FC Politehnica Iași dispare după 65 de ani

Episodul de astăzi este unul de tristă amintire deoarece are ca subiect principal desființarea din 2010 a Politehnicii Iași, un club cu 65 de ani de istorie în spate.

Trupa din Copou a început sezonul 2008/2009 cu o înfrângere, împotriva celor de la Universitatea Craiova, înfrângere ce avea să prefațeze sezonul slab ce va urma. Au urmat apoi rezultate slabe ce au făcut ca echipa ieșeană să meargă în cantonamentul de iarnă din Antalya de pe o poziție retrogradabilă.

Probleme financiare tot mai acutizate și incompetența persoanelor din conducere au dus la schimbări importante în cadrul clubului. Astfel că din pauza de iarnă, Ionuț Popa, cel care ținuse Poli pe linia de plutire câteva sezoane bune, și-a prezentat demisia, în locul său fiind adus celebrul fost fundaș italian al celor de la Lazio, Cristiano Bergodi.

A urmat apoi un retur cu rezultate similare cu cele din tur, astfel că ieșenii au oscilat între locul 14 și 15, terminând campionatul pe poziția a 14-a. Pe final de campionat s-a dus o luptă asiduă până în penultima etapă pentru evitarea locului 15, primul retrogradabil în mod normal. Totuși, după scandalul „Penescu” de la FC Argeș, Gaz Metan Mediaș, ocupanta locului 15, a rămas în Liga I, alb-violeții din Trivale fiind retrogradați pe motive de corupție.

Printre puținele momente de memorat ale alb-albaștrilor din acel sezon, cu siguranță nu putem omite cel mai rapid gol al campionatului, marca de Andrei Cristea împotriva celor de la Pandurii, în secunda 10 a meciului disputat în etapa a 30-a, terminat la egalitate, 1-1.

Cupa României, ediția 2008/2009, a fost abandonată rapid de ieșeni, încă din 16-imi. Disputa cu rivalii de la FC Vaslui a fost pierdută într-o manieră categorică, scor 3-0. Burdujan (`27), Gheorghiu (`36) și Temwanjera (`51) au înscris pentru o victorie clară a trupei lui Viorel Moldovan.

Din păcate am ajuns și la stagiunea 2009/2010, sezonul în care Politehnica Iași, măcinată de datorii, scandaluri și probleme de orice fel a fost nevoită să arunce prosopul.

În pauza de vară dintre cele două sezoane, Petre Grigoraș a devenit antrenorul ieșenilor. Această venire este singura mai notabilă, astfel că rând pe rând investitorii și jucătorii au început să părăsească echipa.

Chiar dacă primul meci a fost o înfrângere la scor cu Rapidul, 4-1, fostul marinar, Petre Grigoraș, a reușit să închege echipa și să redreseze corabia, reușind rezultate bune care au plasat Poli pe locul 12, de Anul Nou. Memorabil rămâne egalul adus de golul lui Bîlbă, de la Cluj, împotriva CFR-iștilor, aceștia din urmă devenind campioni la finalul stagiunii.

În Cupa României, Poli a fost scoasă de Universitatea Craiova, în optimi, grație celor 3 goluri marcate de frații Costea. În runda precedentă, ieșenii trecuseră cu scorul de 3-1 de Pandurii.

Prima partidă oficială din 2010 a consemnat o victorie istorică, prima după 26 de ani împotriva celor de la Rapid. Victoria a venit după un meci în care Petre Grigoraș și-a mobilizat incredibil jucătorii, golurile ieșenilor au fost marcate de Vali Negru și de Georgian Păun, doi jucători care au trecut și prin Grant în cariera lor. Precedenta victorie a fost consemnată pe 26 aprilie 1984, prin golurile marcate de Sertov (’50) și Gelu Paveliuc (’58 din penalty)

Începând cu etapa a 26-a, Iașiul a început să trăiască periculos, ajungând pe primul loc retrogradabil. Astfel că, pe 15 aprilie 2010, Petre Grigoraș își dă demisia, locul său fiind luat de Țiți Dumitriu. Urmează pe rând o înfrângere cu Steaua, egaluri cu Oțelul, Dinamo, Gaz Metan, Pandurii și FC Brașov. În ultimele 2 etape, Poli intra în luptă de pe poziție de matineu și se duela cu Bistrița în deplasare și acasă cu Unirea Urziceni. Din păcate ambele bătălii au fost pierdute, astfel că la finalul războiului Poli Iași se clasa pe locul 16 fiind retrogradată în Liga a 2-a. Ca scenariul să fie și mai negru, datoriile clubului ajunseseră la finalul stagiunii la suma de 3,3 milioane de euro.

18 august 2010 este o zi neagră în istoria sportului ieșean. După 65 de ani de existență,

FRF avea să dezafilieze și să elimine din orice competiție pe Politehnica Iași, din cauza datoriilor și problemelor majore de la club. Astfel viitorul fotbalului ieșean avea să rămână în incertitudine, fiind vehiculate multe idei, despre care vom discuta în episoadele viitoare.

Surse/foto: ziaruldeiasi.ro / mediafaxfoto.ro / Muzeul Suporterilor Iasi www.facebook.com/politehnica1945/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.