Florea Dumitrache

Numit de două ori fotbalistul anului în România, Florea Dumitrache este considerat de mulți drept unul dintre cei mai buni atacanți de pe plaiurile mioritice.

Câștigător în două rânduri al titlului de golgheter în prima ligă, steaua celui supranumit ”mopsul” s-a stins mult prea devreme. La doar 28 de ani Dumitrache se afla deja pe o pantă descendentă datorită stilului de viață boem pe care îl ducea în afara gazonului. Nici pe teren lucrurile nu au fost cu mult diferite, atacantul lui Dinamo și al echipei naționale jucând mai mult din plăcere. Cu toate astea nimic nu l-a împiedicat să intre în istoria fotbalului românesc și în sufletul microbiștilor din țara noastră. 

Chiar dacă și-a început junioratul la Rapid, Dumitrache a cunoscut deplina afirmare în tricoul celor de la Dinamo. La doar 21 de ani ”mopsul” câștiga primul titlu de golgheter în Divizia A. Fundașii nu-i mai făceau față, fentele lui Dumitrache fiind letale pentru orice apărare. Tânărul atacant marca din toate pozițiile, atât cu piciorul, cât și prin lovituri de cap, fiind celebru la acest capitol datorită detentei sale impresionante. 

În inimile suporterilor echipei naționale are un loc aparte datorită aportului adus în campania de calificare pentru mondialul din Mexic ’70. România se deplasa la Atena pentru dificila partidă cu selecționata Greciei. Elenii au condus cu 1-0 și 2-1, dar în final s-a terminat 2-2 datorită evoluției magistrale a lui Dumitrache care și-a trecut în cont o dublă. Dinamovistul încă nu împlinise 21 de ani. Selecționerul Angelo Niculescu i-a dat încredere și l-a jucat alături de un alt mare nume al României, Nicolae Dobrin.

10 ani fără "Mops" » Trei povești mai puțin știute cu Florea ...

Din păcate în Mexic cei doi nu vor face pereche, piteșteanul fiind tras pe linie moartă de selecționer, chiar dacă și el a fost decisiv în calificări și se anunța unul dintre starurile mondialului. A strălucit în schimb Dumitrache, acesta ridiculizându-i pe Bobby Moore și Mullery, legendarul căpitan al Angliei fiind nevoit să-l faulteze pentru a-l stopa din drumul către poartă. În turneul mexican ”mopsul” și-a trecut în cont și două goluri, unul din penalty împotriva Cehoslovaciei, iar celălalt cu Braziliei lui Pele la capătul unei acțiuni de toată frumusețea. Dumitrache a preluat o minge lungă, a driblat un adversar și apoi a trimis în plasă dintre 3 fundași selecao. Un gol de vârf autentic. Din păcate Dumitrache a ieșit mult prea devreme din circuitul echipei naționale.

Naţionala Lui Angelo Niculescu A Făcut Meciuri Memorabile La CM 70 ...

Din 1974 nu a mai îmbrăcat tricoul galben, rămânând în istorie cu 31 de selecții și 15 goluri marcate, o medie mai mult decât decentă pentru acea perioadă. 

După doi ani o părăsește pe Dinamo având în palmares 3 titluri de campion și o Cupă a României. Ajunge la Jiul Petroșani și face un prim sezon excelent, 20 de goluri marcate și un loc 5 surprinzător pentru echipa din Valea Jiului. Din cauza neseriozității intră din nou pe o pantă descendentă și în 1979 pleacă la Hunedoara, acolo unde Mircea Lucescu încearcă să-l readucă pe calea cea dreaptă. Are două sezoane foarte bune și trage după el puștii lui ”Il Luce” până pe locul 3 în sezonul 1981/1982. Tras în jos de viața extrasportivă și de alcool, se retrage definitiv din fotbal în 1984, dar de fapt cariera lui se încheiase mult mai devreme.

O carieră care ar fi putut fi mult mai strălucitoare. Alcoolul, viața boemă și comunismul l-au ”faultat” însă destul de des. Se spune că Giani Agnelli, fermecat de talentul românului a încercat să-l aducă la Juventus, oferind în schimbul atacantului o sumă colosală pentru acele vremuri, 1.5 milioane de dolari. 

“Dumitrache a reprezentat tot ce fotbalul îţi poate da. El a jucat din plăcere, dar, din păcate, s-a jucat şi cu viaţa.” Mircea Lucescu

“A fost cel mai bun atacant al acestei ţări în ultimii 60 de ani. Dar, ca om, a fost şi mai mare. El n-a jignit şi n-a supărat pe nimeni.” Cornel Dinu

de Alex Perta

Surse: wikipedia.org adevărul.ro GSP.ro

One thought on “Florea Dumitrache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.