Farul Constanța debutează în Europa

Dacă ieri am depănat amintirile primilor pași în fotbalul mare ai Farului, astăzi vom rememora câteva episoade ale anilor ’60, perioadă care a consemnat și prima prezență europeană a constănțenilor. 

Începutul anilor ’60 îi prinde pe constănțeni pe prima scenă fotbalistică a țării. Din păcate, din cauza faptului că noii veniți Brînzei, Stancu și Vasilescu nu au reușit să se integreze destul de repede, la finalul sezonului 1960/1961 Farul termină pe locul 13 și retrogradează alături de CSMS Iași și Corvinul Hunedoara.

Motivați de o nouă prezență în prima ligă, constănțenii nu stau mult în Divizia B și la finalul campionatului 1961/1962 termină pe primul loc și își adjudecă o nouă promovare în elita fotbalului românesc. Tot în acest sezon, Farul obține primul titlu național de fotbal, câștigând campionatul național la juniori republicani.

Anul următor marinarii au un sezon foarte bun și reușesc să încheie turul în postura de campioni de toamnă. Din păcate, returul nu este la fel de bun și aceștia pierd câteva poziții, ocupând locul 5 la finalul campionatului. Tot în sezonul 1962/1963 se remarcă tripleta ofensivă Bukossy-Ciosescu-Dinulescu care a reușit să marcheze 48 de goluri. Farul câștigă al doilea titlu consecutiv de campioni la juniori republicani, elevii lui Gheorghe Smărăndescu învingându-i în finala pe cei de la Dinamo București cu 2-1.

Urmează trei sezoane începute bine de Farul, dar terminate mediocru. În 1963/1964 Farul termină pe 8 după o clasare pe locul 3 la finalul turului, sezon în care apare în prima echipă golgheterul all-time al Farului, Marin Tufan (62 goluri). Anul următor marinarii tremură și termină la 1 punct peste prima retrogradată, Minerul Baia Mare, pentru ca în sezonul 1965/1966 Farul să ocupe locul 9.

O performanță notabilă obținută de constănțeni este calificarea pentru participarea în Cupa Balcanică din sezonul 1965/1966, aceasta fiind prima participare a acestora într-o competiție europeană.

Pe 28 aprilie 1965 se consemnează primul meci european al marinarilor, Farul întâlnind în deplasare Spartak Plovdiv (BUL). Meciul avea să se încheie nedecis, scor 1-1. Returul jucat la Constanța 2 săptămâni mai târziu a fost adjudecat cu 1-0 de Farul, acesta fiind primul succes european din istorie. În următoarea partidă, Farul joacă la Skopje cu Vardar, pe care o demolează cu 4-0, în retur fiind înregistrată o nouă victorie faristă, cu 1-0. Urmează apoi duelul cu Olympiakos, victoriile fiind împărțite, la Pireu câștigă grecii cu 1-0, iar la retur Farul câștigă la masa verde cu 3-0, adjudecându-și astfel primul loc din grupa A.

Finala competiției este una 100% românească. Farul întâlnește în dublă manșă Rapid București. Pe 17 iulie 1966, în Giulești, după un meci de poveste, scorul aratăt pe tabelă la final este 3-3. Returul de la Constanța, de pe 21 iulie devenea decisiv. Din păcate, Farul pierde cu 2-0 și se consolează cu medalia de argint la prima prezență europeană.

O altă performanță notabilă a acelui sezon este parcursul bun în Cupa României, unde Farul este eliminată în semifinale cu 3-2, de către UTA, după ce arădenii au izbutit să întoarcă avantajul de 2-1 al marinarilor de la pauză.

În sezonul 1966/1967 Farul face din nou o figură frumoasă în Divizia A și termină pe 4. Lotul ce a realizat această performanță a fost format din: Utu, Manciu, Georgescu, Talvescu, Mareș Gref, Dumbravă, Etem, Pleșa, Antonescu, Koszka, Zamfir, Ologu, Tufan, Manolache, Iancu, Caraman, Bukossy și Kallo. La finalul acelui sezon, drept răsplată pentru forma arătată, Farul merge în primul turneu internațional, turneu disputat în Liban, Kuweit și Siria, unde marinarii au disputat 6 partide.

Surse: http://www.istoriafotbalului.go.ro http://www.ziuaconstanta.ro

2 thoughts on “Farul Constanța debutează în Europa

  1. meciul de acasa cu Olimpyakos Pireu a fost castigat cu 3-0 la masa verde (forfait din partea grecilor care au jucat un meci amical anul urmator la Constanta, Farul invingand cu 3-0)…

    • Ok! Ne scuzati greseala. Si in sursele noastre am gasit niste note de subsol, dar nu erau prea clare. Am rectificat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.