FC Brașov nu moare!

Dacă ieri am discutat despre ultima aventură europeană a lui FC Brașov, astăzi vom continua să prezentăm situația clubului pe plan intern.


În sezonul în care au participat în Cupa UEFA, brașovenii aveau să termine pe locul 11. Un an mai târziu, stegarii prind un nou sezon bun și termină pe locul 4, la egalitate de puncte cu locul 3, Gloria Bistrița. Diferența dintre cele două fiind făcută de un gol în plus marcat de bistrițeni, gol ce i-a costat pe băieții antrenați de Marius Lăcătuș, o nouă stagiune europeană.
Urmează un nou loc 11 ocupat de stegari, ca un an mai târziu, în sezonul 2004/2005, după un sezon dezastruos, FC Brașov să pice în eșalonul secund. În Divizia B, FC Brașov termină cu o medalie de bronz, la doar un punct de Forex Brașov, echipă ce avea să piardă însă barajul de promovare. În acel an FC Brașov a dat golgeterul Seriei I, Ciprian Prodan cu 14 reușite. Nici în sezonul 2006/2007 stegarii nu reușesc promovarea, aceștia ocupând abia locul 10. Situația are să se schimbe însă în sezonul următor, când la cârma echipei vine Răzvan Lucescu, fostul antrenor UEFAntastic al Rapidului. În primul an la cârma clubului, Brașovul promovează de pe primul loc. Urmează un sezon bun în Liga I, în care Brașovul termină pe 8 și izbutește să învingă toți cei 3 granzi din capitală. O altă performanță notabilă este că în 2009, cu Răzvan Lucescu selecționer, Brașovul oferă constant 3 oameni la Națională, fiind vorba de Dănuț Coman, Surdu Romeo și Mihai Roman.
După câteva sezoane în care Brașovul a fost o echipă de pluton a Ligii I, urmează un prim moment periculos, în sezonul 2013/2014 când FC Brașov avea să rămână în Liga 1 și în sezonul viitor, deoarece locul 15 devenea neretrogadabil din pricina retrogadării celor de la FC Vaslui (nelicențiere). Nu aveau să scape un sezon mai târziu, când din cauza trecerii la un alt tip de sistem competițional, din Liga I retrogradau 6 echipei, Brașovul fiind una din acestea. Ușor, ușor au început și discuțiile despre falimentul clubului, acesta având datorii mari, iar patronul, Ioan Neculaie, avea tot mai multe probleme cu afacerile și cu legea.
Sezonul 2015/2016 aduce un loc 5 la finele campionatului ce îi duce în play-off pe brașoveni, însă aceștia ocupă doar locul 5. Rămân totuși cu amintirea unui 11-2 cu Metalul Reșița, acesta fiind scorul campionatului. Acest sezon avea totuși să fie marcat de multele amânări din procesul prin care se intenta falimentul clubului.
În sezonul curent, după 15 mecuri, FC Brașov este pe locul 2, loc ce promovează direct în Liga I. Datorită transferului lui Alexandru Chipciu de la Steaua la RSC Anderlecht, FC Brașov a câștigat 750.000 euro (brașovenii păstrând 25% dintr-un viitor transfer). Datorită acestei sume, sunt șanse mari ca Brașovului să îi fie acceptat planul de reorganizare, în acest moment fiind ședințe în care se dezbate această problemă. Momentan situația fiind cât de cât stabilă la club, aceștia având mari șanse de promovare.
Au trecut aproape 2 săptămâni de când am început această mini-serie despre echipa fanion a Brașovului. În tot acest timp am încercat să scoatem de la naftalină atâtea momente frumoase pe care românii nu trebuie să le uite. Ne bucurăm că în tot acest timp am descoperit oameni minunați care ne-au spus că au retrăit cu bucurie clipele prezentate de noi. Ne dorim ca viitorul lui FC Brașov să fie unul în care să nu se mai pună problema falimentului și la finele acestui sezon să sărbătorească promovarea. Le mulțumim fanilor, celor care ne-au ajutat cu materiale și celor care se ocupă de această echipă de tradiție pentru că duc mai departe spiritul stegar. în Încheiere le spunem doar atât:
“Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!” – Nicolae Pescaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.