Despre Fariști și farisei…

Farul a priori!

Pe 11 august, în jurul orei 20:00, majoritatea suporterilor farişti (peste 60!) care făcuseră deplasarea la Arad, pentru meciul cu UTA, Bătrâna Doamnă a fotbalului românesc, se pregăteau de drumul spre casă. Entuziasmaţi de meci, dezamăgiţi de rezultat, arşi de soare pe feţe, pe braţe şi pe picioare, dar cu speranţa unei prestaţii mai bune în etapa viitoare. Urma să se înghesuiască în maşinile personale, în microbuz sau în tren, pentru a parcurge cei peste 750 de kilometri care îi despărţeau de casă. Tot atunci, o pagină anunţa, pe o reţea de socializare, renaşterea FC Farul, sub denumirea temporară de AS CS Farul Constanţa. Un club puternic şi respectat, la baza căruia a stat un centru puternic de copii şi juniori ale cărui grupe nu au putut fi înscrise în competiţiile organizate de FRF. Un club venit în întâmpinarea tuturor constănţenilor, care nu face lucrurile în alt mod decât cel corect, profesionist şi cu transparenţă. Un club care a fost nevoit să se înscrie în Liga a IV-a, din cauza unor neînţelegeri cu persoane nenumite.

Fără intenţia de a mă umfla în pene, presupun că printre cei nenumiţi, dar incapabili de dialog, mă număr şi eu. Vina mea cea mai mare?!, nu am putut şi nici nu pot renunţa la anii de activitate în slujba Farului, atât înainte, cât mai ales după renaşterea sa. Nu cred că sunt foarte multe lucruri de spus sau prea multe explicaţii de dat. Viaţa mea s-a schimbat complet când s-a stins FC Farul! Dintr-un banal suporter, a cărui activitate se rezuma la cântat, compus cântece, participat la meciuri, plătirea deplasărilor şi mici contribuţii financiare sau o donare de sânge, m-am văzut transformat în patron, responsabil de comunicare şi toate cele de mai sus. Am plecat la drum cu inima strânsă, parcă nu eram convins, dar m-am convins pe parcurs. Şi nu doar atât! Am ajuns la momentul în care simt uneori că iubesc SSC Farul mai mult decât FC Farul. Blasfemie?, poate! Chip cioplit?, n-aş spune. Alţi Dumnezei în afară de Farul?!, Exclus, pentru că, pentru mine, cel puţin, SSC Farul este Farul. Avem suporterii, avem jucătorii, avem fostele glorii. Acolo unde sunt suporterii, acolo e şi Farul!

Cât despre AS CS Farul Constanţa, Farul Olimpic, Farul Paralimpic sau cum s-o numi, pentru mine acest proiect nu va avea niciodată integritatea, corectitudinea sau transparenţa invocată în comunicatul care, cu deosebită solemnitate, îi anunţa înscrierea în Liga a IV-a. De ce? Pentru că a pornit prost, încă dinainte să fi început. Câte măgării nu s-au făcut la celebra licitaţie câştigată de dl. Marica?! De câte ori s-au schimbat, ba caietul de sarcini, ba regulile licitaţiei, ba suma de pornire, ba garanţia minimă de participare. Cum să vândă cineva ceva la preţul de 3 lei, dar să trebuiască să-i arăţi că ai 5 lei în buzunar, înainte să intri în magazinul lui?! De ce nu şi-a făcut dl. Marica publice intenţiile dinainte de licitaţie?! De ce suporterii, care au demonstrat în ultimii 2 ani oareşce competenţe manageriale, au fost trimişi din start în tribune?! De ce să preiei, când ai putea să te asociezi?! De ce să speculezi, încercând să devii proprietarul unui club de Liga a 2-a cu doar 49 de mii de euro?! De ce s-a refuzat orice dialog?! De ce nu şi-a rupt dl. Marica hainele de pe dânsul, când grupul de interese al suporterilor l-a respins cu atâta brutalitate?! Ce ne face pe noi atât de răi şi pe dânsul atât de bun?! De ce să pozezi în Mesia, când nimeni nu ţi-a cerut ajutorul?! De ce se încearcă tertipurile legale despre care acelaşi domn Marica vorbea, într-o emisiune TV, cu Narcis Răducan?! De ce ar juca ei pe „Farul” şi noi nu?! De ce dânsul îşi protejează investiţia, iar echipa lui are dreptul să o calce în picioare pe a noastră?! De ce au fost jigniţi, blocaţi şi raportaţi toţi cei care nu au avut de adus elogii acestui frumos şi nou proiect?! De ce am fost acuzaţi, zile în şir, de cele mai mari grozăvii, fără niciun fel de probă?! De ce nu răspunde dl. Marica unor întrebări banale, cum ar fi care sunt antrenorii din mult-invocatul centru de copii şi juniori?! De ce nu vorbeşte dânsul cu vorbele sale?! De ce nu interzice şi echipei Farul Tuzla dreptul de a utiliza numele „Farul”. Dar Farului din Alexandria?!

Eu nu am nevoie de o hârtie, ca să-mi spună unde este adevăratul Farul! Palmaresul acela nu este doar o listă seacă de victorii şi înfrângeri! Este viaţa multora dintre noi. Sunt amintirile noastre, zâmbetele şi lacrimile, cântecele şi perioadele în care am tăcut, bucuria şi frustările, extazul şi agonia. Şi noi am contribuit la făurirea acelui palmares, dar contribuţia noastră nu poate fi vreodată cuantificată în bani! Frumos, curat, transparent şi unic club… Nu poţi construi dărâmând! Nu poţi bea apă dintr-o fântână pe care tot tu ai otrăvit-o! Nu poţi face performanţă dorind răul altcuiva, fie el chiar şi un posibil adversar. Nu poţi să zbori, când vrei să tai aripile altcuiva. Nu poţi spune adevărul şi să minţi în acelaşi timp! Sunt sigur că sunt oameni care mă vor contrazice. Îmi doresc doar să o facă utilizând argumente valide. Nu lucruri despre care au auzit, au citit sau pe care şi le-au închipuit. Până una, alta, SSC Farul reprezintă o certitudine! Proiectul celalalt e doar în stadiu de comunicat!

ADO

2 thoughts on “Despre Fariști și farisei…

  1. Tot declinul echipei suporteriilor se datoreaza exclusiv voua,cei care ati condus echipa,inca de la inceput s-a vazut clar ca scopul principal a fost promovarea cat mai rapida in liga 1,ati sarit peste multe etape ati facut foarte multe compromisuri,avand ca scop sa ajungeti la ”masa bogatiilor” ori pt un club al suporterilor asa ceva este inadmisibil,nu ati fost mai prejos decat patronii din liga 1.
    De ce nu ati luat exemplul celor de la Timisoara,un proiect sanatos care nu s-a abatut de la anumite principii.
    Predarea echipei lui Marica a fost ultima gresseala ,v-ati dovedit lasitatea din voi.

    • Daca tu n-ai inteles nici acum de ce a fost predata echipa lui Marica, inseamna ca n-ai nici o treaba cu Farul, iar la fotbal te pricepi putin…foarte putin. Ce trebuie insa sa stii tu este ca, chiar daca s-au facut si lucruri bune, s-au facut si greseli…chiar multe, unele datorita nepriceperii, altele subiective, iar singura solutie pentru a evita desfiintarea era predarea catre o entitate care sa poata duce mai departe spiritul farist, asa cum am facut-o si noi. Marica a avut cea mai buna pozitie in aceasta ecuatie, aflandu-se in posesia brandului, dar avand si sprijin din partea municipalitatii. Daca se facea lucrul asta de la inceput, Farul nu ajungea in aceasta situatie, dar…orgoliile si prostia unora se platesc. Poate ar trebui sa cunosti, daca ai uitat sau ai memoria scurta, ca a mai fost o salvatoare, Ema, care si-a propus sa-si faca popularitate in sport, promis marea cu sarea, iar cand a vazut ce presupune finantarea unei echipe de fotbal si-a luat boarfele si a fugit. Si atunci te intreb retoric, de ce este o greseala ca Marica se ocupa (deocamdata) de aceasta echipa si nu a lasat-o sa moara lent, asa cum au facut-o pseudo patronii anteriori ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.