel prima promovare pe scena mare a fotbalului românesc. La cârma echipei, se afla legenda celor de la FC Argeș, Remus Vlad.

În primul sezon în Divizia A, bistrițenii reușesc un parcurs bun, culminat cu un final de sezon foarte bun, care i-a clasat pe locul 5. Tot în acel sezon, bistrițenii reușeau două victorii categorice cu 5-0, cu Rapid și Jiul Petroșani, în ofensivă remarcându-se Daniel Iftodi, care cu 11 reușite devenea golgheterul echipei.
Anul următor, Gloria va avea un parcurs mediocru comparativ cu anul precedent, terminând doar pe locul 11.
Sezonul 1992/1993, avea să fie unul excelent. Cu Constantin Cârstea, o altă glorie a Argeșului, la cârma echipei, echipa se oprește în semifinalele Cupei României, eliminată cu greu de CS Universitatea Craiova, după ce trecuse de Rapid și Steaua. Bistrițenii au din nou un parcurs foarte bun în campionat și ocupă locul 5, obținând astfel prima calificare într-o competiție europeană, Cupa UEFA.
Prima oprire a Gloriei în Europa a fost în Slovenia, adversară le fiind NK Maribor. Turul s-a jucat la Bistrița, unde cu un stadion arhiplin, bistrițenii scot un 0-0 cu vicecampioana Sloveniei. În retur, omul meciului avea să fie slovenul Stanič Mato, autor al unei duble care elimina Gloria Bistrița prematur din competiție. Nu aceeși soartă o au însă și în Cupa României, unde ajung să dispute finala cu adversarul etern, Universitatea Craiova. Finala s-a jucat la București, pe stadionul „Sportul”. Cornel Ilea punctează pentru bistrițeni în minutul 26. Aceștia reușesc apoi să păstreze tabela intactă până la fluierul final, câștigând astfel cel mai important trofeu din vistieria clubului. O altă performanță din acel sezon este cea reușită de Ilie Lazăr, care termină pe locul 2 în clasamentul golgheterilor cu 17 reușite, la egalitate cu Ilie Dumitrescu și în spatele lui Gică Craioveanu (21 goluri).
Grație câștigării Cupei, Gloria s-a calificat în Cupa Cupelor în sezonul 1994/1995. Adversar în primul tur le-a fost Real Zaragoza, aceștia câștigând până la urmă competiția, într-o finală cu Arsenal.
În tur, la Bistrița, tot orașul venise să vadă la joc băieții antrenați de Constantin Cârstea. Aceștia dădeau piept cu echipa care terminase sezonul precedent pe locul 3 în La Liga și câștigase Copa del Rey. Spaniolii încep jocul în forță și marchează primii prin Esnaider Belen, chiar înaintea pauzei. După pauză, bistrițenii ies de la cabine motivați și izbutesc în numai 2 minute să schimbe soarta partidei, marcând de două ori, prin Marius Răduță (’51) și Mihai Lungu (’52). Gloria putea să mai puncteze o dată, pe final, însă Andoni Cedrún, portarul spaniolilor, a scos incredibil o minge pe care scria 3-1. Așa s-a scris povestea primei victorii a Gloriei în Europa.
Returul s-a disputat pe Mestalla, la Valencia și avea să fie complet diferit „Los Maños” jucând totul pe cartea atacului. Rezultatele se văd repede și în minutul 11 marchează Pardeza Pichardo cu un șut puternic de la 13 metri. În minutul 40 Xavier Aguado face 2-0 cu o lovitură de cap. După pauză, în minutul 48, Poyet Dominguez marchează tot după o lovitură imparabilă cu capul. Tabela a fost închisă de același Poyet Dominguez, care drinblându-l pe Costel Câmpeanu, a marcat apoi cu poarta goală.
În acel sezon, bistrițenii se descurcă bine și în campionat, unde termină pe locul 6, înregistrând un nou scor record, o victorie cu 6-1 în fața lui FC Maramureş Baia Mare.

Sursa foto: Doru Ilieș
Rezumatele video ale dublei cu Real Zaragoza:

https://www.youtube.com/watch?v=dOQOA5LpCj0
https://www.youtube.com/watch?v=vy2y3jF2mRE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.