Farul se abonează la Cupa Balcanică

Astăzi vom prezenta performanțele interne ale Farului din anii ’70-’80, precum și multiplele participări ale marinarilor în Cupa Balcanică. 

Cupa Balcanică, ediția 1966/1967, le scoate în cale constănțenilor pe: AEK Atena (locul 3 Alpha Ethniki), Lokomotiv Sofia (locul 8 Prima Ligă Bulgară) și Vardar Skopje (locul 10 Prima Ligă Iugoslavă). Marinarii debutează cu 2 victorii consecutive la Constanța, 4-1 cu Lokomotiv Sofia și 2-0 cu Vardar Skopje. Din păcate, în deplasare jocul nu este la fel de bun  și urmează câteva rezultate dezastruoase: 4-0 cu Vardar, 3-0 cu AEK Atena și 5-1 cu Lokomotiv Sofia. În ultima partidă din grupă, remizează 1-1, în compania grecilor, terminând astfel grupa pe locul 3.

În sezonul 1967/1968 marinarii termină pe locul 7 în campionat, însă își trec în palmares o nouă participare în Cupa Balcanică. Aici aveau să dea piept cu Beroe Stara Zagora (locul 10 Prima Ligă Bulgară), Vllaznia Shkodër (locul 6 Superliga Albaneză) și Gençlerbirligi (locul 6 Prima Ligă Turcă). Pe 3 aprilie 1968, Farul debutează la Constanța în compania turcilor de la Gençlerbirligi, pe care îi înving cu 3-1. În returul de la Ankara, marinarii își trec în cont o altă victorie, de data aceasta cu 2-1. Urmează două deplasări nefaste pentru constănțeni, la Shkodër și la Stara Zagora unde pierd cu același scor, 2-1. Ultimele două meciuri din grupă s-au disputat la Constanța, unde românii îi înving pe albanezi cu 2-1, dar pierd cu același scor împotriva bulgarilor. Farul termină pe 3 și părăsește competiția.

Urmează 2 sezoane în care marinaii își consolidează poziția de „nucă tare” în Divizia A, dar și în Cupa României. În sezonul 1968/1969 aceștia termină pe 9 în campionat și sunt eliminați în semifinalele Cupei României de Steaua în dublă manșă (3-2; 2-5). Anul următor termină pe 6 în campionat, iar în Cupa României sunt eliminați în sferturile de finală de FC Argeș. Evoluțiile bune ale Farului nu au scăpat neobservate de staff-ul Naționalei, Marin Tufan, golgheterul all-time al marinarilor și autorul calificării României la Mondialul din Mexic 1970, fiind selecționat în lotul pentru Mexic. Din păcate, la fel ca Nicolae Dobrin, acesta nu a prins niciun minut.

Începutul anilor ’70 transformă Farul într-o echipă de pluton a Diviziei A. În sezonul 1970/1971 Farul termină pe 11, sezonul următor termină pe aceeași poziție, iar în stagiunea 1972/1973 constănțenii termină pe 8.

În 1973 Farul Constanța devine F.C. Constanța. Schimbarea numelui a fost de bun augur pentru marinari, aceștia terminând sezonul 1973/1974 pe locul 4, la doar un punct de locul 3 ocupat de Steagul Roșu, loc ce i-ar fi trimis în Cupa UEFA. Datorită poziției din clasament, constănțenii aveau să participe din nou în Cupa Balcanică, ediția 1975.

Formatul competiției se schimbase, iar în grupa era formată doar 3 echipe. Adversarii românilor au fost: Eskişehirspor (locul 4 în Prima Ligă Turcă) și Lokomotiv Sofia (locul 5 Prima Ligă Bulgară). În dubla manșă cu turcii, Farul pierde în Turcia (2-1) și izbutește un egal acasă (2-2). Meciurile cu bulgarii aveau să fie împărțite, victorie acasă (2-1) și înfrângere în deplasare (1-0). F.C. Constanța termină pe ultima poziție, părăsind din nou competiția.

În ultima perioadă a anilor ’70, F.C. Constanța trece printr-o scădere de formă, având să retrogradeaze în Divizia B în sezonul 1977/1978. Ca o statistică, perioada 1974-1988 a reprezentat o fluctuție între Divizia A (7 sezoane) și Divizia B (8 sezoane) pentru constănțeni. În această perioadă echipa de malul Mării Negre a dat fotbalului nume mari ca: Gheorghe Hagi, Constantin Gache, Ștefan Petcu, Ion Moldovan și mulți alții.

Revenirea la numele de Farul, în 1988, a purtat noroc marinarilor. La finalul sezonului 1987/1988 aceștia au promovat în Divizia A, competiție pe care nu au mai părăsit-o mai mult de un deceniu. În sezonul 1989/1990, constănțenii termină tot pe 9. Aceștia au însă un parcurs bun în Cupa României, unde sunt eliminați în sferturi de Steaua, cea care avea să piardă finala împotriva lui Dinamo, scor 6-4.

Surse/foto: http://www.istoriafotbalului.go.ro http://www.ziuaconstanta.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.