Farul dă piept cu Heerenveen

Astăzi vom depăna amintirile primei participări a Farului în Cupa UEFA Intertoto, în ediția 1995. Farul a reușit atunci rezultate foarte bune, chiar dacă trecuseră 20 de ani de la ultimele meciuri europene disputate.

În sezonul 1990/1991, primul de după Revoluție, Farul nu rupe gura târgului în campionat și se clasează pe locul 10, în schimb reușește să atingă faza sferturilor de finală în Cupa României, acolo unde sunt eliminați de Inter Sibiu. Anul următor, constănțenii ajung în semifinalele Cupei și întâlnesc Politehnica Timișoara, echipă ce avea să fie învinsă în finală, la penalty-uri de către Steaua. În Divizia A marinarii nu excelează și termină pe 13. Urmează două sezoane cu evoluții în creștere pentru aceștia, dacă în stagiunea 1992/1993 Farul ocupă locul 9, sezonul următor termină pe 6, doar 2 puncte despărțind echipa de prezența pe podium. Lucrurile se schimbă în sezonul 1994/1995, care avea să fie unul important pentru echipa de la malul Mării Negre. Chiar dacă evoluțiile nu au fost la fel de strălucite ca în stagiunea precedentă, iar echipa a terminat doar pe locul 11, conducătorii decid să înscrie echipa în Cupa UEFA Intertoto.

Grupa de 5 echipe în care a fost atribuită echipa constănțeană era formată din: Cannes (locul 9 Ligue 1), Dnepr Mogilev (locul 5 Prima Ligă Bielorusă), OFK Bečej (locul 4 Prima Ligă Iugoslavă) și Pogoń Szczecin (locul 8 Ekstraklasa).

Primul meci al Farului avea să fie împotriva iugoslavilor de la OFK Bečej, echipele iugoslave revenind în acel sezon în cupele europene, după interdicția de 3 ani impusă în urma embargo-ului ONU. Pe 24 iunie 1995, pe celebra Marakana, stadionul Stelei Roșii Belgrad, Farul se impune cu 2-1, golul victoriei fiind înscris în minutul ’90 de Mugurel Cornățeanu (Toma ’62/Aleksic ’63).

Următoarea partidă s-a disputat la Constanța, în fața a 3000 de spectatori veniți să încurajeze Farul, împotriva polonezilor de la Pogoń Szczecin. Stelian Carabaș deschide scorul în min. 29, Olgierd Moskalewicz egalează în min. 61, iar în min. 73, Bănică Oprea aduce victoria Farului dintr-o lovitură de la 11 metri.

Pe 8 iulie, marinarii se deplasează pe Coasta de Azur, la Cannes, urmând să întâlnească cel mai puternic adversar din grupă. Cele două echipe se anihilează reciproc, scorul arătat la final pe tabelă fiind 0-0, scor ce îi menținea pe băieții antrenați de Florin Marin pe primul loc.

În ultima partida din grupă, marinarii au adus în tribunele stadionului Farul peste 6000 de spectatori, adversari fiindu-le bielorușii de la Dnepr Mogilev. Meciul a fost controlat în totalitate de constănțeni. În min. 20 mijlocașul Gheorghe Ciurea a făcut 1-0, iar în ultimul minut al partidei, Gheorghe Barbu a asigurat calificarea în șaisprezecimi cu golul de 2-0.

Sorții a adus în calea Farului pe Heerenveen (locul 9 Eredivisie). Meciul s-a disputat în Olanda, pe 29 iulie 1995, pe stadionul Abe Lenstra. În tribune nu prea a fost înghesuială, doar 5000 de spectatori fiind prezenți, dintr-o capacitate totală de 20000 de locuri. Meciul a fost dominat clar de olandezi, la care evolua și un tânăr pe nume Jon Dahl Tomasson, care avea să devină peste câțiva ani un jucător fabulos. Florin Marin a trimis în teren următorul 11: Cristi Munteanu, Stelian Carabaș, Daniel Ghișan, Marian Dinu, M. Matei, Ștefan Nanu, Gheorghe Barbu, Dănuț Moisescu, Gheorghe Ciurea, Mugurel Cornățeanu, Marius Zadea, Gabriel Toma, Aristică Cioabă și Marius Axinciuc.

Cursul jocului a curs într-o singură direcție, poarta Farului. În  min. 19 Erik Regtop deschide scorul, ca tot el să realizeze dubla în min. 35. După pauză iese la rampă și Jon Dahl Tomasson cu un gol în min. 48. Tabela avea să fie închisă de Romeo Wounden în min. 71, scor final 4-0. Marinarii părăseau astfel competiția dar puteau să se mândrească cu câteva meciuri foarte bune.

Parcursul bun în Europa s-a reflectat și în campionat și Cupă. În sezonul 1995/1996, Farul reușește să termine pe 8 și să fie eliminată cu greu în Cupă de Bistrița, în sferturi, cu scorul de 2-1.

Sursa/foto: http://www.ziuaconstanta.ro http://romaniasoccer.uv.ro

2 thoughts on “Farul dă piept cu Heerenveen

  1. – in sezonul 93/94 a pierdut la mv un meci jucat acasa cu Otelul Galati(3-1 pe teren ptr.Farul). Cu cele doua puncte pierdute ar fi terminat pe locul 4 si ar fi jucat in Cupa UEFA in locul Rapidului
    -meciul cu fk bekej din Uefa INTERTOTO s-a disputat la Belgrad pe stadionul lui Crevana Zvezda(Steaua Rosie Belgrad)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.