Bihorul nu moare!

Astăzi vom prezenta episodul final al mini-seriei despre FC Bihor. Din păcate finalul acestei mini serii este unul trist, însă sperăm că oamenii care iubesc acest nume vor face o treabă bună și vor readuce fotbalul bihorean în elita fotbalului românesc.
Dezamăgirea ratării promovării în sezonul 2012/2013, dar şi faptul că a fost ales în funcţia de preşdinte a organizaţiei mondiale Sport Acord, statut care-i conferea multe alte preocupări, l-a făcut pe omul de afaceri Marius Vizer să nu mai prelungească parteneriatul cu autorităţile bihorene privind susţinerea echipei.
După despărţirea de CF Liberty Oradea şi beneficiind acum doar de susţinerea Primăriei şi a Consiliului Judeţean, conducerea clubului a încercat să reclădească echipa fanion, să o consolideze bazâdu-se în mare parte pe jucători bihoreni, dar şi tineri proveniţi din propria pepinieră. Ulterior, în timpul acestei construcţii a apărut colaborarea cu Luceafărul Felix, club patronat de Gavrila Ghilea, care a decis să-şi retragă echipa din Liga a II-a şi să ofere cei mai buni jucători formaţiei fanion a judeţului, FC Bihor Oradea. Din păcate orădenii nu reușesc un sezon strălucit, ba mai mult termină în play-out pe prima poziție care îi salvează de la retrogradare.
A fost un sezon presărat cu momente triste. Sportul Studențesc a căzut în liga a 3 a, consemându-și moartea, dar poate cel mai trist moment al fotbalului românesc în acel sezon, a fost duelul între cele două echipe care la acel moment își disputau la acel moment istoria „Științei”, FC Universitatea Craiova și CS Universitatea Craiova.
În sezonul 2014/2015, Bihorul nu reușește din nou să aibe un sezon strălucit, dar grație retragerii din campionat a echipelor Fortuna Poiana Câmpina, FC Olt Slatina, AFC Săgeata Năvodari și Unirea Slobozia, rămâne în Liga II chiar dacă a ocupat ultima poziție în play-out. Bihorenii izbutesc în acel sezon să atingă șaisprezecimile de finală ale Cupei României, fiind eliminați de Universitatea Cluj, aceștia din urmă ajungând până în finala competiției.
În vara lui 2015, Mihai Giurgiu este prezentat ca fiind noul sponsor al bihorenilor, acesta având și o școală de fotbal în Cluj-Napoca. Omul de afaceri declara că va plăti datoriile clubului, datorii ce însumau 1 milion de euro. Din păcate, după o scurtă perioadă de timp, acesta abandonează clubul bihorean fără să își țină promisiunile.
A fost un sezon ce a stat sub semnul întrebării pentru bihorenii. De la etapă la etapă se discuta în presă despre falimentul și desființarea echipei. Fodor Mircea, președintele echipei, a făcut eforturi financiare considerabile, tot sperând că o minune va salva Bihorul, iar jucătorii au jucat neplatiți multe luni, făcând-o din dragoste pentru club și sperând că echipa se va salva în al 12-lea ceas. În octombrie, s-a alăturat acestei corăbii în derivă și Mănăila Dan, singurul antrenor dispus să antrenez gratis clubul, după plecarea lui Gheorghe Silaghi.
După aproape un an în care clubul aproape că a trăit de la o etapă la alta, pe 12 ianuarie 2016, FC Bihor a intrat în faliment, fiind exclus din competiție. Astfel, un nou club de tradiție al României avea să își dea ultima suflare.
După declararea falimentului, CSM Oradea, clubul sportiv al municipalității, a preluat academia de fotbal pentru a le da juniorilor orădeni șansa de a-și continua pasiunea. CSM Oradea este în tratative cu Luceafarul Oradea (Liga2.ro) referitor la un parteneriat, pentru a le da șansa puștilor de a face pasul în fotbalul mare, la terminarea junioratului.
Pe 16 iulie 2016, Mircea Fodor, fostul președinte al bihorenilor, a declarat că va înscrie o echipă în liga județeană, pentru a nu lăsa numele de FC Bihor să moară, sperând ca în viitor, la Oradea să se joace din nou fotbal în Liga 1.
FC BIHOR „LEGENDA 1902”, căci acesta este numele echipei ce s-a fondat, a început în eșalonul al 5 lea din Bihor, fiind antrenată de Zima George, un antrenor de doar 28 ani, posesor de licență B UEFA. Din echipă fac parte mulți dintre jucătorii defunctei FC Bihor. S-au alăturat proiectului și două nume mari ale fotbalului românesc: Zeno Bundea și portarul Marius Popa. La finalul turului, echipa bihoreană ocupă prima poziție (11 victorii,un egal și nicio înfrângere; golaveraj 61-3;
la 7 puncte de locul doi) fiind principala candidată la promovarea în liga a 4-a. Alături de echipă au început să apară și suporterii lui FC Bihor, aceștia dorindu-și să nu lase acest nume să fie dat uitării până ce va apărea o echipă care să continue legal clubul fanion al județului.
Aici încheiem povestea lui FC Bihor, o altă echipă de tradiție care a murit din cauza problemelor financiare, această plagă putem spune, care omoară încet și sigur, mai toate echipele de tradiție ale României.

Surse informații și poze: http://fcbihor.ro Le mulțumim pe această cale pentru munca depusă!

One thought on “Bihorul nu moare!

  1. Un proiect grozav, tot respectul, fotbalul romanesc are nevoie de echipe de traditie, mai mult ca oricand!

    Cat despre FC Bihor, politica a omorat fotbalul, din nou si-au batut joc de noi si de sentimentele noastre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.