Gloria Bistrița dispare din fotbalul românesc

Astăzi am ajuns la ultimul episod al mini-seriei noastre dedicate Gloriei Bistrița. Dacă în ultimul episod am vorbit despre ultima prezență europeană a Bistriței, astăzi vom vorbi din păcate despre ultima prezență a Gloriei în Liga 1.
Sezonul 2007/2008 a consemnat o ieșire prematură din Cupă, cauzată de FC Brașov, și o clasare pe locul 10 în Liga 1.
Panta descendentă pe care a intrat Bistrița începe să se simtă din ce în ce mai puternic sezonul viitor, când aceștia termină pe locul 13.Un record negativ la care au luat parte bistrițenii în acel sezon a fost meciul CS Otopeni – Gloria Bistrița, când în tribune au fost doar 100 de persoane.
În Cupa României, Gloria Bistrița este eliminată doi ani consecutivi în faza sferturilor de finală, în 2008/2009 de către Politehnica Timișoara, iar în 2009/2010 de FC Brașov. În sezonul 2009/2010, bistrițenii termină campionatul fără prea multe emoții, pe locul 11.
Lucrurile aveau să se schimbe însă în următorul sezon, care a consemnat prima retrogradare din Liga 1 a Bistriței. Gloria a terminat atunci pe locul 14, loc ce în mod normal ar fi salvat-o de la retrogradare, în schimb ultimei clasate, Sportul Studențesc, i-a fost permis să continue în Liga 1 în sezonul viitor. În Cupa României, parcursul avea să fie unul foarte bun. Bistrițenii s-a oprit în semifinale, fiind învinși de Dinamo cu scorul general de 7-1 (0-2; 1-5).
După 20 de ani petrecuți pe prima scenă a fotbalului românesc, Gloria s-a întors în sezonul 2011/2012 în Liga a 2-a. Motivați însă de dorința de a reveni, bistrițenii fac un sezon bun și încheie pe poziția a 2-a a clasamentului la egalitate cu Politehnica Timișoara (65p), obținând astfel promovarea.
În noul sezon de Liga 1, Gloria Bistrița, cu regretatul Nicolae Manea pe bancă, nu mai reușește clasările bune din anii anteriori și termină campionatul din postura de lanternă roșie, acumulând 22 de înfrângeri și având un record negativ de 8 înfrângeri consecutive. Astfel se încheie ultimul sezon de Liga 1 din istoria clubului bistrițean.
În sezonul 2013/2014 Gloria se afla în L2, Seria a 2-a. Bistrițenii au terminat pe locul 6 și s-au calificat în play-off, sperând la o nouă promovare. La finalul play-off-ului, doar 6 puncte aveau să îi despartă de locul 2, ocupat de CSU Universitatea Craiova, care a reușit să promoveze.
Chiar dacă poziția i-ar fi permis să continue în Liga a 2-a, Gloria s-a înscris în Liga a 3-a din cauza datoriilor, sperând totuși că poate redresa situația. Bistrițenii nu mai simțiseră aerul acestui eșalon din sezonul 1974/1975, iar acest lucru coroborat cu datoriile din ce în ce mai mari, le-a fost fatal. Bistrița a terminat pe 13, loc ce a trimis-o în Liga a IV-a. Din cauza datoriilor mari, echipa a fost dezafiliată și a mers în ultimul eșalon al județului Bistrița Năsăud, Liga a V-a. Gloria Bistrița a rămas fără o sursă de finațare, și a trebuit să pună capăt la finalul acelui sezon unei istorii de 93 de ani.
În prezent, Bistrița este reprezentată în Liga a 3-a de către FC Bistrița, o echipă ce a luat naștere în 2013, la inițiativa unor foști și actuali jucători și oameni de fotbal ai județului și are ca scop depistarea, pregătirea și promovarea tinerelor talente pentru fotbalul de performanță. În acest moment echipa se află pe locul 13 al Seriei a 5-a (L3).
Palmaresul Gloriei a fost preluat de Academia de Fotbal Gloria Bistrița, o echipă ce a pornit din al 5-lea eșalon, iar acum se află în Liga a IV-a, pe poziția secundă, la doar 2 puncte de lider.
Ambele echipe se confruntă cu probleme financiare, astfel că viitorul acestora este incert.
Aici încheiem mini-seria dedicată Gloriei Bistrița, un alt club de tradiție dispărut din fotbalul românesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.