Franco Baresi, eleganță în stil italian

Când spui “fotbal italian” primul gând te duce la tactică și organizare defensivă, iar când spui defensivă nu se poate să nu îți aduci aminte de Franco Baresi, libero-ul lui AC Milan și al naționalei Italiei.

Fiind un jucător mai firav din punct de vedere fizic, Baresi a fost poreclit inițial “Piscinin”, adică micuțul, ca mai apoi datorită calităților etalate pe teren să fie numit “Kaiser Franz”, jocul său aducând aminte de un alt libero celebru, Franz Beckenbauer. A fost căpitanul marii echipe a Milanului care a trecut în finala Cupei Campionilor Europeni din 1989 de Steaua București cu 4-0 și care mai apoi a pus în vitrină încă două ”urecheate”.

Franco Baresi a debutat pentru AC Milan în sezonul 1977/1978, la vârsta de 17 ani. Inițial el fusese refuzat de rivala Inter Milano, care l-a ales pe fratele său Giuseppe, astfel Franco a ajuns să îmbrace tricoul “diavolilor”. Baresi a evoluat pentru AC Milan timp de 20 de ani, dintre care 15 din postura de căpitan. A rămas fidel clubului și în cele mai grele momente, alegând să rămână la Milan chiar și în Serie B, echipa fiind retrogradată în urma scandalului Totonero din 1980. Revenită în Serie A și cu un nou patronat de la mijlocul anilor 80, Milan a început să construiască o echipă puternică avându-l pe Baresi căpitan. Astfel că Franco, sub comanda lui Arrigo Sacchi și mai apoi a lui Fabio Capello, și-a trecut în palmares 3 trofee ale Cupei Campionilor și 5 titluri în Serie A, acestea pe lângă un Scudetto cucerit chiar în sezonul de debut. Baresi și-a coordonat excelent defensiva, una din care au făcut parte nume grele ale fotbalului italian, precum Maldini, Tassotti, Costacurta sau Panucci, devenind poate cea mai valoroasă linie de apărare din întreaga istorie a fotbalului.

Franco și Giuseppe Baresi
foto: Fanatik.ro

Baresi este considerat unul dintre cei mai mari fundași ai tuturor timpurilor. A fost un apărător complet și datorită inteligenței sale în joc, a excelat prin poziționare, viziune și eleganță. Tehnic și cu un bun control al balonului, era capabil să pornească atacurile din spate, urcând cu mingea la picior până în jumătatea adversă de unde putea livra pase de calitate coechipierilor din ofensivă. Cu reale calități de lider a fost căpitanul unor nume grele, precum Van Basten, Gullit, Donadoni, Ancelotti, Albertini, Savicevic sau Roberto Baggio, fapt care spune totul despre dimensiunea la care a evoluat Baresi. A rămas o adevărată legendă a lui AC Milan, iar după ce și-a încheiat cariera de jucător, tricoul cu numărul 6 a fost retras. Are peste 500 de partide jucate pentru rossoneri, perioadă în care a marcat 16 goluri.

Libero-ul milanez a fost un jucător important și pentru Squadra Azzura. A făcut parte din lotul Italiei pentru mondialul din Spania ’82, fără a bifa vreun minut. Și-a făcut debutul pentru Italia într-o partidă împotriva României, disputată la Florența și încheiată cu scorul de 0-0. A lipsit de la Euro ’84 unde Italia a ratat calificarea, iar mai apoi a fost lăsat pe dinafara lotului pentru Mexic ’86. A participat la Euro ’88 evoluând ca libero și ajungând cu Squadra Azzura până în semifinalele competiției. A urmat mondialul din Italia ’90, acolo unde apărarea condusă de Baresi a bătut un record greu de egalat, reușind să păstreze cifra zero în dreptul golurilor primete până în semifinale, atunci când Caniggia a împins pentru prima dată mingea în plasa porții lui Zenga. A fost suficient încât visul italienilor de a cuceri un nou titlu a fost spulberat, elevii lui Vicini fiind nevoiți să se mulțumească și cu medaliile de bronz. Baresi nu s-a lăsat și a mai avut o tentativă de a câștiga mondialul. În 1994, sub soarele arzător al Americii, Franco Baresi preia banderola de la Bergomi și din postura de căpitan al Italiei încearcă să cucerească titlul suprem. Din păcate este urmărit de ghinion și se accidentează în cea de a doua partidă a Italiei, câștigată cu 1-0 împotriva Norvegiei. Revine exact în finala contra Braziliei și își ajută echipa să reziste în fața celei mai ofensive echipe din lume în acel moment. Totuși, deznodământul nu va fi unul fericit, iar Baresi va rata la lovituriile de departajare, Italiei cedând cu scorul de 2-3, Massaro și Baggio fiind ceilalți doi azzuri care nu au reușit să trimită în plasă. Și-a încheiat socotelile cu echipa națională în toamna aceluiași an, moment în care avea la activ 81 de selecții și un gol marcat.

Brazil v Italy - 1994 FIFA World Cup Final : News Photo
Franco Baresi înaintea finalei Campionatului Mondial din 1994
sursa: Gettyimages

Baresi rămâne în memoria iubitorilor acestui sport dreptul unul dintre cei mai eleganți și inteligenți fundași din istorie. Prestigioasa revistă World Soccer îl consideră al 3-lea fundaș al secolului 20, după Beckenbauer și Bobby Moore. Aceeași publicație l-a trecut pe locul 19 într-un top al celor mai buni fotbaliști ai secolului 20.

Grafică: Alex Dobrică

de Alex Perta


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.