Dudu Georgescu, atacantul cu “Ghete de Aur”

Fostul atacant al câinilor roșii, Dudu Georgescu, este considerat unul din cei mai mari atacanți pe care i-a dat de-a lungul timpului fotbalul românesc. Deține în continuare recordul de goluri marcate pe prima scenă a fotbalului românesc, cu 252 de reușite, cifră care cu greu va putea fi atinsă de alt jucător în viitorul apropiat.

Dudu Georgescu s-a născut pe 1 septembrie, 1950, la București. Primii pași în fotbal îi face la Progresul București în anul 1962, activând în cadrul grupelor de juniori. Debutul în prima divizie și-l face pe 11 iunie, 1969, în partida Progresul-U Craiova 3-0. În 1973 este transferat la CSM Reșița, pentru returul sezonului 1972-1973. Pentru următoarea ediție de campionat revine în capitală, urmând se evolueze pentru Dinamo București, echipă la care cunoaște gloria deplină. Atacant de clasă, dotat cu o excelentă lovitură de cap, detentă impresionantă, plasament, tehnică și lovirea mingii cu ambele picioare, Dudu Georgescu îmbracă de 4 ori tricoul de campion cu Dinamo (75, 77, 82, 83) și își trece în palmares o Cupă a României (1982). Pe plan individual, golgheterul alb-roșiilor câștigă de 4 ori consecutiv titlul de golgheter al primei divizii: 74/75- 33 de goluri, 75/76- 31 g, 76/77- 47 g, 77/78- 27 g. În 1975 și 1977 primește ”Gheata de Aur” din partea prestigioasei reviste France Football, premiu oferit anual celui mai eficace jucător din Europa. După perioadă petrecută la clubul din Șos. Ștefan del Mare, Dudu Georgescu a mai evoluat la FCM Bacău, Gloria Buzău și Flacăra Moreni. În toată această perioadă a strâns 371 de prezențe în Divizia A, marcând 252 de goluri.

Pentru echipa națională, ”atacantul cu ghetele de aur” a strâns 44 de selecții marcând 21 de goluri, fiind poziționat pe locul 9 într-un top al marcatorilor, la egalitate cu un alt mare atacant de legendă, Florin Răducioiu. Pentru întreaga sa carieră Dudu Georgescu îi este recunoscător în primul rând fratelui său, care l-a îndrumat să urmeze acest sport: ”Trebuie să îi mulţumesc fratelui meu, care m-a înscris la fotbal cînd aveam 13 ani. Datorită jocului meu bun am fost selecţionat din prima la Progresul Bucureşti. Atunci am simţit o satisfacţie uriaşă, că am ajuns să joc fotbal”. O altă legendă a clubului Dinamo, Ion Pârcălab, a avut numai cuvinte de laudă la adresa rasatului atacant, numindu-l ”Il Fenomeno”: ”Dudu Georgescu este o legendă pentru fotbalul românesc. Un sportiv de excepţie, un adevărat număr 9 al echipei. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, cu care m-am înţeles excepţional. Nu cred că există un atacant mai bun ca Dudu Georgescu, pot să-l numesc ”Il fenomeno”. Dudu Georgescu marca goluri fabuloase, care ridicau stadionul în picioare. A fost un fotbalist unic! Cum toată lumea ştie, a primit de două ori ‘Gheata de aur’ şi a meritat-o cu prinsosinţă, a fost un jucător fenomenal”.

Dudu Georgescu ar fi putut să ajungă și la câștiguri financiare mult peste ceea ce primea în România, având oferte de la New York Cosmos sau Al-Hilal, dar sistemul totalitarist de atunci i-a refuzat orice eventual transfer în străinătate. După retragere a antrenat echipe precum Corvinul Hunedoara, CSM Reșița sau Dunărea Călărași, dacă e să le amintim pe cele mai importante, plecând mai apoi cu familia în Canada.

de Alex Perta

One thought on “Dudu Georgescu, atacantul cu “Ghete de Aur”

  1. el indiferent ca a jucat la unirea urziceni dinamo bucuresti gloria buzau progresul bucuresti flacara moreni fcm bacau csm resita muscelul campulung la toate astea si-a facut treaba foarte bine! a meritat sa i-a gheata de aur! fara discutie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.