Collins Fai. De la musafir în Cluj Napoca la campion al Africii şi titular la Standard Liege

Imagini pentru collins fai

A ajuns în România pentru a juca la Târgu-Jiu, dar Pandurii nu l-au mai vrut. După o vacanţă la Cluj, a ajuns la Dinamo, unde a rămas preţ de două sezoane şi jumătate. Determinat, sufletist, niciodată dispus să se dea bătut. Din articol, poţi afla ce mai face în prezent Collins Fai, fostul fundaş lateral al câinilor roşii!

În vara lui 2013, la Dinamo Bucureşti se petreceau modificări majore. Patronatul se schimbase recent, la fel şi strategia de transferuri. Nu mai exista buget pentru cumpărături, ceea ce i-a determinat pe oficialii echipei să apeleze la soluţii mai degraba arhaice în vederea recrutării noilor fotbalişti. Deşi puţin ridicol, pentru un club ca Dinamo, experimentul trialului a reuşit să aducă în lumina reflectoarelor un fotbalist cu o poveste extraordinară şi care, în prezent, este titular la Standard Liege, câştigătoarea Cupei Belgiei.

La ascensiunea lui Collins Fai au contribuit mai multe echipe din ţara noastră. În mod paradoxal, una l-a ajutat printr-un refuz. În 2013, Fai ajungea pentru prima oară în România, din postura de campion en-titre în Camerun, cu Union Douala. Deja fusese convocat la naţionala mare a Leilor neîmblânziţi, după un început promiţător la tineret. Totuşi, debutul efectiv pentru Camerun şi l-a făcut în toamna lui 2015. Fundaşul dreapta fusese chemat în ţară de către Pandurii Târgu Jiu, club care îl ajutase să obţină viza. Numai că, atunci când a reuşit să ajungă în Gorj, a fost refuzat pe motiv că lotul oltenilor era deja format.

Astfel, Fai a trebuit să meargă la Cluj-Napoca, unde avea un prieten student, care l-a pus în legătură cu Cristian Hossu, student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi pasionat de impresariat. Printr-un concurs de împrejurări, Hossu a ajuns să îl propună pe camerunez la Dinamo, iar preşedintele Constantin Anghelache l-a chemat la trial, unde a fost remarcat de către antrenorul Gheorghe Mulţescu. Acesta a decis păstrarea lui la echipă.

A intrat repede în primul unsprezece şi, desi a început ezitant, a dat imediat semnale că are potential. Mereu cu capul sus, niciodată dispus să renunţe, micuţul Collins nu a fost demoralizat nici după un autogol marcat chiar în derby-ul cu Steaua. A continuat să lupte şi după ce o ruptură a ligamentelor încrucişate l-a ţinut departe de gazon pentru şase luni. După recuperare, camerunezul a devenit om de bază şi a crescut extrem de rapid în evoluţii. Cu Fai titular şi cu Mircea Rednic pe bancă, antrenor care l-a folosit şi în banda stângă, Dinamo avusese un sezon regular excelent în 2015. Câinii au început play off-ul în coasta liderului şi viitoarei campioane, Astra Giurgiu, însă au încheiat sezonul doar pe locul 4. Suporterii dinamovişti i-au apreciat ambiţia şi şi au fost lăsaţi cu un gust amar atunci când clubul a decis să îl vândă pe o sumă modică (150.000 de euro), în ciuda faptului că jucătorul voia să rămână.  A semnat cu Standard Liege, la începutul lui 2016, cu regretul că nu a câştigat un trofeu în România.

Ajuns în Belgia, Collins s-a impus cu dificultate. În prima jumătate de sezon, a prins doar opt meciuri, însă după adaptare a devenit titular de drept la Standard, statut pe care nu şi l-a pierdut niciodată la echipa natională. Alături de Ngadeu, fostul jucător al celor de la Botoşani, micuţul Fai a câştigat în 2017 Cupa Africii pe Naţiuni. Acest succes i-a dat ocazia să participle şi la Cupa Confederaţiilor, în acelaşi an.

La Standard, a reuşit deja să câştige două Cupe ale Belgiei, iar recent a fost numit în presa belgiană (rtbf.be) drept elementul discret, dar de care Standard este dependentă. Hugo Broos, selecţionerul belgian al Camerunului l-a descris pe fostul dinamovist: „Fai este unul dintre cei mai subestimaţi jucători din Belgia. Este foarte puternic şi, desi mic de statură, nu dă înapoi din niciun duel. Este rapid şi greu de depăşit. În mod normal, postul de fundaş dreapta îi dă ocazia de a-şi folosi mai eficient piciorul de bază, însă eu l-am folosit şi în stânga, iar randamentul a fost acelaşi”. Declaraţiile lui Broos au venit într-un context în care Sa Pinto, antrenorul lui Standard, a decis să îl mute pe Fai în banda stângă, de unde Collins a reuşit să marcheze şi primul său gol din carieră, pe care a mărturisit că nici nu ştia cum trebuie sărbătorit. Golul său a fost chiar reuşita decisive din Ostende – Standard 2-3.

În sezonul recent încheiat, Fai a jucat 34 de partide, în care a oferit şi şase pase decisive. În primăvara lui 2018 Standard i-a prelungit contractual pe o perioadă ce n-a fost dezvăluită. Pe suporterii din Liege i-a cucerit prin disponibilitatea sa la efort, dar şi prin execuţii spectaculoase:

https://twitter.com/TheBerre007/status/994613722843897857

O astfel de aruncare de la margine a reuşit şi la Dinamo, într-un meci împotriva celor de la Petrolul Ploieşti, disputat în primăvara lui 2015 şi încheiat cu victoria câinilor cu 3-0, chiar pe Ilie Oană.

Ajuns la 25 de ani, Collins Fai încă are timp să treacă la un club şi mai mare, Belgia fiind o piaţă mereu atractivă pentru Ligue 1, dar şi pentru Premier League.

de Cosmin Crăciun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.