De ce nu avem femei pe stadion?

 

Mi-am dat seama că în tot demersul de discuție despre noile proiecte fotbalistice care vor să continue echipele de tradiție, am pierdut o chestiune foarte importantă din vedere: publicul feminin.

Multe proiecte fotbalistice se axează prea mult pe nucleul dur de “ultrași” și pe omogenizarea acestuia, așadar, să discutăm puțin despre cum sunt primite fetele în peluze.

În fenomenul ultras, domnișoarele și doamnele au fost dintotdeauna prezente, împărtășind deplasări, emoții, conflicte cu jandarmii și tot ce mai tine de viața din peluze.

“Forțele de ordine nu fac deosebirea între băieți, fete, copii sau bătrâni. Toți suntem catalogați și tratați ca niște huligani. Mi s-a întâmplat să fiu agresată de jandarmi, într-o deplasare la Mediaș. Motivul? Ca de obicei, pentru că ei au uniformă…”, declara o tipă de la U Cluj pentru Vice, acum câțiva ani.

Cele mai cunoscut grupări ultras formate din femei, care activează sau au activat în România, sunt:

  • Girls – “U” Craiova;
  • Granata Girls – Rapid;
  • Blue White Ladies – Poli Iaşi;
  • Power Puff – Dinamo;
  • ABLAZE – CFR;
  • Kamikaze – “U” Cluj;
  • South Girls – Farul;
  • Banatica – Politehnica Timişoara.

Cu toate acestea, probabil băieții din grupuri vor găsi foarte problematic să numească două-trei fete din peluze, subiect asupra căruia mă voi opri în articolele viitoare. Se cer niște investigații.

Să ne întoarcem la fanii obișnuiți, categoria cea mai numeroasă și de multe ori lăsată în plan secund de încercările de recuperare identitară.

Simțul comun ne spune că stadionul nu mai este un loc neprietenos pentru fete, iar că fotbalul a devenit un eveniment de entertainment de “familie”, dar cu toate acestea, femeile apar cu greu pe stadioanele din România, mai ales dacă ne referim la eșaloanele inferioare.

Cauza? Probabil cea care ține și multe tribune aproape goale: în ciuda faptului că proiectele sunt tinere și au vrut să fie clădite pe seturi principiale diferite, practicile nu par atât de vechi.

Echipele suporterilor nu prea sunt ale lor, se confruntă cu lipsa investițiilor și a infrastructurii. Apelul anacronic la recuperarea unui trecut glorios nu reușește de multe ori să facă din noile echipe veritabile branduri comunitare. O echipă fanion pentru un oraș sau o regiune trebuie să se bucure de notorietate în toate grupurile și, organic, să fie urmărită de mulți oameni.

Concluzia e simplă: când vom vedea multe femei pe stadioane, atunci să ne bucurăm de succesul proiectului.

Surse: VICE

de Rareș Mușătoiu

One thought on “De ce nu avem femei pe stadion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.