Echipe de fotbal din regiunile pierdute ale României: Jahn Cernăuți

Pe 1 decembrie 2018 am sărbătorit Centenarul Marii Uniri, astfel că ne-am gândit să lansăm o nouă serie de articole, în care să prezentăm cele mai importante echipe de fotbal din regiunile pierdute ale României: Bucovina de Nord, Basarabia și Cadrilater.  În acest prim articol vom vorbi despre Jahn Cernăuți, echipa unde a început fotbalul Alfred Eisenbeisser, cunoscut în România ca Alfred “Fredi” Fieraru. 

Prima prisma faptului că partea de nord a Bucovinei a fost provincie parte a Imperiul Austro-Ungar, acolo unde fotbalul a devenit popular destul de timpuriu, nivelul fotbalului din Bucovina era ceva mai ridicat față de cel din Vechiul Regat. Expansiunea rapidă a fotbalului în Bucovina de Nord la începutul secolului XX a dus la apariția mai multor cluburi de fotbal în Cernăuți, astfel că în 1908 s-a înființat campionatul orașului.

Jahn Cernăuți

Jahn Cernăuți fost înființat de către niște studenți etnici germani din Cernăuți, în toamna anului 1903. În 1908, asociația a luat numele de Deutscher Fußballklub Czernowitz. La 8 septembrie 1910, echipa a fuzionat cu Societatea Germană de Gimnastică din Cernăuți, formând Czernowitzer Turn und Sportverein Jahn, în traducere, Clubul Sportiv Jahn Cernăuți.

La doi ani după Marea Unirea, în 1920, Jahn Cernăuți a început să participe în nou înființatul campionat regional al Bucovinei. În sezonul 1923-1924, a câștigat acest campionat și a obținut dreptul de a participa la turneul final al Diviziei A. În sferturi a trecut de Brașovia Brașov, câștigând cu 3-0 la „masă verde”, deoarece Brașovia nu s-a prezentat. În semifinale a dat peste puternica echipă orădeană CAO, bucovinenii fiind eliminați cu 1-0.

Sezonul următor, Jahn Cernăuți a câștigat din nou campionatul Bucovinei. La barajul eliminatoriu al turneului final trece prin victorie la masă verde, ca mai apoi să fie eliminată în sferturile de finală de către Fulgerul CFR Chișinău, scor 1-2. Pentru că Fulgerul CFR este descalificată din competiție, iar rezultatul anulat, Jahn va mai juca încă un meci, tot în sferturi, împotriva celor de la Olt Slatina, pe care îi bate cu 4-0. În semifinale au întânit UCAS Petroșani (Jiul Petroșani). Au pierdut cu 3-1 astfel că au ratat a doua șansă de a ajunge în finala turneului național al Diviziei A.

În 1934, după ce a devenit campioană a Bucovinei, este eliminată de către Chinezul Timișoara în meciurile pentru calificare în Divizia A. Aici a început declinul echipei bucovinene. A urmat retrogradarea în Divizia B și o serie de rezultate foarte slabe. Pe la jumătatea anului 1937, echipa s-a desprins din cadrul clubului sportiv și s-a redenumit FS Jahn Czernowitz. În 1939, clubul s-a retras din campionatul național, jucând de-acum în Liga 1 a județului Cernăuți, acolo unde a devenit campioană în 1940. Jahn Cernăuți a fost de-a lungul timpului de cinci ori vicecampioană regională a Bucovinei. În 1940, din cauza turnurii pe care o luase cel de-al Doilea Război Mondial, populația germană din Bucovina a emigrat în Germania și odată cu ei clubul s-a dizolvat. După cel de-al Doilea Război Mondial s-a înființat în Stuttgart-Büsnau, cea mai mare așezare a germanilor bucovineni din Germania, un club sportiv denumit Sport-und Kulturverein Büsnau, ai cărui membri proveneau din foștii “Jahner” și care a fost redenumit mai târziu ca TSV Jahn Büsnau. Clubul este unul amator, care în prezent se află în District League A 2 (zona Baden Württemberg).

Între 1903 și 1914, alb-negrii și-au disput meciurile de acasă pe pajiștile din cartierele Horecea și Roșa, iar din primăvara lui 1919 pe stadionul Boisko Polskie, al clubului Polonia Cernăuți. Stadionul Jahnplatz a fost inaugurat la 20 mai 1923. Avea 1.000 de locuri, dintre care 400 la tribună și 600 în picioare. La momentul inaugurării, terenul de joc era înconjurat pe trei laturi de un gard de lemn. În anii următori, stadionul a fost treptat lărgit. Recordul de spectatori a fost înregistrat în data de 31 august 1924 la meciul dintre selecționatele orașelor Cernăuți și București, încheiat cu scorul de 2:1 (0:0) pentru bucovineni. La acel meci au asistat aproximativ 6.000 spectatori.

Cel mai cunoscut jucător pe care l-a dat Jahn Cernăuți este Alfred Eisenbeisser. El este cunoscut în România ca Alfred “Fredi” Fieraru. A fost unul dintre cei mai buni fotbalişti ai perioadei interbelice, dar şi un apreciat patinator, fiind un sportiv polivalent. A participat cu națională României la Campionatul Mondial din Uruguay 1930.

Cele mai mari performanțe ale echipei Jahn Cernăuți:

  • Campioană a Bucovinei: 1924, 1925, 1934.
  • semifinalistă a Campionatului României: 1924, 1925.
  • 1934-1935 – în șaisprezecimile Cupei României pierde cu 4-0 în față lui CAO.
  • 1936-1937 – ajunge în optimile Cupei României, unde e eliminată de Rapid București cu 7-3. În șaisprezecimi o învingea pe Textila Moldova Iași cu 2-1.

Alexandru Florin Fieraru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.