CSM Reșița câștigă Cupa României

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png
Lotul echipei Metalul Reșița 1954

În acest articol vă prezentăm povestea Cupei României obținute de Metalul Reșița, aceasta fiind totodată povestea primei Cupe câștigate de o echipă din Divizia B.

În 1953, Metalul Reșița era o nou promovată în Divizia B. Avea să termine pe 10, cu 24 de puncte, dintr-o serie din care promovau Metalul Hunedoara (Corvinul Hunedoara) și Metalul Câmpia Turzii.

Un an mai târziu, echipa fanion a Reșiței avea să reușească ultima mare performanță din istoria clubului, câștigarea Cupei României. Într-o zi de 5 decembrie a anului 1954, Metalul Reşiţa reușea o premieră, Cupa a fost cucerită pentru prima oară de o echipă din divizia secundă.

În acel an, reșițenii încheiaseră campionatul pe locul şapte în seria a II-a a Diviziei B, fiind deci departe de locurile promovabile. Campionatul pe atunci se desfăşura după sistemul sovietic, primăvară-toamnă. La fel, Cupa R.P.R., cum era denumită în epocă, îşi disputa fazele finale în lunile octombrie-decembrie, finala desfăşurându-se chiar în ajun de „Moş Nicolae”. Toate echipele erau amatoare, profesionismul în sport fiind strict interzis de statul comunist. Aşa se face că în lotul echipei Metalul Reşiţa evoluau şapte lăcătuşi-mecanici, patru funcţionari şi câte un forjor, strungar, oţelar, electrician şi impiegat.

Evoluţia echipei reşiţene în acea ediţie a Cupei a fost ireproşabilă, ea eliminând pe parcurs nu mai puţin de cinci reprezentante ale primului eşalon, dintre care patru erau chiar fruntaşe ale clasamentului. Ţinându-se cont de diferenţa de categorie, partidele (cu excepţia finalei) au avut loc la Reşiţa. În şaisprezecimi, la 11 august 1954, era eliminată Ştiinţa Timişoara cu scorul de 5-1. În optimi, la 20 octombrie, era rândul Locomotivei Târgu Mureş să încaseze 4-0 la Reşiţa. La 28 noiembrie aveau loc sferturile, victima numindu-se atunci Locomotiva Timişoara (2-0), iar în semifinale, la 1 decembrie, la Reşiţa pierdea însăşi C.C.A. Bucureşti cu 1-0.


Secvență din finala Cupei României ediția 1954, Metalul Reșița – Dinamo. Sursa: fotbalulromantic.wordpress.com

Finala s-a disputat pe Stadionul Republicii, de la ora 13:30. Adversarul echipei reșițene era Dinamo, o echipă redutabilă a vremii. Peste 30.000 de spectatori au fost prezenți la meci, partida fiind condusă de arbitrii D. Schulder la centru și tușierii C. Mitran şi S. Segal.

La Dinamo, echipă antrenată de Angelo Niculescu, au evoluat jucători cunoscuţi în întreaga ţară: Constantinescu – Szőke, Băcuţ II, Fodor – Călinoiu, Băcuţ I – Bartha, Nicuşor, Ene, Ozon (din minutul 46 Neagu), Suru. În schimb, reşiţenii, conduşi de antrenorii Mihai Zsizsik şi Emil Cosma, erau nişte iluştri necunoscuţi: Zarits – Chirilă, Teodorescu, Potoceanu – Munteanu, Apro – Jojart II, Mioc, Urcan, Iovan (din minutul 70 Vida), Szeles.

Metalul Reșița a caștigat cu 2-0. Cum s-au marcat aceste goluri? Redăm din „filmul jocului” prezentat în aceeaşi relatare din Sportul popular: Minutul 30: „Urcan pasează printre doi adversari lui Szeles, care, profitând de o ezitare a apărătorilor, trimite mingea pe lângă Constantinescu, în plasă: 1-0.” Minutul 40: „Szeles execută o lovitură liberă de la 25 metri, trimiţând balonul, peste zid, în plasă: 2-0.” În rest, Dinamo a dominat aproape tot timpul jocului, însă steril, fiind mereu întreruptă de contraatacurile reşiţenilor. Şi astfel, jocul s-a încheiat cu victoria outsider-ilor. În final, ziariştii remarcau întreaga echipă reşiţeană pentru dăruirea ei.

În spiritul vremurilor de atunci, când profesionismul din sport era interzis, jucătorii reşiţeni au fost răsplătiţi pentru succesul lor nu cu bani, ci cu alimente, care erau la mare căutare în acea perioadă. Echipa a primit totuşi de la C.N.E.F.S. suma de 10 milioane lei, care a fost utilizată la ridicarea unei noi baze sportive. Este vorba de actualul stadion „Mircea Chivu” de pe Valea Domanului, construit prin munca „voluntară” a locuitorilor Reşiţei în perioada 1954-1958.

Cronica Finalei Cupei R.P.R. 1954

Surse: Istoria Banatului / Mircea Rusnac

One thought on “CSM Reșița câștigă Cupa României

  1. Cunosc binisor celebrul eveniment mai ales ca unul din coantrenori,Emil Cosma,maistru la strungaria de cilindri a sectiei de laminoare,a fost regretatul meu socru.El mi-a mai povestit cate ceva.Am intalnit si cativa din jucatorii acelei echipe.Va pot spune ca Emil Cosma a jucat el insusi fotbal,este mentionat in cartea lui Virgil Economu,si a fost selectionat si in nationala Romaniei,pe vremea lui Dobay,dar nu a si jucat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.